Slovenci v tujini
Une autre, même expérience. Lepo in menu resnicno napisano.
Domotozje, ne. Morda obcasna melanholija, for all those left behind. vrnitev nemogoca, se ne vklopim véc.
@Legionar: sem v Sydneyu, ze 6 let. Delam v marketingu za eno najvecjih avstralskih univerz in pred kratkim smo odprli svojo firmo, upamo, da nam uspe:). To mi je tukaj vsec, vsi so ful bolj motivirani uspet, pri 25ih so ze vsi lastniki stanovanj, ki so si ga sami kupli (ker so delalat zaceli pri 15ih). Veliko mojih prijateljev ima svoje firme – od ploscicarja, do pleskarja, svoje marketinske agencije, karkoli ze! No zdaj pa se jaz:) V Sloveniji pa samo, da se studira 10 let in zivi pri starsih cim dlje…
Nejkaozz pridem za tabo, imam še master degree defense. Sicer pa težko primerjaš računico za nakup stanovanja tu in tam, ne glede na to da začneš delati pri 18 ali 15. Ker 130k€ pač ni denar ki ga lahko privarčuješ.
Mi posreduješ mail, vsaka informacija mi bo prišla prav.
Hvala.
l.p.
Racunica je podobna,jaz sem kupla stanovanje pred dvema letoma,staro,3 sobno po slovensko(2 bedroom po anglesko) za 600k dolarjev…Sydney je zelo zelo drag,a gre skos. Cene grejo skos gor,prodas,kupis hiso…
Emaila ne dajem,ker res nimam casa vsem odgovarjat. Daj mi tvojega pa ti dam fb kontakt….
In kdo ti bo dal vizo in sluzbo z master degree defense, Legionar?
@Nejkaozz: evo daj mi posreduj svoj mail na [email protected]. Hvala ti. Fejsbooka sicer nimam, tako da bi te prosil za par informacij preko mejla.
@kam: kdo mi bo dal službo in vizo? Kakšno vprašanje je to? Retororično? Ti podam sarkastičen odgovor: božiček.
@Nejkaozz jah to bo posledica višje plače, boljših gospodarskih in političnih regulativ. Ne moreš pa v Sloveniji pričakovati da boš pri 25 kupil stanovanje, je pač preprosto utopija. Razen s kreditom, kar je pa podobno igranju ruski sploh v sedanjem času.
Ejjj, jaz ful vesela, da sem vas in temo prebudila.
🙂
Ko že govorimo o tujini pa biti tujec and all that bla bla bla…
V Sloveniji si tujec že, če greš s prekmurja v ljubljano ali z dolenjske na gorenjsko, tak da I rest this case. 😉
Sicer pa delam na tem, da ustvarim blog – veliko je tega, kar bi želela podeliti s pisanjem in fotografijo. Tudi slikam rada.
Any how, sem zadržana, saj me večina tistih “left behind” prej popljuva in mi očita, češ da grdo govorim/pišem o Sloveniji. Čeprav navajm zgolj dejstva. Ne lažem in ne izmišljujem si, zato me toliko bolj iritira njihova zaplankanost in očitki, da sem jaz tista črna ovca, ki preveč opozarja in kritizira na nepravilnosti v svoji matični državi. Češ, saj tako slabo pa spet ni!??!
Sploh pa, je moj cilj bolj pisati o družbi in življenju v Franciji pa razlikah, ki so ogromne, zato Slovenija izpade takšna, kakršna v resnici je, majhna in omejena.
Kljub vsem tem ljudem, who are not ready to face their face, pa verjamem in upam, da ste zunaj nekje tisti, moji somisleči, ki bi morda želeli podeliti svoja razmišljanja, poglede na življenje in o tem (konstruktivno) diskutirati, torej s pozitivizmom in voljo do lajfa. Lahko bi se dopolnjevali, izpopolnjevali, se bogatili drug z drugim.
Z večino slovencev, tudi svojih bližnjih, se ne da razvijati in um raztezati ipd, ker so vsipovprek kronično nezadovoljni, nič jih prav ne zanima, posledično niso sposobni videti slike, vizije, kakršno jaz vidim, saj izhajam iz popolnoma drugega zornega kota, moja doživljanja sveta, moja videnja, ideologija, vrednote, so beyond their sight. Malo je tistih, ki so pripravljeni pokukati preko zelenih hribčkov. Veliko več jih je zgolj željnih….
Torej, blog or not?
