Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Slovenska, daljša imena

Slovenska, daljša imena

Pozdravljeni,

v poplavi novodobnih imen že skoraj več ne slišiš kakšnih malo bolj tradicionalnih slove/anskih ali pa vsaj slovensko zvenečih imen. Meni bi pa ravno taki predlogi prav prišli 🙂

Z mojim imava izbrana imena za dečka, zdaj pa izbirava imena za deklico, nekaj idej imava, vendar je vedno dobro slišati tudi kakšne tuje predloge.

Najine želje so:

– daljše ime; 5 črk ali več (nič v smislu Ria, Lia, Nia… ipd)
– mora zveneti slovensko (ne npr. Jessica, Liu, Aiken…)
– nič v smislu prosto nametanih črk (ne Teneia, Tinaia, Taneia…)
– človeškemu imenu podobno (ne Kresnica, Pšenica, Jagoda…)
– ne otročje (ne v smislu Bindi, Lili, Neli …)
– takoj jasno, kako se ga izgovori in napiše, da ne bo treba vsakemu črkovati in vsakemu posebej razlagati. (se pravi, ne kakšna Megi/Meggi/Magy/Maggy/Meggy/Megy ipd.)

Všeč so nama imena v smislu: Jasmina, Maruša, Tinkara, Polona.

ampak bi rada slišala še kakšne predloge. 🙂 Č,Š,Ž naju nič ne motijo.

moj izbor:

tinkara, julija, kaja

Lucija
Doroteja
Barbara
Helena
Manca
Patricija

Katarina,
Anamarija,
Klara,
Veronika,
Pavlina,
Anuša,
Marjeta,
Terezija,
Uršula,
Mojca,
Špela,
Valentina

Tinkara, Manca, Anuša, Marjeta, Valentina in Pavlina so mi zelo všeč 🙂

Anamarija in Terezija mi pa malo preveč na krščansko vlečeta. Ostala imena so mi tudi všeč, ampak jih je večina že v družini ali med ožjimi znanci 🙁

Imate pa fajn predloge, še kakšnega bova vesela 🙂

Lucija
Laura
Elena
Klara
Veronika
Nastja
Urška
Klementina
Sanja

Kristina
Tamara
Karolina

mislim, da je eno prvih izvirno slovenskih imen Mojca, nekako iz 10. stoletja, pomenilo pa je deklica.

Nekaj bolj ali manj slovanskih imen:

Manja
Monja
Irina
Marika
Ivana
Melisa
Biljana
Lotus
Lilja
Mirja
Danica
Vesna
Zarja
Vanda
Mirna
Irena
Marijana
Katjuša
Marina
Minka
Ivana
Jasna
Brigita – Gita
Varja
Brina
Nataša
Karina
Elvira
Valerija
Snežana
Oljana

Dominika? (ni slovensko, a ne)

Pozdravljena, Žlopi!

Tvoj izbor imen mi je všeč!
Meni osebno je najlepše ime Špela (tako se imenujem tudi sama 🙂 – zveni zelo živahno in simpatično.

ostala imena, ki so mi všeč:
– Urška- podobno kot Špela deluje simpatično in razigrano
– Martina
– Vita- deluje mi mladostno
– Katja
– Nejka ali Metka ( če Vam ne zvenijo preveč otročje)
– Meta
– Milena ali Jasmina( nežni imeni)

– Maja, Tina ( če jih ni že preveč- ne vem ali imate radi pogosta imena )
– Svetlana ali Zvezdana( to so stara slovenska imena- če ne delujejo preveč staro)
– Laura, Nadja
– Katarina, Aneja

Ne vem, samo ta imena so mi prišla na misel, pa sporočite, kako ste se odločili.

LP, najstnica

komentatorke…..imate tako lepe predloge za slovenska imena,
ko pa imate same otroka…pa Liv, Ćiv,Miv….
joj, kakšna grozna imena…moja soseda ima dekllico Kaori.
Ljubi Bog! kaj je tem Slovencljnom??
Imamo tako lepa imena…..pa se moramo afnati, da smo moderni.
In zdajšnja moda je eno samo afnanje!
Bolj si zafnan, bolj si cenjen, bolj te spoštujejo!

Zelo lepi predlogi!

Vesna, Melisa, Svetlana, Zvezdana, Marina, Snežana – ta so mi od predlaganih takoj padla v oči 🙂

Od krajših imen so mi všeč Met(k)a, Jer(c)a, Manca…

Jah kaj pa vem, meni so všeč slovenska imena in imam namen otroku dat daljše slovensko ime (oziroma slovansko, da se ne bo kdo v besedo zapičil). Sem mnenja, da to, da daš otroku naše ime, še ne pomeni, da mora biti samo Janez ali pa Marija. Imamo veliko lepih imen, ki so tudi našemu času primerna.

