Najdi forum

Slovenci v tujini

Julka, kje v Belgiji si? Tudi jaz sem tu.

Slovenci v tujini,samo nalagajo kako so uspeli, to je sama laz.Tista trapa ki pravi kako po parih letih prisla do svoje hise v aus in tri dopuste letno med katerimi je slovenija je laz. Taki ljudje se sami sebe tolazijo ali pa je cista fantazija. Tisti pa ki to verjamejo potrebujejo zdravnisko pomoc.Priti do tega v australiji je mnogo tezje kot doma. Glih take slovenske strokovnjake cakajo v australiji. Slovenci se kislo zelje in jodlanje nismo izumili. Mi smo edino slavni v bahanju in arogantnosti.Da ne bom krivicen, baje kozolec je sloveskega izvore, hvala bogu!?

@exxxpat: Mislim, da o meni govoris in mi je prav smesno, da pravis, da je laz. Forumi so zato, da delimo izkusnje in hvala bogu je moja pozitivna, a glej nas slovenceke spet, tipicna fausija in glavni razlog zakaj sem odsla, zaradi idiotov kot si ti.. Kaj ti naj recem? Tu sem 6 let in kot marketing manager delam pridno od jutra do vecera( v luft ne gledam, ce to mislis), poleg tega mamo svojo firmo in moza, ki ma tud dobro sluzbo. Ne vem zakaj je tako cudo kupit stanovanje in potovat? Tudi v Sloveniji je to mozno, ce si priden, iznajdljiv in deloven, a kaj tebi pravim, lenuh, ki caka da mu bo nekaj z neba padlo…

NejkaOZ

Pozabila si povedati, da seveda ti nimaš tipičnega Avstralskega šihta in je seveda to z hišo seveda zlahka res. Povprečen John tu pa seveda ne more z eno plačo kar tako kupiti hiše (sploh pa ne, da bi jo plačal na gotovino) v šestih letih. Povprečna plača tu nekega Johna (slovenskega Janeza Novaka) je ene 3500 AUD na mesec. Za hišo bo pa plačal ta John cca. 400 000 AUD. Torej nima šans z eno plačo kupiti hiše v šestih letih. Večina ljudi tu ima hišo na kredo (od 20 do 30 let jo odplačujejo)!!!

Glede exxpat – a oz. Brihtišman – a pa ne gre izgubljati besed.

Lp, od spodaj

Sloaussie- saj mam tud jaz na kredit, itak, kjer jaz stanujem stanovanj pod pol miljona ni, saj nisem nikdar rekla, da sem ga odplacala ze:) I wish!! par nekaj let. A tu se pac da, ker grejo cene cez leta gor in ce imas 2, 3 investicijska stanovanja na strani in ves kaj delas, si cez 10 let car. Meni je pac blo noro placevat najemnino, ce malo vec zraven das in odplacujes kredit. Nisem pa nikdar trdila, da sem bogatas, daaaaaalec od tega- Le da zivim lep standard, ki ga v sloveniji pri svojim leith ne bi mogla, to je vse kar sem rekla, exxpat pa ze laja, british pa mi hoce dopovedat, da nisem srecna ker sem tujec….brez veze taki forum, ce mas take modele.

A si ti tud v OZ? Kje pa si?

Nejka
Nihce ni rekel da nisi srecna ceprav ocividno nisi ker ne najdes dobre besede za nikogar, le zalis in psujes Probaj se zadrzat Srecni ljudje tega ne delajo.Pa naj bo po tvoje, si srecna toda si tudi tujec in to ostanes dokler bos v tujini, ceprav se sedaj se ne zavedas tega, bo pa prisel cas ko se bos.Predvsem pa, ne razburjaj se, ti bo pocila zila!
Lp brit

Pa saj nove generacije tudi v Sloveniji stanovanja le se na kredit kupujejo ali ne?

Hi Odzunaj
Stos je v temu da je Nejka pozabila omenit par vaznih faktorjev.Nejka Oz se sedaj nekaj opravicuje ces da je nasa krivda ce smo mislili da ima hiso, biznise, exsoticne dopuste itd vse po parih letih, da zivi kot v indiji koromandiji.No ja sedaj vemo da je vse na puf.Punca se pac ni mogla zadrzat malo bahanja.Odajanje stanovanj je pa en najlazjih in obenem najslabsih poslev kar jih je.Si odvisen od podnajemnikov in je vse odvisno od srece.Ti razbijejo vse pohistvo in izginejo brez sledu.To se dogaja tu v GB ves cas. Sedaj razumem Nejkooz in njen temperament v njenem poslu ga potrebujes.Ne bi biu rad njen podnajemnik, posebno ko gre kaj narobe, na primer da ne mores placat najemnine, hahahahahahah…………….?!!! Pa brez zamere!
Lp Brit

Ne vem kaksen zivljenski slog kdo zivi, ampak to kar je Nejka napisala, nakup hise na kredit + par tedenskih pocitnic, predstavlja dokaj normalno zivljenje univerzitetno izobrazenega mladega para brez otrok in z vrsto let solidne kariere.

