Smokiji vsak dan???
Lepo pozdravljene,
Jaz imam eno nenavadno vprašanje.
Moja pikica je stara 11 mesecev in odkar je začela jesti bi jedla samo smokije. Smokiji za zajtrk, smokiji za kosilo, smokiji za večerjo.
Zdaj me boste napadle, ja kdo ji pa da smokije???
Seveda ji dam jaz na mizo, kajti že izsiljuje, ker sem jo tako navadila.
Zanima pa me, koliko smokiji lahko škodujejo za zobke?
In koliko so sploh zdravi in v koliki meri?
Še vedno se dojiva in tudi kaj drugega pojeva, da ne bo tako grozno izpadlo.
Vem, da smokiji vsebujejo sol. Na arašide pa nismo alergični, ker obožuje smokije s kikirikijem.
Hvala vsem, ki kaj več veste o smokijih.
PS:TUD JAZ JIH OBOŽUJEM; KAR NE MOREM NEHATI DOKLER NE ZMANJKA:
ČAo,čao
no ja če jih ti kupuješ, potem vama ni pomoči.
Kljub vsem mojim kg, mi takih stvari nismo nikdar jedli. Po moje že tisto prežgano olje ni ravno dobro za želodec, in še rakotvorno je.
Jaz mu takih stvari sploh ne ponujam in če bi bila na tvojem mestu jih sploh ne bi kupovala.
Da te izsiljuje je pa drug problem!
Ne se hecat – smokiji pa zdravi, hehehe. Po mojem imaš malo problem. Kaj šele bo, če te že pri 11. mesecih izsiljuje in ona diktira, kaj bo jedla. Jaz bi rekla, da je edina rešitev, da smokijev (vsaj nekaj časa, da pozabi) sploh ne kupuješ več. Tako jih tudi izsiliti ne bo mogla, ker jih pač ne bo.
Škodljivi so pa verjetno v vseh možnih pogledih: packarija se zapaca na zobe in jih je potem težko očistiti (iz lastnih izkušenj!), vsebujejo pa samo svinjarijo. Zato pamet v roke.
Lp,
Katarina
tudi mi smo imeli ta problem, a pri babici. Prvič jih je tam poskusila pri 14 mesecih in jih nato kat lep čas neprenehoma dobivala na VSAKEM obisku, ker so se ji hoteli prikupiti. Pa sem nekako spregledala, saj nismo bili vsak dan tam. Ker jih je imela rada, sem ji tudi jaz enkrat na mesec (vsega skupaj 4X – ostale podarjene zaloge še vedno obtežujejo našo shrambo, pa ne vemo, kam z njimi – če jih rabiš, ha, ha) ponudila, ko smo kam šli za vmesni prigrizek v avtu na malo daljši relaciji. Ker pa so se tem prigrizkom pridružile še bobi palčke, sem zadevo babici pač prepovedali. Tako tega sploh ne uživa več. Obe stvari sta namreč prepolni soli, ki najedata male ledvičke, da o najmanj dveh škodljivih E-jih ne govorimo, pa o milijonkrat prepraženem olju … Raje razvajaj tamalo s kvalitetnim sadjem, doma pripravljenimi sladicami, ki vsebujejo sestavine, ki so koristne za otroka.
Jaz sem se sekirala, ker je to počela tašča, medtem ko jaz in moja mama zelo paziva kakšno kvaliteto hrane dava otroku v usta, saj ga nismo na cesti pobrali, da bi mu kar vse po vrsti v usta tlačili. Če pa to počneš ti kot mati, se mi pa zdi neodgovorno, ker potem vsekakor pride prevečkrat v stik s tako “hrano”.
Jaz tudi obožujem bonbone, pa jih jem, ko tamala spi.
mogoče je to v genih :))
resno – ni ravno zdrava hrana … moj smokije obožuje vendar jih pred drugim letom ni probal … ker jih nikdar nimamo doma … drugače jaz kar se hrane tiče sploh ne kompliciram … ampak smoki, čips in ostala junk hrana … čimredkeje.
je pa smoki za zobe strup … ker se gor nalima in se moraš res potrudit da ga spraviš dol iz zob 🙂
B.
Vse mamice se tako presneto bojite dati 8 mesecev staremu otroku meso pa mleko, pa ne malin, pa borovnic do nevem kdaj, pa ne vem kaj še vse, ampak pri taki svinjariji pa nič ne pomislite.
Arašide naj ne bi jedli do 3 leta!!!!ker je pa res eden izmed najhujših alergenov. In smokiji so iz arašidov.
