SNS – kako se pravilno uporablja?
Pozdravljeni!
Imam 17 tednov staro hčerkico, ki se ji je pred mesecem začela huda driska. Trajala je skoraj 2 tedna in otrok je izgubljal na teži. Pediater je ugotovil, da ni posledica infekta in raziskuje naprej. Zaenkrat mi je naročil le dohranjevanje z načrpanim mlekom. Na začetku sem ga zelo težko dobila tistih 100 ml, zdaj gre malo lažje.
Dodajala sem ji 3x na dan, od 50-80 ml v posameznem obroku, kolikor mi je pač uspelo načrpat. Ker moja punčka že od nekdaj slabše sesa, sem bila vesela, da so se vsaj 3 obroki na dan zaključili učinkoviteje kot ponavadi. Naj povem, da dojim z nastavki, ker imam ploske bradavice in je navajanje na bradavico polno joka, ker je otrok sploh ne more zagrabit. Naj povem, da dojim z nastavki, ker imam ploske bradavice in je navajanje na bradavico polno joka, ker je otrok sploh ne more zagrabit. 3.dan po dodajanju je postala bolj živahna, spet je spala čez dan, pridobivala je na teži. Otrok se je seveda po 1 tednu čisto zaljubil v flaško in nenadoma se je začela strašno kregat na dojki, ker ni teklo samo od sebe. Začela sem se bat tudi za svoje mleko, ker vidim, da črpalka za ohranjanje “dojilske kondicije” ni tako učinkovita kot dojenje.
Zato sem po prebiranju vašega foruma sklenila, da kupim SNS napravico:
– da otroku dodajam priporočenih 180-200 ml svojega mleka na dan,
– da se izboljša otrokovo sesanje,
s končnim namenom, da vzpostavim nazaj (izboljšano) dojenje.
Prvi dan sem zvečer natočila 120 ml in moje prsi so postale polne kot že dolgo ne. Lahko sem načrpala ogromno mleka. Potem sem prebrala, da je bolje dodajat večkrat po malo in zdaj dodam zjutraj popoldne in zvečer po 50-70 ml, vedno na začetku dojenja. Zdaj prsi niso več tako polne in spet težko črpam.
Zdi se mi, da SNS-a ne znam uporabljat, pediater mi na nobeno vprašanje v zvezi s tem ni znal odgovorit. Zato prosim vas, če mi lahko pomagate:
1. ali lahko SNS uporabim 3x na dan po cca 60 ml? Ali bi bilo bolje le 1x po 120 ml? Sploh ponoči bi mi bilo težko, ker zdaj otroka, ki ponoči dosti bolje sesa kot podnevi, le podojim in potem spiva naprej.
2. je bolje porabit SNS na začetku dojenja ali na koncu?
3. je kaj narobe za otrokov želodček, če se mleko v posodici med dojenjem ohladi na sobno temperaturo?
4. ali je lahko dnevna količina mleka v posodici, potem pa se čez dan odmerja količino za posamezno dojenje?
5. Ali moram črpalko po črpanju vedno oprat ali jo lahko hranim v hladilniku, dokler posodica ni polna (ponavadi to traja 1 dan)?
6. Otrok včasih po dodajanju poliva mleko, kar se ji sicer nikoli ni dogajalo. Je možno, da se prenajeda?
Vaš nasvet mi bo v veliko pomoč, ker se mi včasih zdi vse črno in obupno, ko zapravljam čas s črpalko in črpanjem in čiščenjem in podobnim, moja hčerka pa mora čakati mamico, da se ji lahko posveti 🙁
S spoštovanjem,
Una
Una, pozdravljeni!
Vaša 4m deklica je zaradi hude driske izgubljala na teži. Če prav razumem, se doji, vi pa mleko črpate in ji dajete svoje mleko. Dodajate tudi še kaj prilagojenega mleka? Lahko napišete, kako gre teža? Tako bi laže morda še konkretneje kaj napisala.
Morda lahko dopišete tudi, kako pogosto se vaša deklica doji in koliko časa aktivno sesa na dojki.
Če deklica bradavice ne more zgrabiti, je vsekakor bolje dojiti z nastavki kot povzročati frustracije otroku in materi. Nastavki pri ploskih bradavicah načeloma sicer niso potrebni,… Možno je tudi, da je tvorba slabša zaradi nastavka, ni pa nujno, pri mnogih mamicah kljub temu dojenje vredu deluje po nastavku. Ali se ne prisesa niti, če jo odločno potisnete na dojko? Vam je že kakšen strokovnjak pomagal pri pristavljanju na dojko? Morda bi lahko to koristilo, ne morem pa reči, da bi deklica sprejela dojko brez nastavka, sploh če gre, kot ste tudi sami opazili, za sesalno zmedo. Morda jo bo sprejela kasneje, ko bo bolj pripravljena.
