Slovenci v tujini
Zivjo Makedonec
Mogoce ce bi bil v sloveniji malo delj casa, bi vedel da taka organizacija-e ze obstoja. Sem namrec enkrat prisostvoval na eni taki proslavi ki je bila tam nekje okrog Horjula.Ni bilo nic posebnega, malo reklame, kranjske klobase in masa v cerkvi sredi vasi. Slovenci smo pa res nedruzabni, da je treba da nas tujec spravi skupaj, hahaha…tipicno. Pa brez zamere jaz nimam nic proti makedoncem.
Lp Brit
Pozdravljen !
Sem Tina iz Celja. Stara sem 22let.
Naslednje leto imam namen priti za mesec dni v Californio. Potrebujem družino, ki potrebuje mene smile …pri hišnih opravilih, sprehajanjih psa, varstvu otrok, obiranje domačih jabolk itd…
14 let treniram karate od tega učim začetniško skupino otrok 4leta. Imam vozniški izpit.
Če bi slučajno izvedel za kakšno takšno družino mi prosim javi.
Hvala lepa za odgovor.
Moje zahteve : plačilo povratne letalske karte, “free room” in tedenska žepnina.
Lep pozdrav
Se ti hecas? Kar letalsko karto zahtevas in to povratno? Kaj pa imas ti za ponudit, kar jim American ne more? Zakaj bi druzina najela tebe in ti placala karto, ce pa lahko doma dobi nekoga, ki bo vse to opravljal, brez da mu morajo placat karto?
Kot Au pair je normalno da ti placajo letalsko karto ce letis v ZDA. Ne oglasaj se samo zato da kritiziras ce ne poznas zadeve.
To da bo nekdo punci placal recimo $1200 dolarjev za latalsko karto, tedensko zepnino ($200+?) in vse ostalo, in za mesec dni dobil macka v zaklju, je iluzija. Au pair ze, ampak ne za mesec dni. 😉
Sicer pa bo to slej kot prej tudi sama spoznala…
Ona ni nikjer omenjala, da bi sla za Au Pair. Poznam zadeve in vem za kaj gre pri Au Pair.
1. Pri Au Pair ne gre tako, da po forumih sprasujes, ce kdo pozna kaksno druzino. Poteka vse skupaj malo bolj formalno in preko agencij/sponzorjev, ki preverijo tako druzino kot kandidatko za au pair. Nobena druzina ne bo vzela au pair, za katero je slisala nekje na forumu.
2. Au Pair programi obicajno trajajo 12 mesecev. Nobena druzina se ne bo strinjala, da au pair pride k njim samo za en mesec. Se jim ne splaca. Poleg tega pa je kar postopek, da se uredi vse potrebno za vizo, tako da za en mesec it kot au pair nima nobenega smisla.
Ce bo sla samo za en mesec, ne bo dobila J-1 vize. Zakaj bi torej druzina njej placala karto in jo zaposlila za en mesec, brez delovnega dovoljenja (ilegalno delo), ce pa lahko dobi nekoga doma, ki lahko legalno dela, pa se letalske mu ni treba placat?
Ja, saj pravim, da je punca malo zasanjana oz. se dalec prevec ceni… 🙂
Dragi Bralci
Jaz pa pravim, da vecina vas zivi v sanjah. Mogoce se bodo nekaterim uresnicile.
Lp
Meni je malo smešno.
Po Brit-ovi metodologiji, greš v tujino in potem si nesrečen, življenje je težko in vedno si tujec. To bi moral na Harvardu učit kjer je so vsi ‘tujci’, entuziasti…ampak ne vedo kaj jih čaka in Brit ji bo razsvetlil, da je vse skupaj črna luknja in utopija. Vsi bodo šli nazaj v domači kraj in sonce bo sijalo…
haha
se strinjam s Petrom123
Ne pretiravat ljudje, kje sem pa trdil da si avtomatsko nesrecen, ce si v tujini. Trdim pa da si vedno tujec, kar ni isto, ali ne Ce nisi tam rojen si tujec, kako se s tem sprijaznis je tvoja stvar. In sem tudi povdarjal da je razlika kje si, namrec v novih zemljah ali starih je veliko razlike v tem kako te sprejmejo.Na primer USA je nova zemlja kjer so vsi tujci, pritepeni iz celega sveta tako, da te ne more nekdo poslat” fuck off you foreigner”.ker je sam foreigner tako rekoc.
Sicer pa, meni je vseeno kako vi to vzamete, vsak po svoje, smatram da je bilo dovolj receno na tej temi in bom za zakljucek pripomnil le to da, dejstva so dejstva katera ostanejo dejsva.
Lp
Kdor sledi dogodkom po svetu bo vedel da se posmrtni ostanki srbske kraljeve druzine vracajo domov, kar je bila njihova najvecja zelja za cas zivljenja ter po smrti. Ce bi bilo po vase se sprasujete zakaj? Kaj jim je pa manjkalo v tujini?Imeli so vse, bogastvo, prestiz. Kaj za boga rines nazaj kjer niti nisi 100% dobrodosel?
