Najdi forum

slovenska obala

Pa stari po 3 letih študija sem ugotovil da se primorci prodajajo špagetarom, vsepovsod kjer sem bil(trgovina, bar,….) te prej nagovorijo v italijanščini kot slovenščini :((((

Sej o tem govorim. prideš v Koper, pa ne veš ali si v Italiji ali Sloveniji…Kot da bi, si predstavljaš , prišel v mariboru v trgovino, pa bi te ogovorili v nemščini???? Mi smo nekoč bili Nemčija, ampak NEKOČ.

Oni pa zaradi 2000 Italijančkov gradijo šole, gimnazije…Še faks naj jim dajo!

Menen je enkrat en sošolec (primorc) nekaj spraševal za nemščino pa sem mu gkladjo odvrno, da nemško znal lih toklo, da če bi bil gori nebi umrl od lakote 🙂 in on seveda celi šokiran kak jaz ne znam nemško, jaz pa njemu nazaj da se štajerci ne prodajamo tujcem :))), če bi ti vido kake velike oke je naredo, ko sem mu to reko :))))

Jaz tud ne znam nemško. Umrl od lakote v Avstriji ne bi, to pa je tud vse…jaz znam angleško, razumem tudi malo francosko. To so svetovni jeziki, ne pa neka švabščina.

Dragi moji politiko formirate vi v Sloveniji! Če bi nas kdo kaj vprašal, bi rampo na Črni kal postavli!!!! Tako pa mormo delat kar Slovenci uzakonite! Sramota! Živela svobodna Primorska!!!!!! Znanje tujih jezikov pa je prednost! In me nič ni sram če italijansko govorim ali pa angleško ali pa nemško isti k….. ; )))))) samo, da lahko kako turistko spletem : )))))

:))))))))

se je res da več ko znaš boljše je samo primorci pa doli pretiravajo, no kolko sem slišal pa opazo na oni strani meje nimajo tolko stvari v slovenščini kot jih majo oni pri nas v italijanščini

Kaj pa jih glodaš če so neokusne?

primorska do tokia :))))

Ni točno tako. Naši čez mejo se samo kregajo in niso složni, pol pa italijani to izkoriščajo. Imajo pa šole pa fakultete časopise banke hranilnice radio tv itd, tako da velike razlike ni. Pa še dosti več denarja dobijo od Italije kot Italijančki od Slovenije…..

Kje živiš, če nisem preveč radoveden? A v Kopru, Izoli?

Do Dubrovnika kar se mene tiče, če pa gro gremo Lj preskočimo Štajerce pa not vzamemo : )))))))

Okolica Kopra. Nisem pa Italijan in verjeli ali tud mi jih nimamo pretirano radi!

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

YESSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS

se vedo da se primorci pa štajerci razumemo :)))

najboljši folk kaj sem ga doli spoznal so bli itak vsi domačini :)))

Štajerke ne bom izpostavljal, lahko mi pa verjameš da so mi malenkost bolj pri srcu in malo niže kot Štajerci : )))))) pa itak razumeš

Daj mi nekaj razloži..Kak ta dvojezičnost funkcionira v vsakdanjem življenju?..A če pride Italijanček na občino, k dohtarju, v trgovino, gostilno..kamorkoli, povsod mora bit nekdo, da se z njim meni italijansko?

Sicer pa ti Italijani ziher znajo tudi slovensko.

to verjamem :)))

sem slišal :))

:)))))))))))))))

Jasno da razumem:))))

Verjamem , da jih nimate radi..Ziher pa jih imate raje , kot tržaški Italijani Slovence, ker jim rišejo kljukaste križe po hišah! In v Trstu je kar neugodno govoriti slovensko.

Načeloma vsi govorimo vsaj za ilo italijansko. Italijanščina je pač obvezen predmet v osnovni šoli, kar ni nič narobe. Večino otrok se ga itak nauči že ko gleda risanke na TV. Tako da ni da mora biti nekdo, ki zna enostavno vsi znamo.Povdarjam eni bolj drugi manj. Za taka izpostavljena mesta pa itak zahtevajo znanje italijanščina. Je pa res, da italijanska manjšina v komunikaciji z drugimi uporablja slovenski jezik, razen kakih zadrtežev. Običajno pa je tudi da manjšina sprašuje v italijanskem jeziku odgovore dobi v slovenskem in je vse lepo in prav.

To, da v Trstu ne govorimo slovensko je bolj predsodek kot drugo. Pač ko stopiš v trgovino pozdraviš z dober dan in čakaš odziv. Verjel ali ne dosti jih govori slovensko še posebno v trgovinah bliže meji. Kar se nestrpnosti tiče, tudi naši ekstremisti kdaj pa kdaj prebarvajo dvojezične table, nimamo pa takih ekstremistov kot so fašisti. Na sploh smo na teh prostorih živeči bolj strpni se ti ne zdi?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close