SNS lahko uporabite tako, kot vam bolje ustreza. Dobro je, da je otrok morda malo večkrat sesa na doji in če SNS pri tem pomaga, smo dosegli svoje. Torej da otrok raje sesa na dojki, da aktivneje sesa na dojki, da se odvadi stekleničke in je ne pogreša, da s tem dojke stimulira. Ponoči ga ni treba uporabljati, kot ste lepo ugotovili, večina dojenčkov v spanju niti nima sesalne zmede ali bistveno manjšo. Enako je tudi morda TAKOJ ob prebujanju, zato naprej dojimo in potem previjamo idr., pa tudi morda za uspavanje, ko je otrok umirjen, že drema…
Načeloma je za boljšo tvorbo mleka boljše večje število podojev. Ni nujno, da so vsi enaki. Ne bi mogla reči, da je večerno dodajanje napačno. Lahko tudi tako delate, če vam gre bolje in če je čez dan dojenje zadovoljivo.
“je bolje porabit SNS na začetku dojenja ali na koncu?”
***Če se otrok krega na začetku podoja, boste morda dali SNS kar takoj v uporabo, da bo bolje teklo. Če se otrok začne lepo dojiti, pa potem začne opletati in ritati, se odlapljati, ponujanje druge dojke ali kompresija dojke npr. ne pomagata, pa tedaj pritaknete cevčico zraven. Morda vam bodo še drugi starši, ki so uporabljali SNS, napisali kako koristno izkušnjo o tem.
Nič hudega, če se mleko, ki ste ga prej pogreli, malce ohladi na sobno temperaturo, saj drugače ne morete.
Mleko lahko hranite skupaj v isti posodici, vsakokrat pa odmerite in to pogrejete pod toplo vodo.
“Ali moram črpalko po črpanju vedno oprat ali jo lahko hranim v hladilniku, dokler posodica ni polna (ponavadi to traja 1 dan)”
***Pri črpanju se priporoča, da mleko shranite v hladilnik, novo mleko pa ne črpate v isto posodo, ampak v novo, ga ohladite in šele nato dolivate prejšnjemu že ohlajenemu mleku. Črpalko lahko dobro operete pod vročo vodo. Če črpalko kdaj takoj ne operete, jo date v hladilnik in boste mleko tako ali tako kmalu porabiti, pa tudi ne bo zelo narobe. Materino mleko je zelo obstojno, do 10h celo na sobni temperaturi, v hladilniku pa do 5 dni, tako da ravnovesje bakterij dobro preprečuje, da bi se patogeni organizmi intenzivno razmnoževali v tem času.
“Otrok včasih po dodajanju poliva mleko, kar se ji sicer nikoli ni dogajalo. Je možno, da se prenajeda?”
***Ja, to bi bilo možno.
Vi ste pa res hitri in izčrpni.
Upoštevala sem vaše nasvete in gre bolje – dodajam večkrat na dan in potem, ko se je dojila najprej brez SNS. Tudi sem zmanjšala količino mleka pri posameznem dodajanju, tako, da otrok ne poliva več.
Hvala!
Otroka zgolj dojim. Nič ne dodajam, ker ne vem, katera formula ne vsebuje kravjega mleka.
Teža napreduje sorazmerno, brez preskokov. Prve dva meseca po 700 g na mesec in pediater pravi, da glede na svojo velikost in poorodno težo čisto lepo napreduje. Pač ni nek debelinček 🙂 Teža je začela padat po zadnjem sistematskem (v dveh tednih s 5095 g na 4890 g), ko se je začela driska. Po prvih 2eh dnevih dodajanja mleka se je izgubljanje teže ustavilo, v naslednjih 3eh dneh je pridobila 100g, kar je pediatru potrdilo napotilo, naj dodajam.
Dojim cca.10x na dan. Ponoči na daljša obdobja, ker spi od 3-5 ur med dojenji, čez dan pogosteje, sploh pozno popoldne. Posamezno dojenje kar dolgo traja, sploh podnevi, ko se sama le redko loči od dojke, najraje bi tam bila ves čas. Ponoči neha, ko je sita, podreva kupček, greva na drugo stran, spet kupček in naprej spat. Ponavadi nama uspe v 1 uri zaključit. Čez dan ne sesa tako lepo in lahko tisto pimplanje traja celo 1,5 ure 🙁 Ugotovila sem, da s stiskanjem dojke lahko malo pomagam in jo spodbujam, da ne spi med dojenjem.
No, zdaj je s tem SNS lažje: naval mleka čutim hitreje, močneje, večkrat. Uporabljam ga 3x na dan. Popoldne, dopoldne in zvečer, ostala dojenja so brez tega. Mogoče je bolje ne toliko zato, ker bi hčerka bolje sesala, ampak, ker imam več mleka. Se mi pa zdi, da se je tudi na SNS navadila. Kadar ima cevko (uporabljam najožjo) v ustih, sesa kot za stavo, ko dodatka zmanjka, se umiri. Če je fajn razburjena pa celo tečnaka, dokler je ne dobi. Zato zdaj najprej dojiva po 15 minut vsako dojko brez tega, potem pa ji dodam 30ml na eni in potem 30ml na drugi strani. Ta dojenja se zaključijo v 45 minutah in tako, da jo lahko odložim k spanju.
