Najdi forum

smučarski tečaji

Vem, da je še zgodaj, pa vendar… zdaj imam čas.
Letos pozimi verjetvo ne bomo šli na dopust, ker bo naš očka (kot vedno – grrrrr, gostinjstvo!!) več v službi kot doma. Ker pa bo naš direktor star 5 let, bi ga izredno rada prijavila na smučarski tečaj. Sama, pa s triletnim sankačem, učenje smučanja namreč ne bo šlo..
Kako imajo to organizirano za otroke, ki ne počitnikujejo na smučišču? Jih vsak dan vozijo oz. vozimo? To drugo mi sploh ne bi bilo odveč, bi se še mlajša nasankala, seveda pod pogojem, da je blizu Ljubljane.
Ali kaj takega sploh kje organizirajo?

Lani sem bila na Cerknem, kjer imajo šolo, ampak plačevati vsak dan vse ure sproti… Pa nikoli ne veš,če bo prosto. Se mi zdi dosti bolje en kompleten tečaj, vedno z istim vaditeljem, par dni zapored.

Všeč mi je na Starem Vrhu, pa blizu je…mogoče Krvavec..Pokljuka..

Lepo prosim za kakršnokoli info., izkušnje…
Hvala,
Barč

Povprašaj malo na klubih. Mi smo našega letos vpisali v Novinarja k Račkam. 1x na teden smuč.telovadba, ob sobotah pa hajd na sneg,seveda ko bo.Hodijo na Cerkno.Ob sobotah bo mislim da 8000 sit(odhod iz LJ,smučarija in kosilo), telovadba pa je 20.000 sit letno +članarina.Maja pa 2x tedensko rolanje v Tivoliju.In tako ubijem 3 muhe na en mah(redna telovadba,smučanje in nekaj rolanja).
Aja iz LJ gredo z avtobusom sami brez spremstva, tako da to pride v poštev za od 4 let naprej.
LP

Tudi tri letnike ucimo. Drugace pa se je res najboje obrnit kar na drustvo. Uradne ure so za enkrat v pon. 16-18h. Kasneje se ob sredah in cetrtkih do 19h.

Poglej si malo spletno stran. Lahko pa tudi se kaj na forumu vprasas, ti bom z veseljem odgovorila.

Idealen cas za ucenje, pa so res zimske pocitnice, ker je otrok lahko na snegu cel teden in takrat odnese najvec.

LP Duckling

Pogledala sem si spletno stran, pa me le par stvari zanima.
Kako je v praksi namreč, mislim predvsem na starost otrok, v katerih programih imate največ 4 in 5 letnikov? V nastanitvenih verjetno ne. Sploh je kaj toliko starih?
Glede prevoznih; ob kateri uri se vračate? Meni se zdi za 5 letnika cel dan na snegu kar malo veliko…pa še cel teden tak tempo. No, mogoče se pa obnese.. Glede na to, da je organizirano samo v primeru 25 prijavljenih, koliko otrok je potem na enega vaditelja?
Ali tudi sposojate opremo?
Kako je z zasedenostjo programov, oz. do kdaj je ponavadi pametno oddat prijavo, da ne zmanjka prostora?
Kaj pa v primeru bolezni ali povrnete denar?
Oba z možem nekako navijava za učenje boardanja. Kako naj se starš odloči kakšno opremo bo kupil otroku, če le-ta še ni probal ne enega ne drugega. Kakšne so vaše izkušnje pri učenja smučanja ali bordanja – sploh pri tej starosti.
Še to, ali je možno plačilo v obrokih?

Uf, koliko stvari me zanima… :-)))

Najlepša hvala za vse odgovore!!
Barč

Število otrok v skupini je odvisno od starosi otroka in ze osvojenega znanja smucanja.

V kolikor gre za cistega zacetnika so v skupini maksimalno trije do stirje otroci. Se raje manj, vse je tudi odisno od otrokovih sposobnosti (nekateri hitreje osvojijo znanje, nekateri pocasneje). V kolikor gre za tedenski tecaj
se zna zgoditi, da otrok iz zacetne skupine napreduje se v istem tednu v visjo skupino … vse je odvisno od predhodnega znanja. Normalno formirana skupina je tam do maksimalno 7-8 otrok (raje manj kot vec). V kolikor je skupina vecja, je temu primerno tudi povecano stevilo uciteljev.

Za mlajsi otroke (skupina Racke) priporocamo obisk telovadbe. Otroci se tako spoznajo ze na telovadbi in tako naceloma ni tezav, kar se tice vkljucevanja v skupine na snegu.

Nastanitveni tecaji so namenjeni za vse starosti. V vecini se stacionarnih tecej posluzujejo starejsi, vendar tudi mlajsi otroci niso izjema. Temu ustrezno je tudi varstvo, ki so ga otroci delezni. V prid prevoznim tecajem je, da otrok ne dobi straha, v kolikor se nikoli ni bil locen od starsev za dlje casa. Skoraj vedno pa sta stacionarni in prevozni tecaj na istem smuciscu.

Ura vracanja pri prevoznih tecajih: okoli 17h
Zbiralisce okoli 7h

Cas odhoda in povratka je odvisen od oddaljenosti smucisca. Vse potrebne informacije boste izvedli ob prijavi.

