Najdi forum

sluz in prebava

Draga Karmen!

Glede na to, da imate kar nekaj izkušenj z alergijami vas prosim za nasvet v imenu svoje prijateljice, ki je že konkretno zaskrbljena zavoljo prebave njenega 6,5 mesečnika.

Torej fantič je od rojstva dojen (razen po CR, ko so mu dali umetno mleko) in še pri tej starosti je njegova glavna prehrana le dojenje. Od rojstva ima blato zelo sluzavo, do nekje 4 meseca pa je bila sluz celo krvava. Bil je hospitaliziran, kjer so ga testirali za alergijo na kravje mleko. Test je bil negativen. Splošni Ige 10. Pregledali so mu tudi cel prebavni trakt (želodec, črevesje) a niso našli nobenih anomalij. Spec. Pediater, ki očitno ne spodbuja dojenja, ji je svetovala Pregomin. Sama ji je rekla, da ne bo prenehala z dojenjem, raje gre sama na dieto, kot ji je svetovala druga pediatrinja. In res cel mesec ni jedla nobenih mlečnih izdelkov in tudi ne govedine, pa ni bilo nobenih sprememb. Očitno to ni to si je rekla, se ponovno vrnila na staro prehrano, svetovali pa so ji tudi Linex. Po linexu je bilo malce boljše a le za krajši čas. Naj povem še, da je odvajal po vsakem obroku (torej tudi do 8 krat na dan). Pred kratkim mu je zraven svojega mleka, po nasvetu pediatra, začela ponujati tudi rižek in sadne sokove, pa tudi železo, ker je fant slabokrven. Situacija se izboljšala v toliko, da odvaja redkeje a blato je še bolj sluzasto kot prej in v njem je vsaj polovična količina neprebavljene hrane pa čeprav poje max. 6 malih aventovih žličk so sigurno 3 popolnoma neprebavljene v blatu.

Nihče ji ne zna svetovati, tudi na pediatriji v bolnici ne. Kar naprej ji vsiljujejo naj preide na Pregomin s hrano pa naj kar nadaljuje saj bo s časom boljše in, da je boljše že to, da odvaja redkeje.

Naj povem še to, da je otrok dobrovoljček, ima lepo kožo, je lepe barve in da normalno napreduje.

Ona se obremenjuje s tem, da otrok še skoraj nič druga ne poje kot njeno mleko in jo zelo skrbi kako bo dalje glede na to, da je že sedaj slabokrven. Kako dolgo mu bo njeno mleko dovolj, kaj naj naredi, da bo vedela kaj je narobe z njenim sinom.

Hvala že v naprej,
Miša P. za Brigito

Draga Miša,
ker nisem zdravnica o zdravstvenih težavah sina vaše prijateljice resnično ne morem razpravljati. Ker se je Brigita že pogovarjala z zdravniki, ji svetujem, da se pogovori (vsaj po telefonu) še s kakšnim zdravnikom, ki je dojenju bolj naklonjen (predlagam Nino P., ko se vrne z dopusta). Kontaktirata jo lahko na forumu Cepljenje.

Tudi sama sem se srečevala s podobno dilemo na Dermatološki kliniki, kjer mi je zdravnica očitala, da ne sodelujem z otrokovo terapijo (ker nisem želela prenehati dojiti). Verjetno je res najlažje in kratkoročno ceneje dati otroka na Pregomin, kakor pa da naredijo še kopico drugih alergijskih testov (ki niso poceni) da dokažejo druge alergije. Šele ko sem ji s pomočjo literature uspela argumentirano dopovedati, da nima prav, je to dejstvo sprejela. Naredila sem spisek snovi iz okolice, spisek hrane ki sem jo jedla in je testirala vse po vrsti. In je bila neznansko presenečena, saj je sedemmesečni otrok bil alergičen na snovi, katerih sploh niso pričakovali (tako majhni otroci naj na to ne bi bili alergični). Ko smo alergene odstanili iz okolja in prehrane je bilo zdravstveno stanje moje hčerke neprimerno boljše. No, na koncu sva se s tisto zdravnico še spoprijateljili. Drugačno izkušnjo imam z zdravnico na LJ Ped. kl. (dr. Porenta), ki mi je vedno stala v oporo in je podpirala dojenje, nikoli ni predlagala odstavljanja in je bila vedno navdušena nad čudovitim razvojem moje hčerke.

Poudarjam, da nikakor ne podpiram absolutnega dojenja za vsako ceno, razen v res izjemnih primerih. Močno alergični otroci so izjemni primeri. Moja hčerka je bila polno dojena (ob siljenju z ostalo hrano, ki jo je pojedla v zelo majhnih količinah, mogoče žlico ali dve na dan) polnih 13. mesecev. Tako dolgo izključno dojenje pri zdravih otrocih ni primerno in potrebno, saj potrebujejo po 6. mesecu starosti, ob dojenju, še drugo dopolnilno hrano za zdrav razvoj. Pri nas je bilo tako, da je deklica sama zavrača vso ostalo hrano. In sama sem se glede tega močno sekirala. Vedno pa me je potolažil naš zlati pediater, ki mi je vedno znova dopovedoval, da se deklica normalno in odlično razvija. To je bila res velika tolažba. Res pa je, da sem jaz imela v svoji okolici ljudi in zdravnike, ki so bili dojenju naklonjeni. Velika sreča torej.

Nisem zdravnica, zato ob opisu simpotomov res ne smem in ne morem razpravljati, toda ob opisanem sem pomislila: ali so fantička že testirali na alergijo na pšenico ali celo na celiakijo?

*** Kako dolgo mu bo njeno mleko dovolj, kaj naj naredi, da bo vedela kaj je narobe z njenim sinom?

Kako dolgo bo otroku samo materino mleko zadoščalo je težko napovedati. To je odisno od posameznika. Dokler se otrok lepo razvija, je zdrav, dobro hidriran in lepo napreduje v razvoju so skrbi verjetno odveč. Pomembno je, da je otrok pod skrbnim zdravstvenim nadzorom in naj mu mamica poskuša postopoma še vedno uvajati gosto hrano.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

New Report

Close