Z dojenjem so mi pomagale sestre v porodnišnici. Ne vem, ali so izobražene za svetovanje. Nastavki so bili rešitev za to, da se je otrok začel dojit, da se je nehal jok, da sem se nehala bati, da ji bodo dale formulo. Na eni dojki bi sicer šlo (po srečnem naključju je z nje dojila tik po rojstvu), a je potem cela štala, ker na drugi bradavici brez nastavka ne gre in se obe mučiva, ona pa “faše” še (kot pravite) sesalno zmedo. SNS gre z nastavki čisto fajn. Je pa tudi moja želja opustit te nastavke. Kako pa pridem do obiska pri strokovnjaku, ki bi mi lahko pomagal?
Želim vam sončen, vesel dan.
Una
Ja, včasih sem hitra, drugič dlje traja, sploh če je v vrsti več zahtevnih situacij, ki terjajo poglobljen odgovor.
Super, da že opažate napredek in da ni več polivanja. Prav je, da smo na padanje teže pozorni in vemo vzrok ter tedaj pazimo, da otrok ne bi dehidriral, po bolezni pa običajno otrok postane spet bolj zavzet in tedaj opazujemo, če teža narašča spet vredu. Od 3-6m je MINIMALNO potrebno napredovanje na teži vsaj 80g na teden.
Opazujte, ali deklica bolj aktivno sesa, več požira, se dlje, večkrat doji… in če so tudi pleničke dovolj polne. In temu prilagajate (povečajte ali pač zmanjšajte pomoč z dohranjevanjem). Če pa lahko spremljate težo na tedenski ravni, potem je še laže ugotavljati, kako gre in ali otrok rabi pomoč z dohranjevanjem ali ne več. Toliko dohranjujte, da se boste ob tem dobro počutili in da boste vedeli, da je vse vredu.
Mogoče bi koristilo če bi tedaj, ko ima deklica daljše obdobje dojenja – to je povsem običajen pojav – večkrat menjali dojki? Posebej tedaj, ko čutite izcejalni releks, naj popije na eni strani, ko vidno upočasni pa čim prej ponudimo še drugo stran (mleko se sprošča hkrati v obeh dojkah).
Za večjo tvorbo mleka je koristno, če otrok sesa dlje, tudi ko le tu in tam malo popije. Dojko tudi tedaj stimulira, da naj tvori mleka še več. Je pa takrat verjetno tudi dober trenutek za dohranjevanje, če je otrok zainteresiran. Časovno podojev ne omejujemo. Pazimo pa, da otrok aktivno sesa in da so pleničke polne. Če je podoj naporen, seveda lahko tudi prekinemo, da si mamica oddahne, menjamo stran, nosimo ali kaj tretjega… Idealna predstava, da dojenčki sesajo samo za hranjenje in ko so siti, nič več ne sesajo, je povsem napačna, zato ne skrbite, če podoji ne bodo “učbeniški”. Morda se deklica doji dolgo tudi, kadar rabi npr. več bližine, občutka varnosti, tožabe, telesnega stika z vami. Ko bo večja, ga bo poiskala drugače, zdaj pa še ne zna.
SNS in tudi sicer več sesanja, daljši podoji – vse to lahko v dnevu do dveh že vidno pospeši tvorbo mleka, vsekakor je zelo verjetno, da ste veliko naredili že s tem.
Če bo dobro napredovala, boste lahko poskušali dodatek postopoma in počasi zmanjševati. Ste brali te zgodbe? Dohranjevanje na dojki prek cevke (Nursing Supplementer/Lactation aid):
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4938200 (zgodba, težak začetek, polno dojenje po 6t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980207 (cevka Nursing Supplementer + foto)
Dojenčki včasih zaspijo po dojenju, ni pa nujno. To ni nujno povezano s tem, ali so siti.
Če vam gre, kar nadaljujte tako!
Pozdravljeni.