Smucanje je utrudljiv sport. Res je, da otroci pridejo domov prijetno utrujeni. Vendar se ne smuca od 9h – 16:30h. Med smucanjem imajo prosto za kosilo, katero je ze vkljuceno v ceno (torej topli obrok). Tako da se spocijejo in naberejo moci. Ko bi jih vidli kako vedno rinejo takoj nazaj na sneg. Polni so energije. Vsekakakor pa imajo mlajsi tecajniki po potrebi vec krajsih pavzic za lulanje in vse potrebno. Ce gre za popolne zacetnike, pa se pricne smucanje skozi igro. Najprej je privajanje na obutev, potem na smucko in tako naprej do prvih spustov na primernem poligonu. Strah, da otrok ne bi zmogel celodnevnega smucanja, je po moje odvec saj se sproti prilagajamo otrokovim sposobnostim, zeljam in muham 🙂

Skrb da tecaj ne bi bil izveden je skoraj nepotrebna, razen v primeru, da ne bi bilo snega. Seveda smucarji ne verjamemo v zimo bres snega 🙂

Opreme do sedaj se nismo izposojali.

Prijave na posamezne programe je fino opraviti cim preje. Tik pred zdajci se zna zgoditi, da bo ze vse zasedeno. Predlagam, da se prijavite mesec dni pred izletom. Prijava ne pomeni takojsne placilo, pomeni rezervacijo. Ob placilu akontacije, pa se smatra da je tecajnik prijavljen na izlet. Glede poravnave izleta se boste dogovorili v drustvu. Tecaj mroa biti poravnan v celoti na dan odhoda (oz. teden dni pred odhodom). Pred tem terminom lahko placujete na obroke.

V primeru, da otrok zboli priporocamo zavarvanje tecaja (5% od vrednosti tecaja). V tem primeru se placilo povrne.

V kolikr se boste odlocili za bordanje, vam moram sporociti, da za enkrat nismo imeli zacetnih tecajev bordanja. Vse pa se da dogovoriti na sedezu podjetja.

Moje mnenje glede bordanja: ravno tako zanimivo kot smucanje, vendar glede na moje iskusnje pri ucenju tecajnikov bi priporocila smucanje. Ze tako je tezko otroku dopovedati kako giabnje zahteva smucanje, pri bordanju pa brez takojsnega gibanja ne bo slo. Zdi se mi tezje za zacetnika. Seveda gre za moje mnenje.

Kako naj se stars odloci? Hmm, ja … Tudi zame je tezko vprasanje, ker znam biti pristranska, saj je moja disciplina alpsko smucanje. Glede na to, da zna biti smucanje nauceno skozi igro (lovlenje na smuceh, izvajanje avionckov itd.) se mi zdi bol primerno za mlajse otroke. V konci fazi lahko kadar koli preide na bordanje.

Moje izkusnje: mali otroci so kot gumice, dojemljivi in hitro se ucijo. Mislim da je idealna starost za pricetek ucenja od 3-6 let.

Upam, da sem odgovorila na vecino vprasanj. Lahko pa bi tudi pisete na mail [email protected]

Sportni pozdrav!
Duckling

Ali je prezgodaj postaviti dveletnega otroka na smuči?

Mi smo naše postavili na smuči še pred 2 letom, sicer so se samo malo spusili in vlekli na smučeh, pri 3 oz. 3,5 letih pa so se že sami vozili na vlečnici in brez problema presmučali smučišče. Samo nikar na plastične smučke.
LP A.

Draga Barč!
Pri nas smo otroke na smuči sicer postavljali sami, začeli smo okoli 2. leta, pri 4 do 5 letih pa smo jih vključili v SK Olimpijo.
Olimpija (podobno kot Novinar) organizira alpsko šolo za najmlajše; tu je večina otrok stara 4 do 6 let. Smučarsko gimnastiko imajo 2 krat tedensko v telovadnici na Taboru, Tabor 14, v Ljubljani: sreda 17.-18. ura in petek 17.30-18.30. Vodja alpske šole je Špela Vodovc. Otork lahko pride parkrat tudi poskusno k telovadbi, potem se odločite, ali ga vpisali ali ne.
V začetku maja pričnejo z nogometom in rolanjem na prostem – v Tivoliju, prav tako 2- krat tedensko, treningi potekajo nekako do srede julija. Mesečna vadnina je 5000 Sit, poleg tega velja dogovor, da se otrok in eden od staršev včlanita v SK Olimpija.
Od decembra do konca marca organizirajo vsak teden (običajno sobota) izlet na smučišče v Sloveniji (Kranjska gora, Cerkno…), poleg tega imajo smučarski tečaj 26. do 30.12., običajno v Kranjski gori in nato še v času zimskih počitnic – 1 teden (običajno v tujini). Skupaj imajo v sezoni okoli 30 smučarskih dni.
V času smučarskega tečaja v Kranjski gori so otroci nastanjeni v Železničarskem domu ali pa se na smučišče vsak dan vozijo (odhod okoli 7.30, prihod 16.30). Otroke razdelijo po znanju v skupine, zadeva poteka podobno kot pri SK Novinar, na 1 vaditelja pridejo okoli 3-4 otroci.
V času zimskih počitnic je običajno organizirano smučanje skupaj s starši v Italiji ali Avstriji, v tem primeru gre večina staršev zraven, saj so le redki otroci sposobni 1-tedenskega bivanja brez staršev.
V smučarskem klubu lahko tudi po ugodnejših cenah nabavite smučarsko opremo.
V smučarski sezoni alpske šole se otroci (po želji) tudi udeležijo prvih sku-open tekmovanj: ponavadi za Hervisov pokal, Zmajčkov pokal in tekem na Krvavcu.
Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Tako kot je napisala a. ni prezgodaj. Prezgodaj bi bilo, da bi ga na hitro locili od stasev za dlej casa. V kolikor ima otrok veselje in ga znate zabavati, potem ni prezgodaj. Samo ne ga silit.

LP Duckling

New Report

Close