Slovenci v okolici San Francisca
Andrej! Bom zelo kratka.
Poglej si Microsoft Jobs na Internetu (www.microsoft.com/jobs).
Saj razumem 🙂 Edini problem v ZDA se mi zdi, da si tam samo povprecen. Recimo v sloveniji te ze skoraj vsak pozna, tja pa prides kot cisno en nepoznan, nihce ne ve nic o tebi in se moras znova dokazovat. Potem se tudi bojim, da bi bil tam v tej masi ljudi samo povprecnez. V sloveniji lahko nekaj pomenis, tam pa se enostavno zgubis med vsemi. Ne vem, mogoce si zadeve napacno predstavljam.
Hvala oxanna za te podatke. A to pomeni, da tudi zelo gledajo na akademsko izobrazbo?
Deana, zdaj si me pa nasla 😉
Stran ze obiskujem par let in sem tudi v teh vodah doma. A je mogoce kdo iz okolice Seattla, da bi lahko kaj vec povedal o zivljenju tam. Sicer sem lani bil tam za par dni, samo v tistih par dneh ravno ne spoznas zivljenjskih razmer…
Hello everybody!
Jaz zivim v okolici Seattla. Ker si ze bil tukaj, potem si najbrz spoznal naso znamenitost, DEZ. No, saj ni tako hudo. Zadnje case imamo kar lepo vreme, brez dezja. Kar se pa tice zivljenjskih razmer pa, Amerika je Amerika. Seattle je razmeroma drago mesto, kar se tice najemnin, so pa tudi place visje. Tacoma je cenejsa za zivljenje, so pa tudi urne postavke nizje. Je pa oddaljeno priblizno pol ure voznje. Davek je 8,5 %. Stanovanje z dvema spalnicama placujemo 700$ (lahko najdes drazje, pa tudi ceneje), kredit za rabljen avto (1997) placujem 350$ mesecno, zavarovanje za avto 100$, stanovanjski stroski (brez telefonskega racuna, seveda) 200$. Ce kadis, se prej raje odvadi, ker cigareti so nesramno dragi, skatla Marlboro 5$. Racunalniska oprema razmeroma draga, ceprav je Microsoft tukaj doma.
Jaz pa ne bi rekla, da tukaj zelo gledajo na izobrazbo. Vprasajo vedno, bolj jih pa zanimajo reference. Kot student najbrz nimas delovnih izkusenj, si pa sigurno aktiven na kaksnih drugih podrocjih. Opazila pa sem, da zelo neradi zaposlijo tujca, razen ce je strokovnjak. Jaz zal nisem, ceprav imam visokosolsko izobrazbo.
Lep pozdrav vsem.
Hvala Deana za odgovor.
Hja, v Seattlu res nisem vido kaj dosti sonca, kar je skoda, ampak ne mores met vsega 🙂 Kadim tudi ne, tak da nimam problemov z visokimi cenami cigaret.
Ce nekako povzamem potem mas nekako v povprecju za okrog $1500 – $2000 zivljenskih stroskov na mesec za kar spodobno zivljenje… Kolko denarja bi blo pametno met na zacetku ko prides v US, da potem nebi rabo prevec kreditov?
Lep pozdrav Deani in drugim v okolici Seattla! Nasa druzina se seli v Seattle, ali bolje, v Bothell konec junija. Lepo bi bilo slisati kaksno Slovensko besedo in kdaj pokleptetati. Oglasite se kaj, ce zivite v nasi blizini.
Nives
([email protected])
Hello!
Andrej, predvidevam da si Stajerc (upam, da v primeru, da sem se zmotila, nisi uzaljen). Koliko denarja rabis za start? Tezko vprasanje. Pri leasingu stanovanja je potrebno poloziti denar za prvi in zadnji mesec plus cleaning deposit (cca. 300$), pa se kaksna taksa zraven. Tudi avto si moras priskrbeti, saj tukaj javni transport ne “laufa” tako kot pri nas (z izjemo subway, katerega pa v Washington state ni). Ce si vzames rent-a-car, pa stane od 30$ na dan in gor. Bencin je razmeroma poceni (galon 1,5$). Imeti kredit tukaj ni isto kot imeti kredit v Sloveniji. Tukaj ljudje vse kupujejo na kredit. Gotovine nimajo nikoli pri sebi. Vse se placuje s plastiko. S sabo prinesi cimvec denarja, ti ga bomo ze pomagali zapraviti, ce ga sam ne bos mogel.
