Najdi forum

Pozdravljeni;

Prosim vas za kratek nasvet.
Danse smo v službi dobili ocene kot recimo variaqbilni del plače.
Je nas 6 punc, ki se kar med sabo razumemo in pomagamo.
Ker je naša firma znižala povp. ocene na 5 % smo pač tudi mi premerno dobili zmanjšanje.
Ampak naša šefica je dala 3 puncam 0, ostalim pa po 10 procentov.
Vse punce imasmo veliko veliko dela in smo med seboj kar izenačene in mislim, da si nekatere ne zaslužimo 0. Oz.
Torej med njimi sem tudi jaz z 0 namreč. ne vem kako naj se sedaj obnašam v službi. A bi šefifico kar ignorirala, ali kaj n aj naredim. Ali naj ji kar rečem, da si pač ne zaslužimo 0. da ne bo šlo kar potem še v minus. Verejtno je to naredila pos smpatičnosti. Da ne izgubim še službe zaradi preveč govorjenja.
Moje mnjenje je da ji povem kar si mislim, da to ni pošteno naredila in da se vidi zeloe lepo pa naj si še tako zatiska oči, katre so ji bolj simpatiče.

Hvala Vam za vaše mnjenje že v naprej

janine

V službi se medsebojno ne govori o plačah.
Vse kaj boš počela in kako boš reagirala bo napaka.

Se strinjam.
Vem, da je zelo boleče ampak boš morala to požulit. Če se boš z njo kregala in dokazovala ,te bo imela kaj raje?

Vsaka stimulacija (negatina ali pozitivna) bi morala biti dodeljena glede na vnaprej znane kriterije (ne vem, ali je to tudi zakonsko določeno?).

Ker pa v podjetjih ni takšnih kriterij in se podeljuje predvsem na podlagi subjektivnih odločitev ta nepravica “boli”.

Ne vem, ampak mislim, da bi morala biti vsaka stimulacija tudi pisno obrazložena (ali ne govori tudi zakon o tem?).

1. Torej moj prvi nasvet. Posvetuj se z nekom (mislim, da obstaja tudi forum o tej temi tu na MON-u) kako zakon ali predpisi določajo stimulacijo plač. Pridobi si točne informacije.

2. Ko boš dobila točne informacije, potem imaš pravico ukrepat, če se na podlagi informacij izkaže, da je bilo karkoli kršeno ali ni bilo ustrezno izpeljano.

3. Vsako kršitev obravnavaj po ustrezni poti s pritožbo ali zahtevo po obrazložitvi (ne vem kako to gre, ampak verjetno ima vsako podjetje organizirano službo, ki obravnavajo pritožbe).

Obnašaj se profesionalno. Če se obnašaš profesionalno, potem ne bi smela izgubit službo (le zakaj?). Če pa izgubiš službo samo zaradi tega, ker si se upravičeno pritožila ali če si zahtevala zgolj obrazložitev, potem jih lahko tudi v skrajni točki tožiš, saj ima vsak pravico do informacij, če so kakšne nejasnosti.

Jaz bi tako naredil.

Ampak v tvojem primeru gre za to, da nisi dobila negativno stimulacijo. Torej nisi prikrajšana za nič. Ker sodelavke med sabo govorite si zvedela, da so nekatere dobile stimulacijo. In zdaj se sprašuješ, po kakšen kriteriju si upravičena do nje.

To je prva informacija, ki jo potrebuješ. Kakšni kriteriji so, za pozitivno stimulacijo, ali obstajajo kakšni zakonskio predpisi glede tega in kaj ti piše v pogodbi.

Preberi si svojo pogodbo kaj tam piše o tvoji plači in o stimulaciji.

Informacije so pomembne! Informacije si pridobi po čimbolj tihi poti (naj drugi ne vedo, kaj iščeš). Bodi diskretna.

Jaz bi se na tvojem mestu obnašal profesionalno. To pomeni, da bi naredil vse, kar je nujno potrebno ampak zaradi razočaranja (ki je v tvojem primeru upravičeno) tudi nič več kot to. Sedaj si mogoče naredila tudi kakšno stvar, ki ti je sicer nebi bilo treba. Naj te stvari sedaj delajo tiste, ki so dobile 10%. Naj za teh 10 % tudi več naredijo.
S šefico se pa se nebi nič pogovarjal, ker bo lahko res samo še slabše. Da pa izgubiš še službo, pa res nima smisla.

Jaz bi pa na tvojem mestu prosila šefico za pogovor. Na samem, brez prič, bi jo prosila, če ti lahko pomaga in svetuje, kako in kaj naj delaš, da boš tudi ti naslednjič dobila 10%. Obnašaj se prijazno, pokaži da jo spoštuješ in da jo prosiš za pomoč, ker se res želiš čimbolj potruditi in tudi biti nagrajena. Verjemi, nadrejeni imajo radi ambiciozne in njim vdane delavce. Po domače, malo se ji prilizuj, ne da bi sebe poniževala, seveda.

