Najdi forum

služba in dojenje

Najprej veselo pozdravljam ta forum!
Imam sina starega osem in pol mesecev. Od rojstva do pet in pol mesecev se je samo dojil in ni pil nobene druge tekočine. Uvajanje hrane je lepo steklo, zdaj ima 4 obroke goste hrane. Količinsko poje dosti in se z gosto hrano nasiti. Kljub temu pa se še vedno doji med 5 in 7x dnevno-včasih pa tudi večkrat (od tega 1x ponoči). Še vedno ne mara nobene druge tekočine.
Mene hudo skrbi, kaj bo čez par mesecev, ko bom morala nazaj v službo. Naj mu poskusim sama zmanjšati število podojev? Se bo s časoma sam odrekel kakemu? Do zdaj sem ga vedno dojila na njegovo željo in srce me boli, da mu odrečem. Bojim se, da bo odhod v varstvo in istočasno še “izguba” dojke čez dan hud šok za otroka. Zanima me tudi, če mu samo dojenje pri skoraj 10kg zadošča za potrebe po tekočini ali naj ga nenehno “gnjavim” z vodo ali čajem? Sicer ima tri zelo mokre pleničke dnevno.
Hvala za odgovor!
Jasna

Draga Jasna,
razumem vašo skrb, ko bo potrebno še prekmalu nazaj v službo, vaš dojenček pa se še tako rad doji.

Naj vas potolažim, da je naše telo je ena čudovita, zelo prilagodljiva stvar. Tudi če dojimo le še 2x dnevno, brez skrbi, mleka ne bo kar naenkrat zmanjkalo, le ponudba se bo prilagodila na nekaj obrokov dnevno. In tudi naši otroci so zelo prilagodljiva bitja. Morda boste imeli na začetku le nekaj težav z izcejanjem mleka.

Večina mamic dela tako, da dojenčka zjutraj, pred odhodom v službo podojijo. Ko se vrnejo popoldan domov, spet dojenčka podojijo in nato še zvečer in/ali ponoči… Večina otrok nima težav pri prehodu v varstvo ali pri materinem odhodu v službo in zelo lepo sprejmejo “zakon”: “mama tu – dojenje, mame ni – ni dojenja”. Seveda pa nas večina mam opaža, da ob prehodu na drugačen življenski ritem otroci potrebujejo VEČ materine bližine in tudi več dojenja. Kakor da nekako kompenzirajo materino odsotnost…

Verjetno že veste, da ima doječa mati pravico do enournega odmora med delom. Če lahko izkoristite to možnost, jo lahko izrabite za črpanje mleka ali če delate blizu otrokovega varstva, da ga vmes podojite. Nekatere mamice s(m)o se iz teh razlogov tudi odločile za skrajšani delovnik po novem zakonu o Starševskih prejemkih.

V času otrokovih obrokov, mu med ali po obroku ponudite tudi tekočino: vodo, naraven sadni sok ali nesladkan čaj. Kupljenih čajnih mešanic za dojenčke ne priporočamo, ker imajo skoraj vse dodan sladkor. Otroku ponudite pijačo v navadni, široki in nizki skodelici, kozarcu, plastičnem, nelomljivem kozarcu, lahko mu ponudite slamico ali pa v čudežnih lončkih z nastavki, kjer je polivanje (skoraj) preprečeno. Otrok v tem času dobi še dovolj tekočine z materinim mlekom, domačo juho (ne iz jušnih koncentratov, ker vsebujejo preveč soli!), sadnih in zelenjavnih sokov in sadja ter zelenjave. Naravni, sadni sok lahko razredčite z vodo, tako da ni preveč sladek. Pazite, da otroci med obroki ne pijejo prevelikih količin sadnih sokov, saj jih nasitijo in potem odklanjajo “pravo” hrano. Otrok tako ne dobi dovolj pomembnih snovi, potrebnih za razvoj, kar se kaže v slabokrvnosti, slabem napredovanju telesne teže,… Popolnoma se izogibajte izotoničnim pijačam, kolam in vsem sladkim pijačam z umetnimi barvili. Najboljša in najbolj zdrava pijača je navadna voda. Torej, sinu pijačo ponudite, z njo pa je ne silite.

NIč naj te ne skrbi Jasna.No seveda si zaskrbljena, bila sem sama prav v podobni situaciji, a tako kot je že rečeno vse se bo uredilo s pomočjo matere narave.
Tudi moj sin se je še dosti dojil pred odhodom v službo, pa tudi ko sem začela s službo in sem se vrnila se je kar nekaj mesecev še bolj pogosto dojil popoldan in ponoči.A se je uredilo, samo nikar se dati zmotiti če ti to ustreza, vse bo počakalo, spomnim se da sem takoj ko sem prišla iz službe seveda dojila malega , s starejšo pa sem utrjevala npr. zemljepis…. In tako vse dokler ni sam začel spuščati podojev tudi ko sem se vrnila iz službe.

Veliko veselja in dobre volje želim.

M.p.

New Report

Close