Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija smrčanje

smrčanje

Spoštovani.

pesti me težava, ki čadalje bolj kvarno vpliva tudi na odnos oziroma miren spanec v naši družini.

že od najstništva sem med spanjem rahlo smrčala, ampak takrat predvsem, ko sem ležala na hrbtu. z leti se je to stopnjevalo, višek pa je doseglo že med prvo nosečnostjo. takrat sem se zelo zredila (za 23 kilogramov), grozno pa sem začela smrčati že nekje na sredi nosečnosti.
drugič sem zanosila 5 mesecev po porodu, tako da nisem uspela shujšati, približno 15 kilogramov pa imam preveč tudi zdaj (hči je stara 19 mesecev).

to pišem zato, ker sem premišljevala, da je tako močno smrčanje povezano tudi s preveliko telesno težo. vem pa , da ni le to vzrok. stara sem 32 let.

vsako noč ves čas glasno smrčim. ne glede na to, kako ležim. začnem, še preden dobro zaspim. s tem motim partnerja in otroka.

precej sem obupana, mislim pa, da sem že pred nekaj leti nekje slišala ali prebrala, da je mogoče smrčanje odpraviti tudi z operacijo.

kaj mi svetujete, kako mi lahko pomagate? če tisto o operaciji drži, vas prosim za več informacij (kam naj grem najprej, kdo to izvaja, koliko časa traja okrevanje, koliko stane …)

najlepša hvala in lep pozdrav
nn

Spoštovana!

Smrčanje je , na žalost, dejansko odvisno od telesne teže. Pravzaprav gre za zožitev dihalne poti v žrelu, ki ovira dihanje, smrčanje pa je samo posledica tega.
Sama si prav gotovo lahko najbolj pomagate tako, da čim bolj normalizirate telesno težo.
Operativno je smrčanje mogoče odpraviti, vendar je tudi pri operacijah uspeh bolši, če imate normalno težo, namreč, z operacijo se razširi ožina v žrelu, vendar le toliko, kolikor je žrelo široko. Včasih zato smrčnja tudi ni mogoče odpraviti…
Kakorkoli, možnosti operacije, ki se imenuje uvulopalatoplastika, je mogoče najbolje oceniti z pregledom. Sam se s temi posegi ukvarjam že vrsto let. Lahko me obiščete v ambulanti ORL klinike, Njegoševa 4, ob četrtkih popoldne, z napotnico vašega zdravnika (tel. za naročanje 01 522 2676) ali v samoplačniški ambulanti v zdravstvenem centru Barsos, na Gregorčičevi 11 (tel. 01 2420700). Še prej pa si preberite več o posegu na internetni strani: http://med.over.net/otorinolaringologija/. Ob pregledu boste izvedela še vse ostalo, kar vas bo zanimalo.

LP, dr. Fajdiga

New Report

Close