Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Arhiv Sociala Arhiv – Sociala Slovenci v okolici San Francisca

Slovenci v okolici San Francisca

Zdravo!

Kaj konkretno te zanima?

LP Klara

hvala Klaus.

Andrej

Lep pozdrav.Sem 27-letni fant iz Lj.Rad pa bi poskusil življenje nekje v svetu.ZDA,Avstralija,Kanada,…..Če je kdo ki bi mi znal svetovati ali pa pomagati bi bil zelo hvaležen.Hvala.

Andrej,
kot student racunalnistva nimas v tem trenutku zal nobenih moznosti za skok cez luzo. Ameriski diplomiranci v tem trenutku tekmujejo z brezposelnimi inzenirji z dolgoletnimi izkusnjami. Racunalniska industrija je resnicno na psu, veliko je odpuscanj in malo novih delovnih mest. Moznosti seveda vedno so in ni treba obupati. Predlagam ti, da vpises magisterij, ali pa si naslednja tri leta zelo izbircen pri izbiri projektov in na ta nacin pridobis elitne izkusnje.
Lp,
Tomaz

Ne bi se mogel bolj strinjati s tabo. Preden sem odsel v Nemcijo in koncal v Svici sem se poskusal preseliti v ZDA. Pomanjkanje strokovnjakov je bilo tedaj veliko in tudi izkusenj mi ni manjkalo. Zal pa sem kariero gradil po slovensko – malo faksa, malo dela in tako sedem let in sem bil obravnavan kot fresh graduate.
In za Americana je dejstvo, da imas uni diplomo, nekaj samo po sebi umevnega in ne kaksna velika prednost, kot v Sloveniji, kjer imas v racunalniskem podjetju 90% ljudi s tehnicno izobrazbo in si nekaj posebnega ze samo, ce imas diplomo.
Iz mojih izkusenj gledajo na tri stvari:
1. diploma, posebej za tujca, da ni problemov pri vizi, vendar niso pretirano navduseni nad zaposlovanjem tujcev,
1. izkusnje, izkusnje in se enkrat izkusnje,
2. osebni PR – ni dovolj, da si dober, znati se moras prodati.
Lp,
Tomaz

Tocno! Se popolnoma strinja s tabo, Tommy.

Tommy je pisal/pisala:
>
> Ne bi se mogel bolj strinjati s tabo. Preden sem odsel v
> Nemcijo in koncal v Svici sem se poskusal preseliti v ZDA.
> Pomanjkanje strokovnjakov je bilo tedaj veliko in tudi
> izkusenj mi ni manjkalo. Zal pa sem kariero gradil po
> slovensko – malo faksa, malo dela in tako sedem let in sem
> bil obravnavan kot fresh graduate.
> In za Americana je dejstvo, da imas uni diplomo, nekaj samo
> po sebi umevnega in ne kaksna velika prednost, kot v
> Sloveniji, kjer imas v racunalniskem podjetju 90% ljudi s
> tehnicno izobrazbo in si nekaj posebnega ze samo, ce imas
> diplomo.
> Iz mojih izkusenj gledajo na tri stvari:
> 1. diploma, posebej za tujca, da ni problemov pri vizi,
> vendar niso pretirano navduseni nad zaposlovanjem tujcev,
> 1. izkusnje, izkusnje in se enkrat izkusnje,
> 2. osebni PR – ni dovolj, da si dober, znati se moras prodati.
> Lp,
> Tomaz

ja zdravo, a ti bi pa šel kar malo čez lužo. JA jest ti predlagam, da greš malo po internetu pobrskat, pa da ti kakšna agencija organizira delo v USA. A si prej že kaj delal v tujini npr. Avstrija ali Nemčija, v USA so zelo pomembne izkušnje.tudi sam delam v tujini Avstrija in sem že rekel, da bi šel malo tudi čez lužo pogledat. Dobu sem eno firmo iz Nizozemske,ki se ukvarja s posredovanjem dela v USA, in jo stalno priporočajo po raznih turističnih nemških strokovnih revijah. Je v bistvu bolj usmerjena na izobraževalno področje za 18 mesecev ampak tudi redno delo zrihtajo. Poglej na http://www.hrc-international.com, sam ti pa že kar v naprej povem da te čaka kar nekaj birokracije, pa tud nekej dnarja morš prštimat za razna dovoljena (viza, zavarovanje, let.karta, intervju ipd. tko da morš imeti močno voljo.