So pa tudi meni imena kot je Kaori ipd. čist preveč eksotična… ne rečem, če je kdo od staršev iz kakega havajskega otočja ali kaj jaz vem iz kje. Ni mi pa razumljivo, da bi midva z mojim (oba Slovenca) dala otroku neko eksotično ime, ki npr. v kitajščini pomeni npr. ljubezen. A sva Kitajca? Ne. Živiva na Kitajskem? Ne. A kdo od naju govori kitajsko? Ne. A imava za prednike kitajce? Ne. Torej ne vidim razloga, da bi poimenovala otroka s takim imenom. Mi je pa konec koncev vseeno, kako drugi svoje otroke poimenujejo, če nekdo misli, da bo njegov otrok kaj bolj uspešen/poseben/cenjen/zvezda z eksotičnim imenom, pa naj tako misli. Jaz tako ne mislim.

Veliko potujeva in imava imeni, s katerima si tujci jezike lomijo, ampak da bi pa zaradi tega otroka poimenovala bolj po njihovo, nama pa ne pade na pamet.

Se veselim še kakšnih predlogov 🙂

Janina.

Angelika, Ivana, Elena

To so meni najlepša imena.

Ivana mi je zelo všeč, sem jo vključila v svoj ožji izbor 🙂

Angelika meni ni preveč všeč, ker mi preveč na cerkev potegne, Janina je pa tako ime ko ne veš kako bi ga napisal ali izgovoril. Mi je bolj všeč vsako posebej – Jana ali pa Nina, ampak to sta pa že bolj kratki imeni.

Ime Marjeta je tudi slovensko in mi je tudi zelo všeč. Se spomnim, da smo imeli v vrtcu eno luštno deklico z imenom Marjetka 🙂

Spoštujem tvoje mnenje, a vendar ne morem brez komentarja.Vsak sam ve kako otroku dati ime,pa ni važno ali je to kitajsko,slovensko,bosansko.Sama sem poročena s slovencem,ki je na pol srb,jaz sem potomka bosanskih staršev muslimanske veroizpovedi a mojemu sinu je vseeno ime Vasja,tako da res ni nujno potrebno da si slovenec,da ima otrok slovensko ime,lp Sandra-zanimivo kajne SANRA pa rojena v BIH 35 let nazaj,lp

Marina ♥ that is my name…

No dobro, ampak Vasja se meni ne zdi neko eksotično ime, sploh če ga slišiš v slovansko govorečih krajih pa če sta še starša slovanskega porekla. Saj tudi jaz nimam nič proti eksotičnim imenom, saj ena so prav lepa, sama pa sicer ne vidim potrebe, da bi otroka tako poimenovala, ker menim, da imamo tudi dosti veliko izbiro lepih domačih in domače zvenečih imen. 🙂

Meni je predvsem važno to, da se takoj ve, kako se ime napiše in izgovori. Da ni kakšnih dilem in nepotrebnih kolobocij glede tega. Nekaj mojih sorodnikov ima redka imena (niti ne eksotična) in slišim, kakšne težave imajo in kako jim gre na živce.

Z eksotičnimi imeni tvegaš recimo to, da te bo skoraj vsak, ki bo ime prvič slišal, spraševal, kako se to napiše, pa kako se to izgovori, pa sklanjal ga bo vsak po svoje, pa naglaševal bo vsak po svoje, pa ne bodo vedeli, če je to m/ž, pa starše bo vsak spraševal, kako so prišli do takega imena… Če se pa slučajno zmotiš, te pa potem starši takega otroka še grdo gledajo in so užaljeni, čeprav si je ena imena res težko za zapomnit. Pa zapomnit, kako so si oni zamislili, da se bo to ime napisalo, ker nekemu drugemu otroku je isto ime, ampak se ga drugače napiše. 🙂

Na primer nekaj imen, ki se jih zlahka narobe prebere ali narobe napiše pa še vsa so si tako zelo podobna: Tenej – Tenei – Tanai – Tanay -Tanaj – Tanej – Tanei, Tinej – Tinei, Tinea, Timea…
To se mi zdi dosti bolj nadležno kot pa to, da je v vrtcu npr. pet punc z imenom Vesna. Za Vesno ni dileme, kako se napiše in izgovori. Pa težko se jo zameša s kakšnim drugim imenom. 🙂

Tereza
Katarina
Julija
Barbara
Andreja
Melita
Marjeta

New Report

Close