In zakaj se v službi ne govori o plačah? Naj mi nekdo to bedarijo razloži. Pri nas se odkrito pogovarjamo o plačah, zakaj se pa ne bi?

To sem sicer že opazila, ja. Da nekateri(npr. moji prijatelji) nočejo govorit o svoji plači. In jaz tega ne razumem.

janine

pogovori se, definitivno, če te žre. kolikšen znesek predstavlja teh 10%, verjetno ni to procent od osnove, ali pač?

po drugi strani pa tud ni treba bit perfekcionistično tekmovalno naravnana na stimulacijo, ki naj bi dotekala vsak mesec, drugače je pa konc sveta. si sploh predstavljaš, koliko ljudi dela za minimum, koliko jih kaj naredi za čisto nič plačila? jaz si ne čist dobr, pa obstajajo.

In zakaj se v službi ne govori o plačah? Naj mi nekdo to bedarijo razloži. Pri nas se odkrito pogovarjamo o plačah, zakaj se pa ne bi?

To sem sicer že opazila, ja. Da nekateri(npr. moji prijatelji) nočejo govorit o svoji plači. In jaz tega ne razumem.[/quote]

Po mojem zaradi foušarije.
Tudi jaz sem bila vedno tega mnenja, da plača ni nobena skrivnost, in sem vedno odkrito povedala, koliko zaslužim. Ko pa sem prišla v sedanjo službo in v pogovoru sodelavni povedala, kakšno plačo imam, je naredila cel cirkus. Celo k direktorju se je šla pritožit, da zakaj imam jaz višjo plačo od nje (čeprav sta tudi najini delovni mesti različni), tako da me je direktor poklical in me podučil, da se o plačah ne govori. Evo, zato od takrat ne govorim več o tem.
Ko me je enkrat ena druga (nova) sodelavka vprašala, kakšno plačo imam, sem rekla, da ne povem, pa ne zaradi sebe, ampak zaradi drugih, ki ne znajo ali ne zmorejo tega sprejeti. In sedaj imam mir.

naredi NIČ…pretvarjaj se kot da se ni nič zgodilo.

napaka je že to da si izvedela kdo ima 0% in kdo 10%.

Večina resnih firm ima v pogodbah klavzulo, da so plače tajne.
Tako se ne moreš primerjat z drugimi, ampak samo sam s sabo.

Očitno te zadeva žre in zato stopi do šefice. Ampak obnašaj se profesionalno kot je že ena zgoraj napisala. Ne sme te zanimat, zakaj imajo ostale 10%, ampak zakaj imaš ti 0 in kaj moraš narediti, da boš imela več.

jp, plače so tajne.

če se ne strinjaš z 0, ti predlagam, da greš k šefici. Prosi jo za obrazložitev kakšna so njena pričakovanja, da bi ti dodelila višjo stimulacijo. Mogoče boš izvedela kako tebe šefica vidi in boš bolj jasno vedela kakšne so tvoje možnosti za boljšo plačo.

poznam primere, ko je delavcem uspelo.

pa ne omenjaj stimulacij, ki so jih dobile sodelavke. Bojuj se za svojo.
šefice nikar ne ignoriraj, bodi profesionalna.

Stimulacija. Ponovno odprta tema.

Po videnem sem tudi jaz opazil, da je zgolj 0,6 vseh zaposlenih pri nas dobilo stimulacijo 0. Kriteriji so, vendar dokaj ohlapni in si jih šef razlaga po svoje. Z njim pri podelitvi sodelujeta dve njegovi pomočnici.

Stimulacija naj bi bila po zakonu javno objavljena. In ta je. Vendar v šefovi pisarni. (😤) Vendar zadosti zakonu. Pod prejsnjim šefom sem delal 30 let.Nikoli pritozb, nikoli konflikta, nagrada in dodatki

Sedaj pa me zanima. Ali je mozno, da bi narcističnega (tipicni) prizadel oz se spravil v se vecjo godljo, ce pisno zelim obrazlozitev zakaj ni stimulacije in kaj storiti, da jo pridobim? Poudarjam, da ocitno gre za njegovo osebno zamero ( zgolj do mene), ki jo sam ne morem razvozljati zakaj je. Sef se na moj poziv za pogovor ni želel pogovoriti.

Kaj svetujete? Hvala

Narcisi so nemogoči in kakršnokoli pogovor z njimi nima smisla ker imajo oni itak vedno prav. Potrudite se zdržat do penzije predvidevam da nimate še tako veliko če ste že več kot 30 let zaposleni. Potem ko boste odhajali pa mu povejte svoje 😉

Če pa res ne bo šlo zdržati začnite čim prej iskat novo službo. Lp

New Report

Close