Že dobra 2 tedna uporabljam SNS sistem in hčerkice ne morem dojit brez njega 🙁 Se je navadila počakat, da dobi cevčico v usta… Do tedaj pa sicer sesa (ampak zelo slabo) in se krega in včasih kar joka, ker ne začne samo teči. Pri SNS-u uporabljam najožjo cevko in ko ji jo dam, začne zelo lepo dojiti. Čutim, da sesa tudi moje mleko iz dojke, vendar me zdaj vedno bolj skrbi troje:
– koliko mleka potrebuje otrok, ki je star 4 mesece? Pri vsakem obroku ji dodajam 80 ml formule (ker za črpanje ob ostalih otrocih enostavno nimam časa) in ne vem, kako bi vedela, ali dobi obenem tudi dovolj mojega mleka. Otroček izgleda zdrav, ima dovolj pokakanih in polulanih plenic, če se dovolj redi bom izvedela na naslednjem sistematskem pregledu
– koliko mojega mleka dobi otrok ob dodajanju z SNS? Hčerkica se ponavadi doji le toliko časa, kolikor časa je kaj v SNS, potem neha oz. še večkrat neha sama prej, kot da ima dovolj.
– zakaj je zdaj nenadoma začela polivat? Prej nikoli ni. Kaj lahko storim, da tega ne bo več?
Vljudno prosim za pomoč in prijazen nasvet.
Una
Pozdravljeni, unao!
Je morda deklica na začetku podojev zelo lačna, da težko počaka na izcejalni refleks oz. na cevčico? Včasih pomaga tudi, če si mamica prej z masažo ali ročnim iztiskanjem/črpanjem dojke sprosti mleko, ko pride do izcejanja, pa se otrok morda začne intenzivneje dojiti. Morda bi si lahko pomagali tudi s sprejem Syntocinon, ki ga lahko predpiše zdravnik, da vam pomaga pri hitrem sproščanju mleka iz dojke, če se mleko težko sprosti hitro. V taki situaciji bi otrok najprej popil tisti val mleka pri mamici, ko bi upočasnil sesanje in začel sitnariti, bi pa dali še cevčico.
Če to ne gre, je vsekakor vredu, če nadaljujemo s takojšnjo uporabo cevčice, saj otrok na dojki morda res ne dobiva vsega mleka, ki ga rabi, vendar dojko stimulira, se uči in navaja sesati na dojki – včasih je to kar dolg proces, ki lahko traja več tednov. Pri tem je tudi telesna bližina, občutek ljubezni, varnosti in tolažbe zelo pomemben, saj vemo, da se otrok nikakor ne doji samo zaradi mleka. Tudi mamice, ki npr. vedo, da bodo imele težave s tvorbo mleka (npr. slabše delovanje hormonskega sistema, operacije dojk v preteklosti ipd.), se večkrat odločijo prav za ta način hranjenja, torej da je otrok na dojki, da dobiva iz dojke, kolikor je mogoče, ostalo pa po cevčici. Nekatere ugotovijo, da se tvorba sčasoma poveča in da je treba manj mleka prek cevke.
Priporočam, da še naprej uporabljate najožjo cevko, tako da bo podoj dovolj dolg in da bo deklica dojki stimulirala primerno dolgo.
Nekaj vprašanj za razmišljanje:
– Kako pa zdaj punčka napreduje? Morda bi lahko spremljali napredovanje na teži in če bi bilo npr. nadpovprečno, bi lahko dodatek zmanjševali, število podojev ali čas podoja pa ohranjali, če bi šlo.
– Druga možnost – Ali bi bilo morda mogoče povečati število podojev? Včasih se dojki že v nekaj dneh vidno odzoveta s povečano tvorbo, če preidemo iz manjšega na bistveno povečano število podojev.
– Ali bi pomagalo spremeniti urnik, razmake med podoji? Včasih se otrok veliko aktivnejše in lepše doji, če dojenja ne gledamo kot na obroke, ampak pristavimo otroka na dojko tedaj, ko še ni preveč lačen, lahko tudi po tem, ko se je pred kratkim hranil (po previjanju, podiranju kupčka, pol ure po podoju, ko je še buden, za uspavanje ipd.). Včasih tudi v spanju ali takoj ob zbujanju, če lahkota ni prehuda, otrok ne sili tako zelo, da bi mleko takoj priteklo v obilju. Za navajanje na dojenje lahko pomaga tudi dojenje izven urnika in tiste tipične lakote, ko sta mamica in otrok dobro razpoložena in pri volji. Če ne gre, pač poskusite drugič, brez siljenja.
Dojenček potrebuje med 120-180ml mleka na kg telesne teže (starost torej ne igra ključne vloge).
Če so znaki vredu, je to dobra novica. Počakajte še na tehtanje, pa se še oglasite. Če je teža ok, bi količino mleka, ki jo otrok dobi pri vas lahko le ocenili tako, da vzamete povprečne dnevne potrebe, odštejete količino, ki jo spije po cevki, preostanek je predvidoma tisto, kar dobi na dojki.
No, bolj smiselno je veretno ocenjevati težo in nato videti, če se lahko črpa malce manj. Poskušati je treba, seveda tako, da ne tvegamo.
