Pozdravljeni!
Občasno (v povprečju 1x max 2x mesečno) se mi zgodi, da ob jutranjem odvajanju blata pride ven samo sluz . Ne spominjam se kdaj sem težavo prvič opazil, sigurno pa najmanj 2 do 3 leta nazaj. To se mi zgodi vedno samo zjutraj, v preostanku dneva se mi to še ni zgodilo. V sluzi nisem nikdar opazil kakršnekoli sledi krvi. Običajno poteka zadeva tako, da začutim kot nekakšen pretok v spodnjem delu trebuha in kmalu zatem moram na wc. Prvič sem mislil, da je to zgolj driska, ko se je zadeva nekajkrat ponovila, pa sem dejansko videl, da gre za sluz.
Precej pogosto (celo večkrat na teden) me dajejo tudi vetrovi (brez posebnih krčev) in nekajkrat sem opazil, da se mogoče (nisem prepričan) pojavijo ob vetrovih tudi zanemarljivo majhne količine sluzi (rahlo rjavo obarvan toaletni papir, čeprav nisem opravljal velike potrebe).
Prosim za vaše mnenje, kaj bi lahko bil vzrok navedenih težav. Skrbi me namreč da ne gre mogoče celo za proktitis ali kakšno drugo bolezen.
Hvala in lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Sluzn na blatu velikokrat vidimo pri bolnikih z iritabilnim črevesjem. Včasi tudi bolniki s ulceroznim proktitisom odvajajo sluz, vendar pogosto ob tem tudi kri.Iz opisanega se ne da postaviti diagnoze. V kolikor ste starejši od 40 let, je potrebno opraviti kolonoskopijo. Sicer pa vsaj rektoskopijo.
Lp,Nataša Smrekar
Najprej najlepša hvala za vaš hiter odgovor.
Drugače sem star 29 let. Naj navedem še, da blato sicer odvajam dokaj redno in normalno, niti ne čutim kakšnih bolečin v trebuhu ali predelu zadnjika. Krvi, kot rečeno, nisem nikdar opazil, samo sluz pomešano z ostanki blati. Blato je normalne barve (svetlo do srednje rjavo, redkeje malček temnejše – predvidevam, da predvsem zaradi hrane, ki sem jo zaužil dan prej).
Čudi me predvsem to, da se mi odvajanje sluzi pojavi vedno in izključno zjutraj (v roku pol ure odkar sem se zbudil). Ponavadi je tako, da nekaj popijem ali pojem, v roku 5min pa me že “zašraufa” v trebuhu in moram na wc.
Kot že povedano, to ni pogost pojav (v povprečju 1x na mesec max 2x), tudi se mi še ni zgodilo, da bi več dni zapored odvajal sluz.
Ali mi kljub moji starosti vseeno svetujete kolonoskopijo oz. rektoskopijo?
Hvala in lep pozdrav!