Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Smrčanje

Smrčanje

Dober dan

imam en problem, kar se tiče smrčanja. Rekli boste, da je to nekaj običajnega. Rad bi vedel kaj več o smrčanju, kako nastane, zakaj nastane in ali jje to dobro, seveda me zanima kako to odpravimo.
Konkretno pa imam problem, ki se mi je pojavil pred 2 mesecema. Namreč nikoli nisem smrčal, vsaj ne da bi me drugi slišali, sebe seveda nisem mogel. Sedaj mi pa žena pravi, da smrčim kot lev in da je tudi njej čudno, ker do sedaj nisem nikoli smrčal. Kar se tiče zdravstvenih težav, jih nimam vsaj ne da bi bile kakšne vidne ali da bi bil pri zdravniku. Tako da me najbolj zanima, kako to da se je smrčanje pojavilo kar naenkrat brez kakšnega vidnega razloga.

Hvala

hinko

Spoštovani g. Hinko!

Smrčanje je gotovo neprijetna težava. o sebi niste kaj dosti napisali, zato bo odgovor relativno splošen, a utegne kakšen nami koristiti tudi vam. Smrčanje nastane zaradi ohlapnosti stene žrlea in ustne votline, ki ob pretoku zraka vibrira in povzroča neprijetne zvoke. Smrčanje samo po sebi zdravju niti ni škodljivo, razen če pri tem ne prihaja do zmanjšanega pretoka zraka in slabše predihanosti pljuč in kot posledica manj kisika v tkivih. Vzroki smrčanja so številni, za mnoge niti ne vemo. Naj jih naaštejem le nekaj:
1. Opitost (alkohol) dodatno sprosti mišice žrela.
2. Debelost spremeni anatomske razmere v žrelu in predvsem v prsnem košu zaradi večjega pritiska trebušne vsebine.
3. Ležanje na hrbtu s podloženo glavo (zvrnjeno precej naprej) ustvarja ugodne razmere za vibriranje mehkega neba, prav tako pretirano zvrnjena glava nvazad.
4. V visoki starosti popusti napetost – tonus mišic žrela.
5. Pljučni bolniki, zlasti tisti s kroničnim (zlasti kadilskim) bronhitisom spijo kot “traktor” zaradi kroničnega pomanjkanja kisika v krvi in zvičanega ogljikovega dvokisa – poleg smrčanja pogosto naredijo krajši ali daljši odmor in nato spet pohitijo z dihanjem. Njihova značilnost je tudi to, da zlahka zaspijo v sede, pred televizijo, ko gredo v posteljo itn.
6. O psihičnih naporih ali stresu in smrčanju ne vemo dosti.
Kako čim bolj zmanjšati smrčanje:
1. Pogosto je boljše ležanje na boku, ali celo na trebuhu.
2. Če imate katero od omenjenih težav, jo poizkusite odpraviti.

Upam, da vam bo kaj od naštetega koristilo.

Janko Kersnik

New Report

Close