Pravo vprašanje se mi zdi tudi, ali bi lahko podojili kdaj brez cevke, ko je deklica pri volji in ne zelo lačna. Morda boste laže opazovali, če bo aktivno kaj požirala mleko in npr. koliko časa. Lahko poskusite tudi podojiti tedaj, ko je npr. dojka dokaj polna (močnejše izcejanje morda otroku godi)…
Morda deklica potrebuje še nekaj časa učenja, privajanja, morda so še kake druge težave, da je nemirna, npr. prebava ipd..
Polivanje je lahko znak, da se prenajeda, če tega prej ni počela. Ali so razmaki večji in je zelo lačna in hlastno popije? Poskusite dati malo manj prek cevke, pa če bo podaljšala podoj. Lahko tudi nekaj časa sesa manj aktivno, s presledki, počivanjem,… seveda če bo uspelo. Pri polivanju bi poskusili zmanjšati razmak.
Vesela bom, če se boste še oglasili!
Neverjetno prijazni ste, Mojca.
Ne morete si predstavljati, kako spodbudno to deluje. Hvala.
Ko sem čakala na vaš odgovor, sem začela težave reševat tako, da se dojiva brez nastavka. Joj, očitno je res vse v glavi in odločitvi. Takoj, ko sem se tako odločila, nama je steklo in nočno dojenje gre brez vsega 🙂 Brez nastavkov in brez SNS-a. Ploske bradavice? Kje je že to :))) Včasih jo moram pristavit večkrat, ker ne odpre dovolj ust, ampak ko je lepo pristavljena, se to čuti oz. se nič ne čuti, ker nič ne boli. Super je. Čutim se ji dosti bolj blizu.
Zdi se mi, da je bila največja vrednost tega SNS v tem, da sva se obe naučili pravilnega dojenja. Jaz lahko opazujem njeno vedenje, če dobiva mleko ali če ga ne. Hčerkica pa se je naučila zagrabit bradavico in pravilno sesat, da veliko in hitro teče, tako kot hoče.
Brez nastavka zaključi dojenje 2x hitreje, vse manj se razburja zaradi dotoka mleka (čeprav moram včasih še vedno zelo hitro uporabit SNS – sploh v budnem času dopoldne in popoldne, ko se želi dojit tudi na 1 ali 2 uri).
Imate prav – če je zelo lačna, zelo hlasta in potem se bolj pritožuje zaradi navala mleka in tudi poliva takrat. Tako da zdaj skušam ulovit čas, ko še ni čisto iz sebe od lakote. Čeprav to ni vedno preprosto, ker zelo hitro preklopi od super dobre volje do cele ihte, ker se ji tako zelo mudi jest. Ampak tudi to premagujeva.
Zanimivo, a ne, da sva se midve z malo naučili pravilno dojit v njenem 4.mesecu. Upam, da ni prepozno in da jo bom lahko uspešno in sama (brez 1000 in enega pripomočka) dojila vsaj še 1 leto.
Še 1x – hvala, hvala!
Una
Una, to so res odlične novice!
Možno je, da deklica res veliko laže pride do mleka brez nastavka. Pri nekaterih mamicah (ne pri vseh) lahko nastavek tudi ovira stimuliranje živčnih končičev na kolobarju, zaradi česar se mleko morda teže sprošča ali je celo tvorba manjša.
Ni tako malo situacij, ko se otrok nauči dojenja v kasnejših tednih in mesecih in ko polno dojene steče v 4., 5. mesecu ali celo ob uvajanju GH. Me pa vsakič znova prijetno preseneti, kako lahko SNS resnično koristi. Najbolj pomaga običajno pri tem, kot ste že omenili: da se mamica in otrok naučita pristavljanja, mamica opazovanja otroka, otrok pa dojenja in med tem je dojka ves čas stimulirana.
Naj vam gre samo še na bolje! Ste si trudoma zaslužili.
spet imam vprašanje (se vidi, kako sem izgubila samozavest, ker je bilo hčerki treba dodajat mleko :))
Odkar uporabljava SNS se je njeno dojenje zelo izboljšalo. Preden sem začela uporabljat SNS sva se dojili tudi po 1 uro, celo uro in pol, pa sem jo komaj odstavila, zaspat itak ni hotela, če sem jo odložila in stalno je jokala. Zdaj aktivneje sesa, hitreje se podoji. Po tem, ko sem opustila nastavke za bradavice, se je še dodatno skrajšalo dojenje. Zdaj se sama odstavi. Skrbi me le, ker neha že po 5ih ali 7ih minutah na prvi dojki. Ko jo pristavim na drugo, je še hitrejša. Včasih končava v 15ih minutah. Še najdlje se doji zvečer preden zaspi.
