Najdi forum

Pozdravljeni!

Za vas imam eno vprašanje – ce mi boste seveda znali pomagati. Situacija je namreč takšna – bila sem na razgovoru pri direktorju firme v kateri sem zaposlena (naj povem, da gre našemu podjetju čedalje slabše). Tu sem zaposlena cca. 1 leto in imam univerzitetno izobrazbo. Ker naj bi bilo dela, za katerega sem bila na začetku zaposlena premalo so me prerazporedili na drugo delovno mesto – kjer je tudi potrebna univerzitetna izobrazba, prej pa ga je opravljala sodelavka, ki je sedaj odšla iz firme – plačo pa so mi znižali za cca. 20% – oz. bom imela takšno kakršno je imela ona.
Zanima me, ali obstajajo kakšne omejitve iz kakšnega razloga in za koliko ti lahko takole znižajo OD?
Prosim vse, ki imate podobne izkušnje ali znanje s tega področja za nasvet.

Hvala in pozdrav!

Po kolektivni pogodbi SKEI Slovenije (to poznam), ti plače ne morejo znižati, če si bila prerazporejena s strani delodajalca. Če zahtevana izobrazba na novem delovnem mestu ustreza tvoji, potem ni vzroka, da ti znižajo plačo. Vendar pazi: Tvoje sedanje plače ti ne morejo znižati, neglede na to, koliko je imela plače oseba, ki je bila prej zaposlena na tem delovnem mestu. Torej, tvoje trenutne plače ti delodajalec ne more znižati, če si prerazporejena po njegovi komandi!

Upam, da sem ti kaj pomagal, za več informacij se pa obrni na sindikat 🙂

Ali ti je bil ob razporeditvi izdan s strani delodajalca kakšen sklep? Kdaj si sklep prejela in ali si se zoper njega pritožila?

Veliko je odvisno od pravilnika družbe.

Sem v privat podjetju.

V našem pravilniku piše, da lahko da lahko da vodja delavcu stimulativni del od -50% do + 500%. To v praksi pomeni, da ti lahko, če ni zadovoljen s tvojim delom plačo prepolovi.

Po drugi strani pa lahko delodajalec poljubno razporeja delavce med delovnimi mesti. To pomeni, da te lahko kadarkoli razporedi na delovno mesto, ki je ovrednoteno z najnižjim možnim količnikom za to izobrazbo, na pamet bi rekel, da je za visokošolsko izobrazbo to koli 130.000 bruto, se pravi recimo 90.000 neto. Ima pa delodajalec tudi pravico, da te razporedi na delovno mesto, kjer je zahtevana ena stopnja izobrazbe manj kot jo imaš, se pravi, da če imaš VII. stopnjo, te lahko razporedi na delovno mesto kjer se zahteva VI. stopnja in je tvoja bruto plača lahko še manjša od navedene.

Mimogrede, to se mi zdi prav, ker delodajalec ve, kdo mu dobro dela in kdo slabo, in nobeden ne bo zmanjševal plače človeku, ki dobro dela in ki mu je pomemben, vsak pa se bo skušal znebiti delavca, ki slabo dela in zajebava in najprej ga bo seveda razporedil na slabše delovno mesto..

Pravilno !
“Štumpantl”

Bom vtaknila svoj nosek in ti povedala, da po zakonu lahko opravljaš delo, za katero je predvidena nižja izobrazba, kot jo imaš ti in si tako lahko prerazporejena na delovno mesto, če se ne motim, do 2 stonji nižje v tarifnem razredu.

Draga Sanja!

Ne bi govorila o plači in tvoji prerazporeditvi – povedala bi ti le eno:
Če imaš univerzitetno izobrazbo in si vsaj malo ambiciozna poišči si novo službo in to takoj.
Govorim ti iz izkušenj mojega moža – ki se mu je obetalo enako in je potem preprosto zamenjal službo in sedaj v obdobju dveh let že dvakrat napredoval. Mladi moramo tudi malo tvegati in se postaviti za svojo prihodnost.

LP Lana

Saša, v katerem zakonu pa to piše?
Zakon o temeljnih pravicah iz delovnega razmerja, to je “področni” zakon za delovna razmerja, v 17. členu pravi zgolj to, da je “delavec zaradi NUJNE potrebe delovnega procesa in organizacije dela lahko razporejen na VSAKO delovno mesto, ki ustreza stopnji njegove strokovne izobrazbe za določeno vrsto poklica, znanju in zmožnostim.” Delodajalec mora o tem izdati sklep na katerega ima delavec pravico pritožiti se. Delavec začne delati na delovnem mestu na katerega je prerazporejen šele ko prejme odločbo organa, ki je odločil o pritožbi. VSA morebitna drugačna določila v kolektivnih pogodbah in pravilnikih so NEZAKONITA.

Delavec mora za razporeditev na delovno mesto za katerega je potrebna nižja stopnja strokovne izobrazbe dati SOGLASJE. Brez soglasja je razporeditev nezakonita. Opozarjam na to, da v primeru, da se soglasje enkrat da, to pomeni, da te delodajalec ves čas zaposlitve pri njem lahko razporeja na strokovno manj zahtevna delovna mesta. Temu se je mogoče izogniti tako, da se soglasje da samo za določen čas.

lp, gala

New Report

Close