Ojojojoj Brit….
Ja no kaj, mogoce malce izreden primer to priznam, kralj, kraljevina katere tako niso nikoli dobili nazaj, oni so hoteli nazaj v svoj rodni kraj, tako kot ti in jaz, kralji ali ne kralji.
Pa dejmo no, kaj sploh pomeni Mi, NAŠI, ONI, VAŠI, NAŠE,…DOMAČE, TUJE?
Kdo so ljudje, ki se do tujcev obnašajo tuje, če je dandanes migracija že tako “razpasena”, da ne ločiš več kdo je avtohtoni prebivalec določene države? Razen, če potuješ po podeželju.
Mar nismo vsi ljudje, živa bitja, ki stremimo k uresničitvi nekih svojih želja in k iskanju boljših pogojev? In nič ni narobe, če v iskanju ne uspemo po začrtanem planu, važno je, da nismo obtičali.
Kaj je narobe, če gre nekdo poizkušat svojo srečo v tujino in se čez par let vrne poražen nazaj domov? Važno, da je poizkusil.
Ali pa da posameznikom tujina ponudi boljše pogoje za uspeh kot rojstna država? Še dobro, da obstaja ta možnost.
Nekateri obtičijo v svojem razmišljanju in se oklepajo nekih vzorcev in strahov zaradi bojazni pred neuspehom ali pa kar si bodo drugi mislili o temu. Pozabljamo, da smo sami odgovorni za lastna življenja in da lahko naredimo tisoče napačnih odločitev…in vedno bo nekje stal nekdo za nami, ki nam bo rekel “SEM TI REKEL!”. Važno je, da se mu ne bojimo reči “JA, PRAV SI IMEL, PA KAJ, JAZ GREM NAPREJ”. In tudi če bomo isto napako ponavljali še 1000x. To je sestavni del življenja vsakega posameznika in ne moremo živeti na podlagi izkušenj drugih ljudi. Tudi otrok se ne bo oziral na trditve staršev, da ne sme tekati, ko so njegovi koraki še negotovi, ampak se bo po vsakem padcu pobral in poizkusil znova.
Tako, da zakaj se ne podati v negotovo življenje v tujino in na lastni koži, z lastnim razmišljanjem in prilagodljivostjo izkusiti to izkušnjo.
In zakaj se nebi opirali na pozitivne zgodbe? Ok, tudi če meni ne uspe, saj ni konec sveta. Ali je boljše, da doma nergam nad situacijo, kjer kot posameznik ne pridem do svojega lastnega izraza ali naredim nekaj, kar se bo lahko pokazalo za popoln poraz ali še boljše odličen uspeh?
Kdo so?
Clovek kot tak, ima potrebo da nekam pripada, neglede na to kako se migracija “razpase” si vedno zelimo da spadamo v doloceno skupino in tu nastane problem. Mora biti nekaj v tem saj narodnost obstoja odkar je clovek na tem svetu. Zato slovencek, pojdi v sirni svet, poizkusi svojo sreco, kot pravijo da je trava vedno bolj zelena na drugi strani, bos videl ce je res!? Samo ne verjemi tem zgodbicam ki jih beres na teh forumih posebno o ogromnih placah ki jih nekateri reklamirajo. Ce pa kdo res vlece tako placo mi verjemi da nam pol ni povedal. Tudi tisti tako rekoci drzavni linki on line ki uradno navajajo nivo plac za dolocen posel, so debelo pretiravani, je navadna vaba., nakatero jih veliko nasede in potem izbirajo, ja pa se kako izbirajo..Oprosti toda Ti s svojo slovensko izobrazbo ne bos nikdar ipolnil vse navedene pogoje da jo dosezes Deli jih s :3 in bos dobil ta pravo cifro.
Lp Brit
Nekateri ljudje so zelo easy going in niso izbircni pri izbiri pripadnosti… makes life nicer. Svet se spreminja v vedno bolj globalnega in ker ljudje nismo vec omejeni na neko geografsko lokacijo, imamo priloznost spoznavati ljudi iz celega sveta. Tako hitro spoznas da se lahko obkrozis in druzis z ljudmi zaradi mnogo razlicnih lastnosti – morda imajo iste vrednote kot ti, iste hobije, so jim vsec iste knjige, imajo podoben smisel za humor itd. Osebno bi si o ljudeh “mislim manj” (think less of them), ce ne znajo/zmorejo/nocejo pogledati preko barve koze, kraja rojstva ali oblike simbola v passportu itd. in ceniti osebe zaradi njene osebnosti.