Ne zdi se mi lačna, ker sama neha in se začne jezit, če ji tiščim bradavico. Pomiri se šele, ko jo dvignem, da podreva kupček in se greva igrat ali karkoli drugega. Zadnje čase čutim, da je naval mleka zelo močan in ponoči je včasih kar hudo. Tako, da komaj požira. Včasih se kar zajoka vmes, se odstavi, ker se ji zaletava. Sicer potem spet začne in na koncu konča dosti mirneje. Včasih ponoči na dojki zaspi in jo sama odstavim, nazaj pa ne gre več, ker itak spi in začne jokat, če jo zbujam in tiščim z dojko. Tudi formule iz SNS-a ne popije več kot 30 ml (razen zvečer, ko zmore pojest res veliko, ponoči SNsa ne uporabljam). Čez dan se dojiva na 2 uri, ko je budna – razmak je daljši le, če vmes spi. Plenice so pokakane vsaj 4x na dan, polulane pa še večkrat. Po končanem obroku moram pazit, da podreva kupček tako, da ne poliva (tudi če ne uporabljam SNS).
Danes sva se tehtali in lepo napreduje, sorazmerno. Prav tako čutim, da so moje dojke polne in ko končava so malo manj polne, čeprav lahko iztisnem iz njih še nekaj mleka, da lahko “namažem” bradavice.
So tako kratki podoji normalni? Je možno, da v 15, 20 minutah dobi dovolj hrane?
Saj vem… pogosto pišem. Ampak, sestra v pediatrični mi za vsa vprašanja vedno predlaga podobno rešitev – flaška s formulo, pa je. Jaz pa tega nočem.
Vnaprej hvala.
Una
Mene pa zanima kje lahko SNS kupim?
Mi imamo namreč sledeč problem. Otrok je bil po porodu malo zlateničen, posledično zaspan zato sem mu začela dodajat načrpano mleko po steklenički, da je začel dobro pridobivati na teži. Zdaj sem opazila, vsaj zdi se mi, da brez stekleničke ne more več zaključit hranjenja. Lepo se doji na vsaki dojki po 10 min, približno, lepo golta, mleko lepo teče, toda potem izpljune bradavico in postane nemiren, ko pa mu dam še nekaj mleka po steklenički zaspi. Ponavadi ga spije še približno 20 – 30 ml, na vsak drugi oz. tretji podoj, v povprečju, to torej pomeni, da je še lačen, kaj vi menite?
Ali bi mu pri tem lahko pomagal SNS?
Hvala
Una, kar pišite, če lahko tukaj pomagamo, da se samozavest prej povrne in okrepi!
Ja, lahko je učinkovitejša, možno je, da v 5-7min dobro izprazni prvp dojko. Kar ponudite drugo, to je vredu. Če je po tem zadovoljna, če dobro napreduje, če so pleničke dobro polulane in pokakane… potem bi sklepali, da je tako za deklico vredu. Čas aktivnega sesanja je čisto primere za 4m dojenčka in očitno tudi sama lepo pokaže, da ima dovolj.
” Zadnje čase čutim, da je naval mleka zelo močan in ponoči je včasih kar hudo. Tako, da komaj požira. Včasih se kar zajoka vmes, se odstavi, ker se ji zaletava. Sicer potem spet začne in na koncu konča dosti mirneje.”
***Pomagajte ji malo s pokončenjšim dojenjem, dopustite, da zadiha in gre nekaj mleka v podloženo plenico ali brisači, nato pa naj se spet pristavi. Če se težave stopnjujejo v tej smeri, lahko morda na začetku malo mleka samo iztisnete.
“Včasih ponoči na dojki zaspi in jo sama odstavim, nazaj pa ne gre več, ker itak spi in začne jokat, če jo zbujam in tiščim z dojko.”
***Ponoči se mnogi manj podojijo, ker imajo podoj bolj za uspavanje. Vredu je, če se doji na svojo pobudo.
Vedno lahko iz dojk iztisnemo mleko, če pravilno pritisnemo. Mleko se namreč tvori nenehno, sproti, ves čas. Koliko pa je deklica napredovala? Koliko je dohranjevanja prek celega dneva?
Morda pa je zdaj že ok, če SNS kdaj tudi opustite? O tem seveda presoditi vi, da se boste počutili čisto varno, da je vse ok. Če bo deklica še želela, lahko ponudite kadarkoli, tudi po 10 ali 15min po tem, ko ste že dobro dojili. Ker se mleko tvori sproti in otrok dobi še malo. Včasih tisto malo rabi samo za umirite, uspavanje ali tolažbo.
Stekleničke s formulo ne rabite, če deklica dobro napreduje, to je čisto zagotovo.
Mmami, pozdravljeni!
Opravičujem se, vaše vprašanje sem očitno spregledala in sem to šele zdaj ob odgovoru mamice Une ugotovila.
Svojemu fantku ste dodajali po steklenički, da je začel dobro pridobivati na teži. Zdaj se doji lepo, približno 10min vsakokrat na vsaki dojki, nato pa postane nemiren in zaspi, ko dodate po steklenički še 20-30ml vsak drugi ali tretji podoj.
