Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija smrčanje, hrkanje ponoči

smrčanje, hrkanje ponoči

Pozdravljeni,
naši čebeli se še kar sluz vozi nekje daleč zadaj. Jst sploh nimam občutka da bi bila prehlajena, nosek ima čist, lepo prehoden, edino zjutraj je mogoče v kakšni nosnici malo belega smrkeljčka, ki gre pa čisto lepo ven z vatko. Normalno se dojiva, normalno diha, ko je pa bolj vesela ali razburjena, pa slišim sluz, predvsem zjutraj. Malo sem pogooglala in zasledila da se lahko sluz pojavlja tudi zaradi polivanja. Sicer ne poliva veliko, se pa zgodi da če jo po hranjenju odložim in začne brcati in se pogovarjati da tudi polije (vendar majhne količine, bi rekla da največ 5 ml). S fiziološko tudi redno čistim, vendar pa te sluzi ne dobim ven drugače kot z baby vacom, potem je pa čez cel dan ok, zjutraj pa se zgodba ponovi. Doma smo pa tudi že vsi zdravi.
Je torej možno da se ji sluz nabira zaradi polivanja in sploh ni prehlajena? Jo naj še naprej čistim s fiziološko in baby vacom ali naj samo stisnem fiziološko in sluz pustim pri miru. Samo se mi zdi da jo moti, ker jo sili na kašljanje. Ko pa jo ven potegnem je pa potem ok. Ne vem kako ji naj pomagam da bo najbolje. Gotovo se bolje počuti ko ji sluz ven potegnem, se pa bojim da ji res nebi poškodovala sluznice. Kako pa to zgleda če dojenčku poškoduješ sluznico? A v smislu da bi krvavela? Ali ji lahko trajno poškodujem sluznico z vakumom?
Lep pozdrav
Katarina

Draga Katarina,

seveda je mogoče, da kisel refluks iz želodčka draži sluznico žrela, ki odgovori s povečano tvorbo sluzi. Odstranjevanje se zdi potrebno predvsem staršem, ki jih hrkanje in smrkanje moti, otroci se ponavadi za to nevšečnost niti ne zmenijo – ko se sluzi nabere preveč, se pač odkašljajo, “cmok” pogoltnejo – ali pa ga celo izbruhajo (pljuvati še ne znajo).

Idealno je “splakovanje” s fiziološko – tako za prehladne smrklje kot za “refluksne”. S pumpico lahko na sluznici naredite tudi “mikro”poškodbe, ki se kažejo izključno z večjo nabreklostjo sluznice in povečano tvorbo (zaščitne) sluzi. In lahko vztrajo sesanje in brkljanje po nosu privede do “začaranega” kroga – vi več sesate, zato je sluzi še več, kar vodi do še bolj pogostnega aspiriranja, itd.
Do krvavitve lahko pride le ob zelo agresivnem globinskem sesanju…

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

En lep pozdrav, bi se še jaz navezala na tole temo, saj se mi zdi, da imamo podobno težavo.

Sinko je star sicer že 7 mesecev, prejšnji teden smo se doma vsi prehladili. Nosek čistili s fiziološko in izsesavali z baby vac-om…sedaj je nosek že “čist” še vedno slišim pohrkavanje v nosku a ven ne pride več, zato samo zalivam s fiziološko…v času prehlada(prejšnji teden) je sinko naenkrat pričel spuščati zvok iz grla, kot da ne pride do zraka in ga vleče iz trebuha navzgor (če razumete kako se to sliši)…malo me skrbi ker se je to pojavilo ravno sedaj – je kaj v povezavi z nahodom (čeprav nosek ni zamašen, tudi ne slišim, da bi mu v prsih kaj hropelo) ali je le “odkril” nov zvok, ki ga sedaj občasno kar ponavlja (nikoli ko spi).

Hvala za odgovor!

Draga spela,

po opisu sodeč so glasovi, ki jih spušča “iz grla”, zanesljivo povezani s prehladom v prejšnjem tednu – pravzaprav gre za običajen potek prehladnega obolenja dojenčka. Lahko bo to hrkanje kratkotrajno in zadnji znak prehlada, lahko pa se bo nadaljevalo s pokašljevanjem, celo s piskanjem v prsih.

Razen dobre “hidracije” (da dovolj pije, da poskrbite za primerno vlažnost v stanovanju, da greste čim več ven, na svež zrak, sneženje ni ovira), niso potrebni nobeni bolj agresivni ukrepi ali zdravila.

Lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

En lep pozdrav! Še enkrat se obračam na vas, saj kot ste “napovedali” se prehlad res ni zaključil ampak se je po dobrih 14 dneh kar nekako nadaljeval v kašelj in v ponovno zamašen nosek… Kašelj smo oddelali, nadležnih zvokov ni več, tudi iz noska ne teče več, …me pa zanima v povezavi z noskom- iz nosu res ne teče, ko smo ga čistili je prišlo ogromno sluzi zelene-rumene barve-sedaj ne gre iz noska več ven nič, razen fiziološke, vendar je leva nosnica še vedno neprehodna- kar slišiš kako “brbota” v nosu, kot da je poln in tik na tem da potegneš ven, a ne gre nič..podobno kot pri odraslih, ko imamo poln nos a ko se useknemo ne gre ven nič…sedaj pa ne vem kaj naj naredim, pravite da ni priporočljivo preveč “na suho” čistiti nosek, po drugi strani ven niti ne gre nič…nosek pa je še vedno zamašen in kar slišiš kako “brbota v nosku-še posebaj ko pije po flaški ali ima dudo…tudi sama sem bila sedaj prehlajena na isti način in mi je nos sčistil le Sinupret.

Naj nadaljujem s fiziološko in vlečenjem ven…naj le vlažim nosek s fiziloško? Do sedaj smo naredili vedno “parno kopel” v kopalnici ko smo ga zvečer kopali, veliko smo blili zunaj, tudi vlažilec imamo doma prižgan. Lahko storim še kaj, da bi odprli tudi nosek?

Hvala!

Draga Špela,

najverjetneje bo edino učinkovito zdravilo čas – ko bo prišla pomlad, bo prehladov vse manj, zunanji zrak ne bo le prijetno vlažen, ampak tudi idealno topel (prehladen zrak povzroči stisnjenje kapilar, ob prihodu na toplo se te kapilare v nosni sluznici spet razširijo – in ob tem veselo puščajo, zato nam prične teči iz nosu, sluznica pa nabrekne – in zamašen nos je spet tu).

Dotlej pa je najboljša fiziološka raztopina, ki jo nalivajte v nos – in pustite, da steče sama (v žrelo ali ven iz nosu). Aspiracije bodo nosno sluznico (ki je zaradi vnetij ob infektih in brkljanju očitno že kronično zadebeljena) le še dodatno zdebelile. Zvočni fenomeni (hrkanje, brbotanje, smrčanje) so sicer za starše moteči, za otroka pa niso niti moteči niti neprijetni niti nevarni.

Lep pozdrav,

Ste me pomirili, aspiracije ukinemo, česar pa bo jasno najbolj vesel ravno sin. Najlepša hvala!

New Report

Close