Slovenija, raj na zemlji?
Primož, ravno včeraj (na izletu v gore) sva se s fantom pogovarjala, kako si niti ne predstavljamo kakšen luksus imamo v tejle naši Sloveniji – v soboto se namakaš v morju (sicer na hrvaški obali :)), v nedeljo skočiš takole malo v bohinjske hribe… si sploh pomisliti ne upam, da povprečen mestni človek (newYork, London….) v življenju nikoli ne vidi druge narave kot angleške travice v mestnem parku!
Mogu vam zaupat, da sam u Sloveniji odprilike 8 let.Kad je dole počela vojna,sam zbriso u Sloveniju, jer sam tu u Ljubljani imao strica Osmana.On mi je zrihto službo u eni građevinski firmi, pošto sam zidar po profesiji.Imam i diplomu za inženjera građevinske struke, al mi ovde u Sloveniji ne važi.Diplomu sam kupio u Banja Luci za 1000 DEM,a tu mogu samo dupe s njom da obrišem.Jebiga takav je život.Kupio sam i kompjuter na čekove, tako da mogu malo da popričam sa ljudima na forumu,kad ne rintam na poslu.Mislim, da Bosna najviše liči na Sloveniju po prirodi.A ljudi. to je sasvim druga pjesma.Taj naš balkanski temperament.U Sloveniji je super,samo tu nema kafane, da u njoj peva Šaban Šaulić, Kolić Refik…Tu nesmem ni čaše da polupam kad se razžalostim i malo popijem.Odmah zovu policiju i Fadile odmah u gajbu do jutra.Kod nas mogu kafanu da razbijem skroz, platim štetu i odem kuči. I to ti je to. No nije baš tako,al dosta nisam pogrešio.Pa pitaj još Rasemu , da ti i ona to potvrdi.
Bog pomagaj, solze mi tečejo. Od smeha namreč. Bravo, Fadil.
In tisti, ki se vtikate v jezik, a mislite da vsi brez težav beremo ljubljanščino, pa primorščino in bog si ga vedi kakšne izvedbe slovenščine še? Ni prav enostavno, je pa zelo zabavno in zanimivo, ravno tako kot Fadilovo izražanje. Me zanima, koliko bi me zastopili, če bi jaz pisala v svojem narečju,ha ha ha! Verjetno skoraj nič, razen mogoče “zemljakov”, ki jih je pa na forumu bolj malo, se mi zdi.
Torej, ingorirajte pisanja, ki vam tako ali drugače ne odgovarjajo. Tudi tole moje, naprimer.
LP
Maja1
Pred leti sem bil nekaj mesecev v tujini (Zahodna Evropa, velika mesta, slavna zgodovina…). Ko si tam kot turist pač vidiš same lepote. Ko pa živiš tam dlje časa in imaš priložnost oceniti kvaliteto življenja navadnega človeka pa se ti obzorje razširi (spoznaš kje v resnici si). Nikoli ne bom pozabil občutka ob vrnitvi po dolgem času, ko je letalo preletelo Karavanke in sem pod seboj zagledal Bled, cerkvico na otoku, krasno pokrajino….
Imamo veliko več kot si mislimo. Normalni delavni čas, sobote in nedelje v krogu družine, večinoma neokrnjeno naravo, odprte in poštene ljudi, pristne odnose…. Se strinjam RAJ NA ZEMLJI. Ga lahko izgubimo. Zelo hitro. To je cena za vstop v EU.
Fadil se zafrkava (sto posto…;-)……tudi jaz sem se mu nasmejal…….to okrog razbijanja steklenic in kozarcev v kafani (čaaaašeeeeee lomiiiiiiiiiiiiiimmm…..ruuuuukeeeee mi krvaveeeeeeeeee……u oooooočima suuuuuuzeeeeeeeeeee…….molim te vraaaaaatiiiiiiii seeeeeeeee….TUP…TRESK…ŽVENK…kolko košta…)……to je svojevrstni užitek , sam sem ga izkusil v času služenja v bivši JNA…..
sicer pa Papilon…bul šit,remuven se mal po forumu,boš vidu kolk ful velik tujih izrazov ,tu mač ti povem….je pa the best,če se člouk smeje,da mu solze tečejo,a ne…ful de best…..se bom jest now remuvnu na izi varianto…..a tole zastopš , Papilon…….če ne bom prevedu……ajde Fadile,u zdravlje….Osmana,Osmana,Osmanagaaaaaaaaaaaa….Osmanagaaaaaaaaaaaa ljepu čerku imaaaaašššššš…..daj mi je, daj mi je….za bure rakijeeeeeee….TRESK,BUM,ŽVENK…….očemo još rakije……ajde ljudi…ko pjeva zlo ne misli………ŽVENK……
Jaz sem ljubljančanka.
Imam pa strica na Primorskem, ki že od nekdaj pravi, da če bi bil on predsednik države, bi na Črnem kalu postavi mejo in nobenega ljubljančana spustil naprej.
Še dobro, da nima nobenih možnosti za kandidata, ker bi turizem ob obali imel samo 30% dobiček.
Drugo pa ne bi komentirala.
To sem že slišala,vendar,so to le šale.Mene je bolj zaskrbel odnos med najstniki,ki se ne marajo.Prepričana sem,da je njihovo obnašanje odraz tega kar slišijo doma.V šoli jih že niso naučili,da ne smejo marati ljubljančanov.Ljubljanski mladci pa so tudi nekje pobrali aroganco…
Očitno moramo Slovenci vedno nekoga črtiti…Vnašem mestu pravijo,da smo zgled sožitja večih narodnosti in kultur,vendar to še zdaleč ni res.
I ja sam ljubljančan, pa nimam problema.Ja volim sve ljude.Brinem se za sebe i da moj posao dobro uradim.Zato mi život nije težak, jer se trudim, da svaku stvar okrenem na šalu.Ponekad volim da popijem, da šta dobro pojedem i da malo prilegnem s kojom dobrom ribom.I tako život ide dalje, SA OSMJEHOM NA LICU.