Ali meni, da je fantek še lačen? Po popiti količini po podojih tega ne bi mogli ugotoviti, saj dojenčki pijejo ponujeno ali pač ne iz različnih razlogov. Eni so lačni, pa stekleničko zavrnejo kljub temu. Drugo bi popili vse in še več, čeprav zelo nadpovprečno napredujejo in dodatka zagotovo ne bi potrebovali. Prosim napišite, koliko je vaš fantek star, kako je doslej napredoval (porodna, najnižja in zadnja izmerjena teža)! Dodajte tudi, kako zdaj polni pleničke (koliko lula in kaka vsak dan). Če imate podatek o napredovanju v zadnjem tednu ali dveh, pa bi bilo tudi to zelo dobrodošlo.
Dojenček ne bo nujno zaspal, kadar je sit. In nasprotno. Zaspan dojenček lahko zaspi tudi, če je lačen. Spanje in dojenje nista nujno povezana.
Pravite, da popije še 20-30ml vsak drugi ali tretji podoj. Koliko je to v celem dnevu? Ali sklepam, da je to okoli 100ml? Kaj to pomeni, lahko ocenim glede na podatke o teži.
Ali bi lahko povečali število podojev, bi bil fantek za to, da se doji večkrat? Ali ga lahko pomirite po podoju na drug način (ga dvignete, zibate, nosite, previjate,…), ne da bi mu dodali tisto malo dodatka? Steklenička je lahko le eden od načinov umirjanja, vendar kot rečeno, ne bi mogla brez podatka o teži reči: rabi ali ne rabi.
Ni nujno, da je potreben SNS. Včasih je možno le nekoliko spremeniti način sesanja, dvakrat menjati dojki, narediti kako pavzo in dojiti po teh pavzah ponovno, trej večkrat zapored v delu dneva, če otrok sprejme. Vse je odvisno od napredovanja na teži, polnjenja pleničk…
Pozdravljeni Mojca.
No, najprej podatki.
PORODNA TEŽA; 3290
2. TEHTANJE; 3140
3. TEHTANJE; 3120
4. TEHTANJE; 3140
5. TEHTANJE; 3240
ODPUSTNA TEŽA; 3230
1. tehtanje doma; 3360
2. tehtanje doma; 3400
3. 3670
4. 3920
5. 4070
6.tehtanje – prvi pregled pri pediatru; 4200
To so torej naše teže.
Naj pove še, da podojev mislim, da ne bi mogla povečat, se trudim ampak še vseeno se mi zdi brez stekleničke dete nemirno. Med dojkami ga ponavadi previjam, podirava kupčke…
Hvala. Potrebovala bi še starost otroka (2m?) in količino dodatka v 24h ter število podojev. Če prav razumem, dohranjujete z dodatkom že od vsega začetka. Se je dodatek tudi kaj zmanjševal v tem času?
Če je prvi pregled pri pediatru pri 6t, potem je fantek od najnižje teže 3.120g napredoval za dober kg v tem času, kar je zelo vredu, povprečno po 180g na teden. Minimum je 110-115g na teden, povprečja pa od 140-170g.
Poskusite najprej narediti tako, da boste samo en podoj opustili dodatek, tedaj ko je otrok najbolj umirjen. Lahko po dojenju poksušate drugače umirjati, previti, pa potem po pavzici še ponovno ponuditi dojenje. otrok lahko vedno dobi še nekaj mleka, tudi po 10 ali 15 minutah po dojenju…
Aha, torej je dobil več kot kilogram v obdobju, krajšem od 6t. To je odlično in kaže, da je tvorba mleka pri vas primerno vzpostavljena!
Dojenček potrebuje od 120-180ml mleka na kg telesne teže, kar je pri teži dobre 4kg med 500 in 700ml. Dohranjevanje torej pomeni kvečjemu kako desetino, kar pa vaši dojki gotovo lahko tvorita, saj vemo, da je vedno pri mamici okoli 20% t.i. rezerve. Tako deluje zakon pondube in povpraševanja. Ko dodamo kratek podoj, dva, tri… po potrebi pač, ali podojimo kak del dneva večkrat zapored, če otrok rabi, dobi otrok hitro še nekaj dodatnih mililitrov in ta rezerva se takoj aktivira, dojke pa tvorbo mleka pohitrijo in dvignejo na višjo raven.
Če vaš dojenček dobro napreduje, dovolj lula in kaka, potem ZAGOTOVO ne potrebuje tega malo dohranjevanja, vas pa povsem razumem, da je včasih v napornih urah dneva zelo težko najti način, kako otroka umiriti in da je steklenička tudi v takih situacijah eden od načinov umirjanja.