Podala bi le se komentar na “slovensko izobrazbo”. Seveda poznam pretezno ljudi (tiste ki so emigrirali) ki imajo t.i. deficitarne poklice, ker se le taki kvalificirajo za vize; in se noben se ni pritozil da njegova izobrazba ne bi veljala oz. bi jih na kakrsenkoli nacin omejevala. Dandanes se ne gleda vec toliko na izobrazbo kot papir ali kot neko uradno titulo, status – dandanes delodajalci hocejo “skills”/sposobnosti pa za ogromno poklicev niti ni vazno kako si jih pridobil – po uradni poti pri univerzi x, preko vendor certifikacij ali preko apprenticeshipa ali preko job traininga – vazno je da znas delati tisto kar trdis da znas. Jaz sicer imam univerzitetno izobrazbo in sem v Avstraliji tudi sla delat postgraduate degree, ampak me do tega dne se nihce ni vprasal kaj je moja izobrazba in nikjer mi ni bilo treba pokazati nobenega papirja. Tako da zal, Brit, kar trdis glede izobrazbe, da si s slovensko izobrazbo avtomatsko izkljucen ali omejen, enostavno ni res.
Se nima smisla prepirati s tem trotom po imenu Brit. Je navaden provokator, ki ne trpi tujega mnenja. Še ko mu ljudje odgovarjajo iz tujine ter opisujejo življenje tam iz prve roke, bo ta bebec trdil svoje. Slovenija je na psu in totalno izropana, ti pa še vedno trdiš kako je lepo idiot. A si mogoče kdaj pomislil, da te prezira polovica foruma runkl. Edini, ki ti še nasedejo so novinci na forumu. Pa še te razočaraš po parih dneh!
Australija
ce hoces danes priti v australijo bo to na podlagi papirjev ki jim jih pokazes, in ne na podlagi tega kaj reces da znas , ali ne? Kaj znas delati je odvisno od prakse,in delavne dobe. Ce prides v australijo iz tretjega sveta kjer so drugacni standarji, ce sploh so, kot v australiji ti tudi praksa ne pomaga dosti. Vecina njih mora opraviti australske izpite, ce hocejo nastopit posel za katerega so se izucili doma. Prosim ne mi oporekat glede tega, ker jaz sam sem moral ponovit vse izpite v GB predno sem postal polno kvalificiran v svoji profesiji. Zakaj tebe noben delodajalec ni vprasal za papirje je zato ker te ni nikoli imel namen remunerate according to your qualifications., ceprav sem siguren da je bil poducen o tvoji izobrazbi. In tako smo zopet tam kot sem navedel v prejsnjem pismu o lestvici plac.Seveda so poklici kjer je skill takoj.ocividen, na primer dolocene obrti in podobno.
Ps:XXXxxx ti pa delas sramoto sebi in slovencem vsakic ko odpres svoj gobec. Naredi si uslugo in ga zapri za vedno prostak nesramen.
Brit:
Grrrrrrr, začenjaš me jeziti. Seznam plač sem dal jaz gor na tistem forumu. In je realen.
Še enkrat te vprašam. Kaj ti počneš, kje delaš ???? ker opažam , da si na večini forumov in soliš pamet. Meni se vse zdi , da si kakšen ki dela za JJ . Torej v Sloveniji bi za mene bil bivši UDBOVEC, špijun SOVE,ali pa kašen sosed , ki komaj čaka , da koga prijavi. Če si ti zagrenjen v življenju , ne greni življenja še drugim. Verjetno te je mama dala zgodaj od zize proč , da si taka limona. Lepa in rumena na zunaj. ( upam , da veš zakaj sem limono izbral, ti vseved) rumena barva izraža popolno zavist. Do danes sem bil toleranten , do tvojih komentarjev.ampak vidim da si en navaden ……. Če si izobražen bi moral biti malo bolj brihten. Potem imaš se za domoljuba in patriota Slovenca , seveda to vidim po tvojem nick-u Brit . Zakaj si potem nisi nadel Jože ali Janez ali KEKEC bi bilo bolj primerno zate. Če pa tolk govoriš proti migraciji. Kdo si vzame toliko časa , da bere forume in komentira toliko kot ti ??? Špijun , provokator, ali kakšna hišna gospodinja z preveč časa. Ali pa kakšna moška copata , ki ga žena doma pusti sesati ti pa potem svojo zafrustriranost izpihaš na ljudeh , ki imajo še voljo . V Sloveniji se ne da več živet . Halo dej razumi. Kamorkoli samo v Slovenii več ne.in tudi v Eu ne. Ker tukaj niso oropali malo ,ampak so plenili. In pobrali poštenemu narodu vse. Prejšnji teden so mi 2x zvonili na vrata , če imam kakšen € ali 2 za hrano , da se preživijo. In ti boš meni oz. nam govoril kaj je dobro. Sploh iz te tvoje meglene Vel. Britanije. Govoriš o njej cel čas.
Folk če si samo malo vzamete časa in vržete oko na druge forume, ki so povezani z tujino, boste videli kako Brit pljuva po vseh. Pa kdo normalen za vraga pa to še dela. ??? Kakšna konzervativna tercijalka , k ne more več v nedeljo k maši, do bi ogovarjala za hrbtom župnika.
BRIT ZREL SI ZA V BUTALE
Lp,
Ed
Forum je zaprt za komentiranje.