Zdravo!

Moj mož dela v manjšem privatnem podjetju, ki se ukvarja z raziskovanjem.
Podjetje ni vezno na ameriško tržišče, kar je glede na sedanje razmere v ZDA dobro. V Sloveniji je malo podjetij, ki se ukvarja z raziskovanjem. To je bil tudi eden od vzrokov, da smo šli v tujino.
Med ZDA in Slovenijo so kar velike razlike. Težko je delati primerjave.
V primeru, da nimaš težav z zdravjem, se da v ZDA malo več privarčevati.
Toda upoštevati je treba, da Amerikanec dela več ur na dan kot Slovenec.
Največji strošek je najemnina oz. nakup nepremičnin. Ostali stroški pa niso dosti večji kot v Sloveniji, odvisno v katerih trgovinah stvari kupuješ. Bencin je celo cenejši.
V ZDA se govori o bruto plačah. Toda ko odšteješ vse davke ugotoviš, da niso skoraj nič manjši kot v Sloveniji. Poleg tega se je dalo s slovensko pokojnino vsaj do sedaj bolje živeti kot z ameriško.V ZDA je potrebno dodatno varčevati za pokojnino. Sicer pa ta sistem prihaja tudi v Slovenijo.

LP Klara

Mene pa zanimajo dopolnila k prehrani slišal sem,da so tam samopostrežne trgovine z vitamini ,hormoni….Zanima me cena 3mg melatonina,če bo kdaj prilika prosim poglejte.lep pozdrav.Klara je pisal/pisala:
>
> Zdravo!
>
>
> Sva par stara okoli 35 let. V SF sva prišla pred dvema letoma.
> Spoznala sva kar nekaj Slovencev, ki tu živijo. Srečujemo se
> v slovenskem domu
> in cerkvi. Na naša srečanja so vabljeni novi Slovenci, ki
> živijo v okolici San
> Francisca. Pridružite se nam, da se bomo imeli še lepše.
>
> Klara

Lp
Sva dve 20letni študentki ravno na začetku svojega študija, in razmišljava o življenju v SF (ker nama fax ne omogoča erasmus zamenjave v SF) bi se tja odpravili po svoji poti” takorekoč zaživeli v SF. Zanima naju če bi si tam lahko našli delo, stanovanje, študentski dom, za nadaljevanje oz. končanje najinega študija v tujini?

Za zivljenje v ZDA se ne mores kar “odlocit”. Vse je odvisno od tega, ali izpolnjujes pogoje za vizo in ali jo sploh dobis. V vanjinem primeru torej najprej prijava na izbrano solo in ce bosta sprejeti, lahko zaprosita za studenstko vizo. Najprej torej viza, potem vse ostalo. Kar pa se tice dela na studenstki vizi je s tem tako, da lahko delas omejeno stevilo ur na teden in izkljucno na kampusu. To je zasluzek bolj za sproti. Od njega se ne da zivet, ker s tistimi parimi urami na teden ne mores zasluziti dovolj za vse stroske, ki so v Kaliforniji visoki. Za studij v ZDA torej potrebujes sponzorja (ki mora biti v ZDA – brez njega ne dobis vize), ki te tekom studija financno podpira. Po koncanem studiju se moras vrniti domov, ker je viza veljavna samo, dokler studiras. Po koncu studija torej ne mores ostati v ZDA (razen ce najdes delodajalca, ki ti je pripravljen sponzorirati Green Card, kar je izredno tezko ali pa se porocis).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close