Snemljivi ali fiksin aparat?
Spoštovani,
Naša hčerka ima prednje zobe pomaknjene naprej in brado malce nazaj (tako smo izvedeli pri ortodontu). Stara je 12 let. V primerjavi s fotografijami slabih zob na vaši strani so njeni zobje lepi in v vrsti. To se ji malce pozna pri izgovorjavi sičnikov.
Naš ortodont je ocenil, da zbere 11 točk in tako ne dobi fiksnega aparata plačanega s strani zavarovalnice. Lahko dobi le snemljivega.
Glede na to da bi nas fiksni aparat stal kar 2600 EUR (za dva, zgoraj in spodaj; če sem prav razumel), bi imel nekaj vprašanj:
Koliko daljše in manj učinkovito je zdravljenje s snemljivim aparatom?
Ali ima smisel še malo počakati z zdravljenjem, oz. ali se lahko čeljust in zobje razvijejo sami na bolje.
Zakaj je fiksni aparat tako drag, kot sem zasledil na forumu je cena snemljivega okoli 300 EUR?
Najlepša hvala za vaše odgovore.
Spoštovani!
Pravila ZZZS glede ortodontskega zdravljenja so bila v tem forumu že nekajkrat napisana, pa vendar menim, da si zaslužite še dodatno pojasnilo. Namreč za kakršnokoli obravnavo na stroške ZZZS mora biti nepravilnost objektivno ocenjena z več kot 15 točkami po EFI indeksu, torej mora znašati vsaj 16 točk. V nasprotnem primeru zdravljenje na stroške ZZZS ni mogoče. Če pa je ta pogoj izpolnjen (če imamo torej nepravilnost ocenjeno s 16 točkami ali več), zavarovalnica krije le zdravljenje s snemnim aparatom, kadar je z njim možno popraviti nepravilnost. Kadar nepravilnosti s snemnim aparatom ni moč popraviti, ZZZS krije tudi stroške zdravljenja s fiksnim aparatom. Torej je v vašem primeru očitno prišlo do nesporazuma, saj glede na število točk, ki jih navajate, vaša hči ni upravičena do zdravljenja na stroške ZZZS, ne s snemnim kot tudi ne s fiksnim aparatom.
Vzrok, zakaj je fiksni aparat toliko dražji od snemljivega, je v samem načinu izdelave, v uporabljenih materialih in v obliki kontrolnih pregledov. Obe vrsti aparatov sta si v teh aspektih povsem različni, zato jih je skorajda nemogoče primerjati, prav tako je posledično nemogoče primerjati tudi njihovo ceno. Seveda je pa bistvena razlika obeh skupin aparatov predvsem v načinu delovanja, zato je pravilna izbira aparata za zdravljenje določene nepravilnosti odločilnega pomena za uspeh terapije. Poudariti želim, da so snemljivi aparati lahko povsem učinkoviti in dobri aparati, kadar so uporabljeni ob pravi indikaciji in kadar jih pacienti nosijo točno po navodilih ortodonta. Katera vrsta aparata bi bila za vašo hčerko primernejša, je brez pregleda težko napisati, saj je za dober načrt zdravljenja potrebno natančna analiza študijskega modela zob kot tudi rentgenskih posnetkov. Prepričan sem, da boste tudi z vašim ortodontom za vašega otroka uspeli izbrati ustrezen aparat. Srečno!
Pozdravljeni !
Moja hčerka je stara 14 let , julija bo 15 .
Sedaj nosi notranji oz . snemni aparat ves čas. Ortodont ji je reklel da naj bi ga imela približno 3 leta, dobila pa ga je zaradi odprtega ugiza. Zanima me, če je samo z tem snemnim zobnim aparatom mogoce popraviti odprt ugriz pri teh letih ?
saj sem na nekaterih straneh zasledila da otroci z stalnimi zobmi po tem ko nekaj časa nosijo snemni aparat dobijo se stalnega.
l.p. Rebeka.
Spoštovana Rebeka,
najprej naj povem, da sploh ni pravilo, da tisti otroci, ki nekaj časa nosijo snemni aparat, dobijo tudi fiksnega.Načeloma se skuša ortodontska nepravilnost pri otrocih urediti s snemnim aparatom. Če ortodont presodi, da bi bilo tudi pridno nošenje le-tega neuspešno pa namesti fiksni aparat.
Odprti griz je navadno posledica funkcionalne nepravilnosti, kar se pri manjših otrocih ureja s snemnim aparatom. Seveda je veliko odvisno od sodelovanja otroka. Pri večjih pa je res bolj uspešen fiksni.
Lep pozdrav,
Diana Pavšič, dr.dent.med.,spec.
pr 11ih letih sem začela hoditi k ordodontkinji ki je bila superdobila sem snemljiv aparat, aparat me je motil vendar rezultat je bil odličen nakar je ortodontkinja izginil in prišel je 74 let star ortodont ki govori srbsko rekel je da aparat nič ne pomaga meni ni bilo jasno kako saj sem imela napačen ugriz spodnje zobe čez zgornje z aparatom so se vzravnale tako da nisem imela ugriza, skratka aparat mi je vzel naredil novega titi aparat mi je šel tako težko v usta pomagal ni nič potem ga je zbrusil (ortodonta nisem nikoli razumela in ga še danes ne saj govori srbsko ko sem na vrsti čakam 2 uri v čakalnici v rokah pa drži reklamo s prostitutkami)tako da mi je zbrusil zob amarat nisem imela eno leto saj je sam ugotovil da ni dober.
Naslednji snemljiv aparat mi sploh ni šel v usta tako da sem čez pol leta dobila novega ki pa sem ga imela eno leto nato sem dobila spet novega saj ta ni bil v redu tako se je odločil on od 13 leta imam ta snemljiv aparat zdaj sem stara že 15 let zobje se mi od takrat ko je ortodontka odšla niso ni popravili ortodonta pa tako sovražim saj ste prebrali + to da je star 78 let saj baje nimajo drugega (ortodonta nisem nikoli razumela in ga še danes ne saj govori srbsko ko sem na vrsti čakam 2 uri v čakalnici v rokah pa drži reklamo s prostitutkami)včasih jih pokliče v srbijo aja pa ne mislite si da aparat ki ga imam zdaj kaj pomga večkrat mi samo krvavijo dlesni včasih pa jokam skrbi pa me da bi bo dal zvezdice ker poteb bom mogoče ostala brez vseh zob no brez 4ih sigurno saj je rekel da bo treba 6stise in sedmice izpuliti sedmice mi pa še zdaj niso do konca zrasle