LP,
Andrej zdravo,
Ne vem tocno kako je v Seattlu, saj zivim v Mid-Westu. Predvidevam da je priblizno povsod enako. “Takole na kratko:” Za najem stanovanja obicajno zahtevajo depozit v visini enomesecne najemnine, racunaj da je tako stanovanje neopremljeno, razen kuhinje in seveda kopalnice. Poleg opreme (minimalno 300 dolarjev, ce si skromen in imas malce srece) placas se priklop elektrike, telefona, ponekod tudi odvoz smeti, kanalizacijo. Ce si sam, lahko najames studio, ti so namenjeni predvsem studentom in so obicajno opremljeni. Pozanimaj se tudi katere stroske placa najemodajalec in katere ti. V nekaterih primerih je tako da placajo vse (tudi ogrevanje), drugod pa nic. Tudi dolzina najema mocno vpliva na ceno. Marsikaj lahko pregledas in povprasas preko interneta. Naslednja vecja postavka je avto. Poglej si v Kelly Blue Book, koliko so avtomobili vredni. Vedeti pa moras kako jo uporabljas. Tam imas dve izbiri– eno je “trade in” druga pa “privat party” Knjiga je namenjena prodajalcu da lahko oceni koliko bo dobil za avto ce ga proda dealerju, ali pa “drugi osebi”. Poglej si cene za “privat party” in ce bos kupil pri dealerju dodaj k tej ceni se 500-2000 dolarjev. K avtu seveda sodi se registracija in zavarovanje. Zavarovanje je odvisno od tipa avta, od okolisa kjer stanujes in kaj vse krije. Ce zavarovalnica krije vsako prasko na avtu bos seveda placal vec.
Seveda imas tudi druge moznosti, rent-a-car ali leasing. Prednost tega je, da ti nisi lastnik avtomobila in ce se karkoli pokvari ali pa si imel nesreco dobis drugega. So pa tudi tu triki, npr. ce prevozis vec milj kot je povprecje placas penale itd. Takole, nekaj informacij imas, sedaj pa sam izlusci koliko bos potreboval za zacetek.
Strinjam pa se z Deano. Krediti tu so mnogo lazje dosegljivi in so za povprecnega Americana nekaj samo po sebi umevnega. Jaz jih sicer ne maram. Kljub vsemu placujes 18% obresti.
Kar se tice izobrazbe, le-ta je pomembna, vendar pa stejejo tudi vsi razno razni certifikati, katerih nimamo pa tudi nismo navajeni nanje. Vcasih imam obcutek da ce znas zamenjati varovalko lahko to ze das v svoj CV. Predvsem so pomembna prestizna imena; npr. Harvard in podobna. V akademskih vodah ni tezko dobiti pozicije, vendar se pricakuje da prineses denar (grand oz. projekt).
Lep pozdrav
Ne nisi povprečnež, ravno zato ker si iz Evrope, te ljudje še bolj cenijo, zanima jih vse v zvezi s teboj in tvojo deželo. Če si pa v čem dober, so navdušeni kako sposoben si, pa še kako lahko obvladaš njihov jezik tako dobro kot oni in koliko npr. veš o njihovi državi. Čudijo se temu, ker oni pa prav nasprotno zelo malo vedo o nas. Jaz sem se vedno bolje počutila tam, kot tukaj (čeprav ne pravim, da je tu slabo). V Sloveniji je vsak ljubosumen tvojemu uspehu, veseli se le če vidi, da ti gre slabo. V ZDA je prav nasprotno.
LP!