🙂
Cloodette: Blog YES! 🙂
Jaz se v Sloveniji nikdar nisem pocutla prav doma, kot da sem iz drugega planeta. Pri 19ih sem sla studirat na Dunaj, kjer sem zivela 6 let predno sem se podala v Avstralijo. Tako me res nic, razen ozje druzine, ne vlece domov. Vedno bom ponosna na svoje korenine in moji otroci (ko jih bom enkrat imela), bodo govorili slovensko… A dejstvo je, da vsakic, ko grem v Slovenijo samo jamranje poslusam… Veliko ljudi mi rece, kako sreco sem imela, da sem kjer sem, ampak malo kdo pa pomisli, da mi ni bilo ravno na krozniku prineseno, med tem ko sem sedela pred TVjem! Da sem sama mogla nekaj zato nardit, sla na prezplacano prakso za 3 mesece, samo da sem dobila priloznost se izkazat. In sem se in tako me je firma sponzorirala in ponudila job za 4 leta, urdela vizo in vse ostalo.
In tocno to je razlika med mano in vecina ostalih – jaz sem si upala, sla brez vsega, sama na drug konec sveta, si uresnicit svojo najvecjo zeljo, da zivim ob morju in surfam vsak dan. Pa so se mi ljudje posmehovali, kak bom in kaj in kak se bom itak vrnila cez 1 mesec… fausija spet. Pa se nisem. Tisti ljudje se vedno jamrajo, jaz pa zivim svoje sanje in se njim posmehujem.
Pozdravljena Nejka Ozz,se popolnoma strinjam,lepo si napisala,v naši ljubi deželici res vlada veliko ene “faušije” zelo lep naš domači izraz,tisti,ki pa si ne upajo nič narediti s svojim življenjem pa kar naj jamrajo še naprej….tipično slovensko!Marsikdo si te lahko vzame za vzgled-tako mlada si šla v svet…..bravo!Želim ti veliko sreče še naprej,sicer pa tudi sama še tipam za življenjem v tujini……Lp!
Cloodette,
tvoj cudoviti post sem si drznila prilepiti na forum Starsevski cvek:
http://med.over.net/forum5/read.php?151,7864816,7866841#msg-7866841
kjer si lahko preberes nekatere “cvetke” visje inteligence.
Lepo se imej in lep pozdrav iz Belgije.
Slovenci po svetu, ne ustvarjajte si hvalospevov, vseeno ste samo slovenci, ko človek potrebuje nasvet v zvezi s tuijino, ni na voljo nikogar, prej pa pljuvate po slovencih, češ kako so omejeni. Jaz temu pravim omejenost.
@legionar: ja s takim attitude pa res ne bos dobil pomoci…. Forumi so zato, da se javno razpravlja in odgovarja da lahko tudi drugi preberejo… Nisem vidla,da si kaj konkretno vprasal in smo ignorirali???
Legionar. Ne razumem najbolje tvojega klobasanja. Nauči se najprej smiselno pisati, potem ti pa mogoče lahko dam kakšen nasvet.
Jaz osebno pa ne potrebujem nobenih nasvetov v zvezi s tujino, ker si te sama izbrskam preko interneta, preko temu namenjenih institucij. Za vse, kar sem potrebovala v zvezi z novim življenjem v tujini, sem se sama pozanimala. Brala, brskala, klicala.
Danes imaš čisto vse informacije na internetu!!! 😉
Če pa te že kaj konkretnega zanima, pa vprašaj, ne??? Al boš po slovensko tu čičal, tu čakal, da te nekdo slučajno opazi?
Odgovore na svoja vprašanja je najbolje sam poiskati, saj se tako učiš in spoznavaš nove stvari. Tako da si pravzaprav TI omejen!
Sicer je pa tvoje razmišljanje tipično slovensko razmišljanje – da ti mora nekdo pomagati oz.še najboljše bi bilo, kar lepo na pladnju prinesti vse informacije, ne?!
Če se je treba za kaj malo potruditi pa je že vse nepravično in taaaaaako težko.
Safer, safer, safer – zgodovina se ponavlja on and on and on.
Idi v jok pa na drevo….
Me veseli.:D
Tiste cvetke pa sploh ne vem, če bi šla brat, ker je zgolj zguba mojega časa in dobre volje. :-/
Bi pa me veselilo, če se na privat pokonektamo. 😉
Nimam veliko časa zadnje dni, da bi lahko na dolgo in široko prebirala forume. Bom pa vsake toliko prišla pokukati.
Lp to all!