Priporočala bi vam, da poskusite otroka umiriti drugače, podrete kupček, ga nosite, stisnete k sebi, umirjate, lahko pa ga tudi previjete, da bo svoboden in sproščen, morda se bo tako laže umiril. Nato pa ga ponovno poskusite pristaviti za dodatno dojenje in umiritev, če bo to potreboval in želel. Včasih se dojenčki tudi nočejo več dojiti in so sitni. Če dobro napredujejo, to ne pomeni, da so lačni, lahko imajo tudi kak vetrove ali prebavne težave, lahko rabijo pomoč za umirjanje, ampak dojenja nočejo… Zakaj sprejmejo stekleničko? Nagonsko, ker jih sesanje umirja, denimo.
Če vas skrbi, kot sem že napisala, opustite naprej eno tako dodajanje, ko ste najbolj spočiti in lahko otroka umirjate tudi drugače. Zelo vredu vam gre!
Juhu :))
Uspelo nama je. Nič več nastavkov za bradavice. Nič več SNS-a. Prejšnji vikend sem se odločila, da bi bilo dobro poskusit brez SNS-a. Že itak je hčerka spila le kakšnih 20ml forumle po cevki in se mi je že počasi zdelo trapasto pripravljat vse tiste posodice in vodo in mešat in čakat temperaturo in aaaaaaaaaaa….. 🙂
Steklo nama je brez problema. Kaj vse je v glavi, v odločitvi, v samozavesti, kajne? Se mi zdi, da hčerka sploh ni opazila razlike, meni pa so dnevi postali dosti manj naporni. Za to, da imam dovolj mleka, se mi zdi, da kar sama poskrbi. So dnevi, ko potrebuje več in se tudi pogosteje doji. Ne glede na ritem, imam vedno dovolj mleka, vedno se sama odstavi. Zdaj dojenje ni več polno nekih opravkov z raznimi plastičnimi stvarmi, ni več frustracija in zoprni opravki. Je njeno brundanje, da je lačna in potem najinih 15 ali 20 minut in potem naprej akcija. Ali spanje.
Super je. Edini problem, ki ga imava zdaj je polivanje, ki ga prej nikoli ni bilo. Ampak najbrž bo samo od sebe minilo.
Žal mi je, da mi v porodnišnici niso znali povedat, kako pravilno dojit. Da so kar rekli, da z mojimi bradavicami itak ne bo šlo in brezveze se matrat, ali pa naj vsaj uporabljam nastavke. Zelo se mi zdi škoda tudi to, da sestre in pediater ne poznajo načinov za učenje dojenja (tako mam kot otrok), da sem morala vse sama pogruntat z branjem vašega foruma in ob vaši spodbudi. Mislim, da če bi prej opustila nastavke, ne bi nikoli potrebovala SNS-a. S temi nastavki gre res ful manj mleka iz dojk, ful dlje traja, otrok se sploh ne nauči pravilno sesat. Oziroma se moj ni. Šele zdaj vidim, kaj je pravilno dojenje, po petih mesecih 🙂
Upam tudi, da uvoznik SNS-a bere tale forum, da začne malo bolj oglaševat produkt, ki ga prodaja. Ali kakšen pameten iz Baby centra. Ali iz kakšne lekarne.
Vam, Mojca, še 1x ISKRENA, SRČNA HVALA! Zlati ste – prijazni, potrpežljivi, razumevajoči. Vaša spodbuda, zanimanje za moj problem, sta mi bila najboljša motivatorja.
Uživajte lepe dneve.
Una
Una, potrepljajte se po rami in si čestitajte, da se je trud poplačal, zelo zelo sem vesela za vas!!! Dojenje brez pripomočkov je res pesem proti temu, če rabimo še čas za pripravo tega in onega. Ja, imate prav, veliko je v samozavesti, čeprav so pomembne tudi objektivne okoliščine – otrok včasih laže sodeluje, drugič teže.
Tudi meni je žal, da se čisto preveč pozornosti prve tedne namenja obliki in velikosti bradavic. Otrok ne sesa bradavico, temveč molze kolobar in tudim ploske, majhne ali navidez (ne pa prave) vdrte bradavice praviloma lahko potegne dovolj globoko v usta, da se lahko doji. Večja težava je pri pristavljanju, tu potrebujejo številne mamice precej pomoči prve dni. No, zdaj imate zadoščenje glede bradavic!
Mnogi zdravstveni delavci se izobražujejo o dojenju in poznajo načine, kako pomagati materam v porodnišnici. Veliko porodnišnic ima na voljo tudi osebje z nazivom IBCLC (profesionalne laktacijske svetovalce), na katere bi se lahko matere obrnile po pomoč. Odvisno, na koga naletimo. Vesela sem, kadar mamice napišejo, da so v porodnišnici dobile veliko pomoči, saj so prvi dnevi vzpostavljanja dojenja res pomembni in pogsoto lahko tedaj preprečimo težave, ki se včasih vlečejo potem še tedne ali mesece. Super, da vam je forum koristil, za to smo tukaj!
Uživajte tudi pri vas in ne ustrašite se, če bo še kakšna težavica, boste zmogli!