Saj tudi v Sloveniji ni nezaslisano, da si mlad uspesen par na kredit kupi stanovanje in avto, ter odpotuje na par pocitnic letno. Morda je razlika bolj v tem, da je taksnih v Sloveniji manj kot v nekaterih bolj bogatih drzavah, v povprecju traja nekoliko dlje, da se isto doseze, pa tudi nepremicnina je obicajno nekoliko manjsa ter dopusti skromnejsi. Ne gre za zanemarljive razlike, ampak priznajmo, da ne manjka Slovencev, ki tudi v Sloveniji zivijo podobno zivljenje. Z Ryan Air poceni letijo na podaljsani vikend v London, Paris, Barcelono. Teden AI pocitnic na Jadranu, v Djerbi, Turciji, ipd. In dodajmo se en teden smucanja v Italiji, Avstriji in podobnih zimskih destinacijah in smo ze blizu tega o cemu pise Nejka. Njeno situacijo poznam le iz napisanega, tako da ne vem, ce gre za primerljive “izlete”, ampak ze iz svojega zivljenje vem dovolj, da se mi to kar je napisala zdi precej normalno zivljenje relativno uspesnega sloja ljudi. Tako da, good for her! 😉

Njene situacije glede investiranja v nepremicnine ne bom komentiral, ker gre za lokalni “fenomeh” in se mora punca se marsikaj nauciti. 🙂

Brit se v VB pocuti kot tujec… ce si zagrenjen si pac zagrenjen. Jaz se pocutim domace kjer pac sem. Pocutis se tako kot si nastimas, doma ali v tujini. Meni je bila selitev v tujino tako kot ce bi se iz kopra preselila v maribor – no big deal. Ce pa komu kaj ni prav pa se je tudi najmanjsi problem preseliti nazaj.

Za primerjavo lahko povem da ko sva z partnerjem zivela v Sloveniji sva se preselila iz ljubljane v nek manjsi kraj. Obema je bilo tako adijo, totalno zahojen folk v novem kraju, da sva hotela spakirat in it nazaj v ljubljano (sva sicer malo stisnila zobe, ker sva se potem preselila v tujino). V tujini kjer sem sedaj se nikoli nisem pocutila tako bad kot v tistem malem slovenskem kraju kjer sem vsak dan bentila da bi se preselila nazaj v Ljubljano, prav trgalo me je od znotraj tako mi ni blo vsec.

Brit, pa ti res mores it nazaj poste brat, kaj sem napisala ker same bedarije sekas in zalis vse na tem forumu, poleg tega pa se pametnega delas na vseh podrocjih.

Vse kar sem napisala, naj bi bla motivacija mladim, da grejo ven, sprobajo zivljenje drugje, ker domov se lahko vedno vrnejo( razen ce si Brit). Pojma nimas o Avstraliji, pa se spet glavnega delas, nek kompleks manjvrednosti in nezadovoljstva. Pluvas po vsem, zdaj ze po stanovanjih, ker si real estate agent in ves ti vse, glavni Jack si. Ce gledas na vse iz negative v zivljenju ne mores uspet. Ce si ne upas in ne reskiras, tud ne. Pusti mi veseje svojega biznisa, svojih nepremicnin in ce se opecem, so what! Menda ne rabim tvojih nasvetov, hvala.

Daj povej se nam kaj kak smo vsi tujci v tujini, daj no.

Tak mi je fajn tvoje poste brat, ker ne vem kak bi sla skos zivljenje brez tvojih modrih nasvetov.

@OdZunaj: Se popolnoma strinjam s tabo.Tudi v Sloveniji se da lepo zivet, je pa res, da imam veliko prijateljev z univerzitetno izobrazbo, ki sluzb ne dobi in to je glavna razlika. 5% nezaposlenih v Avstraliji v primerjavi s Slovenijo 12%. In da ni Avstralija brez razloga ena izmed drzavih z najvisjim standardom – In da Avstralija tudi ni enako GB kot Brit rad primerja.

