Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Endodontija Smiselnost endodontskih posegov v starosti

Smiselnost endodontskih posegov v starosti

Spoštovani, prosim za vaš pogled na smiselnost endodontskih zdravljenj v starosti.

Običajno pri starostniku ni problem le en zob, ampak gre za različna stanja, v večini ne najboljša, večih zob. Na starost je že tako, da komaj ti “popravijo” en zob, je že naslednji problematičen. Tako nekaj časa, mogoče celo nekaj let, hodiš na zdravljenja zob in zato za vsakega plačaš od 500 do 1000€ . Potem pa tako ali tako moraš preiti na neko protetiko. Recimo protezo, ki bi jo telo lažje sprejelo, če bi jo začel nosit pri 65 letih kot pri 75ih.

Ob tem, da te storitve praktično ne moreš biti deležen na koncesijo, takšno dolgotrajno zdravljenje finančno izčrpa upokojenca, pa še pravega zdravstvenega učinka nima.

Kaj naj torej po zobozdravstvenih priporočilih stori 65-letnik? Kdaj in ob kakšnem stanju zoba je res pametno staro robo popravljat, kdaj pa jo zamenjati za nekaj novega, umetnega?

Iskreno hvala za odgovor

Spoštovani,

iz strokovnega vidika ni prav nobenih zadržkov, da zob pri starejših ne bi endodontsko zdravili. Strokovni kriteriji, kateri zob zdraviti in kje je prognoza slaba ali brezupna, so povsem enaki za mlajše ali starejše osebe. O tem se odloča zobozdravnik, najvažnejši kriteriji pa so stanje dlesni ob zobu, velikost granuloma, ukrivljenost korenin itd. Res pa je pri starejših osebah večkrat pridružena še kakšna sistemska kronična bolezen, ki lahko vpliva na to odločitev. Če se oceni, da je prognoza slaba, se predlaga odstranitev zoba, sicer predlagamo zdravljenje zoba. Ne glede na starost pacienta. Moj najstarejši pacient je bil star 92 let in zdravljenje je potekalo brez zapletov.
Vaša vprašanja se bolj nanašajo na to, ali to smiselno zaradi visokih stroškov zdravljenja. To pa je odvisno od vsakega posameznika. V svoji ambulanti vidim cel spekter odločitev: nekateri se odločijo za odstranitev zoba, kjer je prognoza zdravljenja dobra, spet drugi se odločijo za zdravljenje zoba tudi v primeru, ko je prognoza negotova. Odločitev je pogojena z željo posameznika po ohranitvi, osebnimi vrednotami, v veliki meri pa žal tudi s finančnimi zmožnostmi. Koreninsko zdravljenje zob je tehnično zahteven postopek, potrebno je veliko drage opreme in dolgo šolanje. Posledica je visoka cena zdravljenja. Pravzaprav podobno, kot z veliko drugimi stvarmi v življenju. Zakaj pa je koreninsko zdravljenje tako težko dostopno v javnem zdravstvu, pa je popolnoma druga zgodba.

lp, Igor Potočnik

New Report

Close