Hrenovke in pašteta pri šestih mesecih, ter smoki, krekerji in čips pri enem letu me pa res poženejo v bes. Kot mašila. Katastrofa. Potem pa jamrate, da ne jedo glavnih obrokov…..a ves čas meljejo smoki in bobi palčke.
Oprostite izbruhu. Ampak take reči pa ne morem ne prebrat, ne slišat, še najmanj pa videt.
M.
se strinjam. Veš kako šele popeniš, če samo ful paziš na to, kaj otrok je (samo domače sadje, obdeluješ še pa še vrta, da le ne bi bilo pesticidov …) potem ti ga pa drugi šopajo z vsem mogočim sranjem. Ubogi so otroci, ki jim to počnejo starši, saj so pogosteje izpostavljeni smokijem, poli klobasam, palčkam, bonbonom …
Uf, ste me zadele v ranljivo točko
Rešitev je le ena, dobra zate in za tvojo hčerkico: NE KUPUJ VEČ SMOKIJEV!
Če nujno potrebuješ slan prigrizek: na teflonski ponvi ločeno prepraži semena sončnic, bučk, lanu in sezama, stresi v keramično posodo, še vroče pokapljaj s sojino omako in – grickaj. Bolj zdravo in prav tako okusno. Lan in bučke pa pokrij s pokrovko, da ti ne bodo frčali po celi kuhinji.
Ali pa: skuhaj čičeriko, odcedi, da se osuši in jo nato prepraži na teflonski ponvi. Malo posoli in dober tek!
In pazi, da se deklici ne zaleti (tudi pri smokijih).
Mi takih stvari ne kupujemo, ampak kaj pa kokice????
se mi zdi vsekakor malo boljše za otroka kot smokiji.
jaz včasih popoldan sama spečem doma v teflonu kokice, tamala dva jih imata rada, moj mož pa še bolj. Ampak to delam zelo poredko, ker se mi zdijo vse te stvari bolj nezdrave. Zato pa zvečer, ko mala dva zaspita, jaz planem po čokoladi :))))))
sicer pa je z vsakim odvajanjem nečesa enako-najprej se ti bo pikica drla in vse živo poskusila, da bo dobila želeno, čez par dni bo pa pozabila, da je sploh kdaj jedla smokije, le ti moraš biti dovolj trdna in se tudi v trgovini na 100m izogni tem policam, pa če ne gre drugače, jo takrat obleči in pojdita ven na zrak, tam se sigurno ne bo spomnila na smokije. Pa ti se delaj, kot da ne veš kaj hoče.
Joj, koliko je stvari, ki jih ljudje ne bi smeli jesti niti enkrat tedensko, kaj šele vsak dan! Sem pa definitivno mnenja, da smokiji vsak dan in praktično nonstop niso niti približno dobra in koristna zadeva. Ni mi pa jasno, kako te lahko 11- mesečni otrok izsiljuje pri hrani?!? Ja, od začetka, ko ji ne bi dala, bi že protestirala, samo če bi jo premamila s kakšno drugo stvarjo, bi jih že pozabila.
V Hardiju prodajajo smokije, ki so narejeni samo iz koruznega zdroba. So praktično neslani, malce večji od navadnih smokijev, a so prijetnega okusa in niso tako škodljivi, ker nimajo nobenih dodatkov. Sedajle ne vem kako se jim reče, lahko pa povprašaš prodajalko ali pa se sama sprehodiš po trgovini. Na vrečki so neki pajacki?.., zadaj pa so navedene sestavine. Poizkusi, boš videla.
Vsem najlepša hvala za odgovore.
Saj sem vedela, da sem malo grobo napisala, v kolikšni meri jih je, ampak količinsko jih ne poje veliko.
Npr; Ko ji dajem jesti na žličko bi ona rada zraven nekaj grizla, včasih ji dam kruh, včasih prepečenec, a seveda ima najrajši poleg smokije.
Nato po jedi ji z vatico obrišem zobke.
Res nisem vedela, da so tako velik strup, kajti v zdravstvenem domu vidim mamice kako njihovi malčki vsi po vrsti grizljajo pa na sprehodu, pa vedno kje na terasi na kavici, moje kolegice vse dajejo smokije svojim malčkom, zdaj pa res ne vem a to samo, ko so zunaj ali tudi v hiši.
Čokoladice še ni poskusila, ne bonbonov, lizike pa bog obvarji.
A vaši malčki res ne jedo smokija??’ NIKOLI!!!
Zdaj bom probala iti mimo polic v trgovini in jih nekaj časa res ne bo na spregled.
Glede kilogramov pa tako, jaz obožujem smokije, pa sem suha. Ja verjetno imava v genih,….
Lep pozdrav in še enkrat hvala, da bom najprej premislila svoja dejanja, kaj dajem svoji malčici v usta,…
ČAo