Da je moje zivljenje tukaj cisto normalno, je tocno to kar sem htela dopovedat…da lahko vsak tudi migrant v par letih si ustvari lepo zivljenje, z dobro sluzbo in zivi komot, da ti ostane za potovanje, hobije karkoli ti pac v zivljenju dost pomeni. Predno sem se preselila v Avstralijo, sem zivela na Dunaju in sem si tudi tam ustvarla cist lepo zivljenje za par let kolk sem tam bla – saj ni treba it v Avstralijo, pa v Avstrlijo, Nemcijo, Svico…kamorkoli.

Glavni rezultat tega foruma je, da ljudje jamrajo nad Slovenijo in zelijo ven; Brit jim pravi, da ne it ker bos vedno tujec in ker je v Sloveniji boljse; Jaz pa pravim pojdi, poskusaj, ja, da se lepo ziveti, a bodi realist. Ni vse zlato kar se sveti, zacetki so lahko tezki, vize so zelo komplicirane in tako dalje. That’s it.

Jaz tudi pravim pojdi v tujino ce ti pase, samo ne ustvarjaj si iluzij da ti bo tako kot nam opisuje nasa Nejka Oz. Ona je izjema , ena med redkimi.Toda v aus ,nz, ali usa danes ne bos prisel ce nimas ustreznih kvalifikacij, kar pomeni da tisti ki jim uspe imajo sluzbe,garantorje itd in so preskrbljeni za zacetek.Te drzave te ne sprejmejo ce smatrajo da bos postal breme drzavi.EU ter GB je druga pesem.Toda kar se tice australije. Na primer tam rabijo mizarje ,instalaterje, mehanike itd Torej dobi vizo Janez mehanik ki je brez dela v slo ze 5 let, ima zeno ki skrbi za tri njihove otroke.On bo zasluzil povprecno placo okrog AUD 35-40 000 toda ne takoj, bo moral pokazat kaj zna najpreje.S tako placo zena in tri otroke bo trajalo preklet dolgo da pride do hise in udobnega zivljenja.Zivel bo kot drugi australci, zapufan do smrti dopust v sloveniji se bo, mogoce zgodil enkrat ko bo sel na grob svojih starsev. in to sam brez druzine ker si ne bo mogel spogat za celo druzino.No to je bolj realna slika zivljenja v aus za povprecnega Janeza.
Lp Brit.

Ma dej ne seri brit. Nejkaoz in jaz sva mogoce res bolj izobrazene in mava zato boljse place. Ce mas denar da ga lahko investiras so nepremicnine zelo dobra izbira, sploh v avstraliji z negative gearingom. Recimo jst mam (na zalost haha) tako visoko placo, da se mi splaca investirat v investment property, ker mortgaga v enem letu potem placam manj kot bi mela tax penalty – od tax penaltya nimam nic, od mortgaga mi pa na koncu ostane nepremicnina.

Sicer pa, poznam tudi cisto “povprecne” druzine, npr. varilca in cistilko, ki sta si v 4 letih pravtako uspela privarcevati 20% depozit in sta kupila hiso. Pac pridni ljudje imajo dobre sanse da so uspesni in zivijo udobno zivljenje. Iz nase “generacije”, ki smo emigrirali okoli 2006-08, je bila vecina ljudi cisto povprecnih, nobene posebne izobrazbe, pa so vsi uredili good life in so happy.

Ti brit se pa malo zamisli zakaj si tako zagrenjen. Mogoce bi blo bolje ce bi svojo zagrenjenost obdrzal zase namesto da jo siris naokoli kot kugo. Veckrat si omenil da si iz slovenije sel zato ker si moral, partizani vs. domobranci jajca sklepam in se po vseh teh letih tuhtas kako bi blo ce bi blo (ta stara izseljenska generacija v avstraliji je ista, zatezeni do amena, se vedno fiksirani na 2. svetovno vojno). Let me enlighten you… to je blo 50 let nazaj and these days we don’t give a shit. Move on ffs.

AUSTRALKA Ce se imas za izobrazeno si t i edina ki verjame v to.Izobrazeni ljudje vejo da prostasko vedenje celo v australiji nihce ne mara in s tvojim vedenjem si navadni prostak in nam naredi uslugo ter se odstrani iz tega foruma prosim.Australci sami, v anglesko govorecem svetu ne slovijo po visoki kulturi in ti spadas med njih to drzi .Uporabljanje angleskih izrazov dokaze tvojo slovensko izobrazbo, hahahahah….Mene sploh ne briga tvoje mnenje in nehaj se vmesavat v nekaj o cemer nimas pojma.S tvojim prostaskim vedenjem nimas sanse nikjer na svetu, in delas sramoto slovencem.