Brez zamere Chloodete, a kaj v mojem postu ni smiselnega razen če si nepismena? Seveda da so vse informacije na netu to je jasno vsakemu bumbarju, je pa razlika če dobiš določene podatke od osebe, ki je že na določenem kraju…Teorija —praksa —not the same.
Sicer pa že takoj iz tvojih prispevkov se vidi gnev, pri čemer misliš da vse veš in vse poznaš in si ti tista legitimna oseba ki je upravičena dajati slovencem nasvete. Get real, shrink would help you.
Sicer pa ne beri mojih postov če jih ne razumeš:)
@ legionar
Tudi v praksi nič ni the same. Ker ljudje odhajajo zaradi različnih razlogov in se spopadajo z različnimi tegobami. In ker ljudje različno doživljajo. Nekdo bo rekel, da imajo v Belgiji najboljša piva, spet drugi, da so mu Irska bolj povšeči. In kaj boš ti na podlagi takšne informacije? Najverjetneje doma ostal in rekel, da je Union najjaći. Ne?!
Urejanje birokratksih zadev je tisto najbolj stresno in najbolj pomembno – za informacije o tem je vedno bolje spremljati uradne informacije, ne pa tistih, ki ti jih nekdo poda iz lastnih izkušenj.
Nekoga vodi v tujino služba, kar pomeni da mu delodajalec uredi vse potrebno za status in tak človek ti bo težko povedal, kako je on uredil svojo eksistenco v tujini. Spet nekdo drug gre kar na blef in ima spet drugačne izkušnje, saj je moral urediti in pridobiti drugačne papirje. Jaz sem šla ker sem zaljubila v Francoza – imam drugačne izkušnje s pridobivanjem papirjev, saj so ti vezani na njega in se moja situacija razlikuje od situacije neke punce, ki pride sem študirati, recimo. Ona si mora pridobiti spet neke druge papirje, da bo lahko normalno živela in funkcionirala v novi državi.
Tako je, kar se tiče bivanjske, socialne in ekonomske situacije posameznika.
Če te pa zanima, kakšni so diskači v nekem tujem mestu, kakšne so bejbe in koliko stane piksna pira, ti pa lahko povem le za Francijo, da je tukaj skoraj vse bolj poceni (ali pa enake cene) in bolj kvalitetno. Govorim seveda o življenju srednjega sloja. sama spadam v srednji sloj, živim temu primerno življenje in se zatu tudi primerjam s sebi enakimi tukaj.
Ne razumeš ane? Vem, da je težko. Ti ponazorim na primeru, ti preko interneta gledaš oglase za zaposlotev, pregeldaš gospodarsko stanje določene države, vseeno pa ne veš da se Maribor in Ljubljana razlikujeta kot noč in dan tako po cenah nepremičnin kot po zaposlitvah, vendar pa če si blizu Avstrije obstaja možnost de greš na delo tja. Bo sedaj bolj razumljivo?
Ravno zato, ker se vsega tega zavedam, sem, silom prilike, spokala in šla. 😉
Avstrija mi je pa res (bila) blizu, a ni po mojem okusu, zato tam nisem nikoli petlajala nosa.
In, ja! V tujini gre danes vse preko interneta, prvi korak do skoraj vsake RESNE službe je klicarjenje, elektronsko pošiljanje prošenj, vprašanj, izpolnjevanje potrebnih obrazcev ipd. In nato te MOGOČE kontaktirajo in povabijo na osebni razgovor. Niso tu balkanska posla, kak f Sloveniji!
Sicer pa, kaj s tabo sploh debatiram?!
Ćao, Pero!
….
Cloodete mislim da potrebuješ pomoč. Si mogoče odšla na razgovor h delodajalcu preko Voipa?
Mal se mešam v debato :))))
Želim (res močno želim) si it živet v Kanado (Toronto) in namreč po končani gimnaziji kot študent medicine (če mi seveda rata 😀 ), sicer pa to še ne bo tok kmal, tako da ni sploh problema, vem pa že tud precej vse kar moram vedet (informacij pa tko al tko ni nikol preveč 😀 ), stara sm trenutno 14 let tko da kaj kmal se mi želja ne bo uresničla ampak kjer je želja je pot (al kako že :D). Drugače Legionar: sm pa vse zbrskala sama na spletu, povprašala po drugih forumih, sprašvala znance v Torontu tako da če se hoče se lahko. Ti pa raje mal lepš povprašaj za info in verjamem da ti bo Cloodette povedala kar ve. Samo mal lepš se morš obnašat in pristopit, ker ona tukej ni kakor v ‘službi’ in neki MORE napisat. Tuki je po lastni volji 😀
Lp. Tjaša 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.