Folk kaj vam je? A ne morete ignorirat tega kvazi Angleškega teleta? Vidi se mu, da je nevoščljiv in osamljen (te daje domotožje ane). Zaradi tega se pa stalno oglaša povsod in vsakič, ko ni treba. Fant pojdi malo na obisk spet v Slovenijo in ti bo mogoče lažje. Ali pa pojdi malo na kakšen izlet v Avstralijo, da boš mogoče na lastne oči preveril svoje umotvore o življenju ta doli. Ne razumem kako ti žena dovoli, da si stalno na internetu. No si mislim mogoče, da te je najbrž že zapustila. Mogoče bi pa obiskal svoje vnuke ali pa otroke. Ah najbrž te tudi oni ne prenešajo več. A si ti sposoben videti kdaj presedaš ljudem okoli sebe? No, če ne naj ti povem, da nam presedaš s svojimi bolnimi izpadi! Brihta Brihtišman ne smetit po forumih o tujini.
Če pa res želiš sodelovati v debatah začni sodelovati konstruktivno. Mogoče bi ljudem začel pomagati s koristnimi in praktičnimi nasveti ter tako odstranil svoj sloves zatežene ter nemogoče osebe!!!

Joj kak fajn, da je vsaj nekdo na istem kot jaz, Avstralka!!!!

Brit, ful mi je smesno, da imas tu dve Slovenki, ki ZIVITA v Avstraliji, a ti se vseeno vec ves kot medve kak je zivljenje tu. Pa kaj res ne mores sprejet dejstva, da veva o cem govoriva? Tocno tak je, kot je napisala. Jaz sem prisla direkt iz faksa na prakso leta 2006…na pocitnice po domace in sem takoj dobla sluzbo in me je firma sponzorirala in tako dalje, the rest is history. Brez delovnih izkusenj, a z magisterijem…. Zdaj sem jaz pac izjema, mogoce, a ce bi tebe za nasvet vprasala pred 6. leti bi mi ti povedo, naj neham sanjat in ostanem v prekrasni Sloveniji…

Preberi si svoj post zgoraj spet in kak si nesramen do ljudi.Kot zgleda vedno le do uspesnih ljudi, ki jim je v tujini uspelo. To mi pove dosti o tvojem karakterju.

In ce beres moje poste, sem ljudem zelo odkrito povedala kdo ima in kdo nima sans za vize. In Janez mehanik bo vseeno v Avstraliji 5 krat boljse placan kot v Sloveniji za isti poklic in si bo tud nasparal za bajto in ostalo. Pojma nimas. Prijatelj je ploscicar….zasluzi duplo kot jaz. Svoj biznis, $80 na uro…racunaj, prosim. Tukaj so ti poklici cenjeni, medtem ko v Sloveniji niso.

Po pravici povedano, me pa tvoje mnenje sploh ne zanima, res, ker cist nic ne dodas temu forumu, samo kritiziras in zalis. In zgleda, da si vedno novo zrtev najdes…

Kako bo Janez mehanik na boljse v aus v primerjavi s slovenijo nimam pojma toda vem kaksne so place v australiji za ta poklic. Poklici ki so zeljani in visoko placani v aus se pa stalno menjajo odvisno od povprasevanja, potrebe.Neverjetno stevilo, samo anglezev emigrira v aus vsako leto in veliko jih prihaja nazaj. Ce bi vsi ostali tam se bi aus ze potopila pod njihovo tezo.Stalno omenjate da jaz nisem zmozen imeti konstruktivno debato, raje preberite se enkrat svoje pisanje gdo od nas uporablja opazke in zaljivke, ki so zelo osebne.Ce se Vi z visoko fakulteno izobrazbo ne znate obnasati na dostojen nacin, kje je up za druge.Se sreca, da poznam kulturne slovence, ki se ne bi nikdar vedli tako kot se nekateri na tem forumu, Sramota.

@Brit; jap, sem se enkrat prebrala zadnjih 10 tvojih postov, pa mislim, da so tvoji komentarji dalec najbolj neprimerni in da se dejansko kregas z 99% ljudi na tem forumu… Mislim, da to dovolj pove.

Dobra si da se ti da brati vsa ta moja pisma nazaj,(se sam jih ne morem) in ne vem ali bi moral bit ponosen ali ne Toda le tako naprej, dobro branje, se bos kaj naucila Ko si ze pri tem bom zelo hvalezen, s tvojo visoko izobrazbo ne bom hud ce popravis moje slovnicne napake.Dejstvo pa da vecina se ne strinja z menoj dokaze samo eno in to je, da vsi drzite skupaj, ker ste pac odsli v tujino in ste vsi v istem polozaju in ne nameravate sami sebi in drugim priznati mogoce napake.Ja, to pove vse?!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close