Mogoce, ko si v Ameriki dalj casa, nisi vec toliko navdusen. Res da imas tukaj mogoce malo vec moznosti za uspeh, vendar se je za to prav tako treba potruditi in marsicemu odpovedati. Ce si za to pripravljen kompletno garderobno omaro zamenjati za pidzamo in delovno obleko, potem si na pravi poti. Mene so doma ucili, da ni vse v denarju, zato je v moji omari se velika izbira garderobe.
Americani so navajeni tujcev, zato Slovenci kot narod, prav nic ne izstopamo. Ne bom rekla, da nas ne cenijo, niti da nas cenijo, zaradi tega ker smo Slovenci. Vse je odvisno od posameznika. Ce se nekdo na svoje delo spozna in ga opravlja tako kot je treba, jim je cisto vseeno kdo je in od kod je. Lov za uspehom, mene osebno, ni pripeljal v Ameriko. Nikoli prej nisem imela zelje ziveti v Ameriki, ne recem pa, da ne bi sla sem na dopust. Pa ne mislite, da sem v Sloveniji zivela na visoki nogi. Prav tako, kot vecina Slovencev, sem tudi jaz zivela od place do place. Vendar Slovenci se zmeraj hodijo vsaj enkrat na leto na pocitnice, kar si vecina Americanov ne privosci prav vsako leto. Prvic zato, ker imajo na leto en teden dopusta (odvisno od firme, ponekod tudi dva tedna ali vec), drugic pa, ker vecina Americanov prav tako zivi od place do place.
Ljudje so tukaj res zelo prijazni, mogoce samo nauceno prijazni, pa vendar je lepo slisati, ko ti absolutni neznanec ali neznanka rece, da imas lepe cevlje, ali dobro frizuro…. Ce se tega ucijo v soli, potem bi bilo fino, ce bi se v slovenskih solah poucevali ta predmet.
Anyway, tukaj je lepo, ampak doma je pa najlepse.
Lep pozdrav vsem.
Hvala Rebeka za super informativen post.
A so vsa stanovanja popolnoma brez opreme? Torej brez postelje, TV, itd?
Uf, pa obresti za kredit so res prevec. Ravno zato bi zdaj rad zbral cimvec informacij, da vidim koliko denarja bo tak potrebno, da se ne zapufam prevec.
Faksa se nimam koncanega, vendar ga zelim koncat. Ce sem ze tak dalec potem se bom malo. Pa papir je pa je papir. Z hardvardom sicer nisem povezan (;)) imam pa nekaj certifikatov, tak da bomo vidli.
Se enkrat hvala za zelo izcrpen post.
LP,
Andrej
zanimivo. kar pravis za slovenijo pa res drzi. okay, vsi niso taki, ampak velikokrat imas ravno tak obcutek.
Ne, nisi se zmotla. Sem stajerc 😉
okay, ce mi bo kak miljoncek ostal (seveda v USD) bom pa povedal 😉
Andrej
Vesela sem, da se ti zdijo informacije koristne.
Stanovanja so v naseljih so obicajno brez postelje in televizije. Pozabila pa sem ti povedati, da imajo vgradne omare.
Seveda pa to ne pomeni da ne mores najeti opremljenega stanovanja. Nasprotno, lahko ga dobis kompletno z vsem: TV, video, postelja, posteljnina, brisace, posoda, toster, telefon s tajnico, umetne roze, pralni in susilni stroj, mikrovalovka, pomivalni stroj, garbage disposal….. le da je to $$$$.
Druga moznost pa je, da posebej najames pohistvo.
Lep pozdrav
Andrej,
faks in certifikati ne bodo dovolj. Vsi hocejo delovne izkusnje z referencami, kar pomeni, da moras kako leto ali dve nekje delati in si priskrbeti referencno pismo in nekoga, ki se bo javil na telefon in odgovoril na nekaj vprasanj o tvojih delovnih navadah, znanju, osebnosti, itd. Brez tega bos dobil samo kaksen zelo “entry level job”, pa se za to se bos moral zelo boriti, ker je kandidatov ogromno. Nocem te prestrasiti, ampak ne smes si risati slike, kjer te bodo vsi sprejeli z odprtimi rokami samo zato, ker imas faks in certifikate.
BTW: ker ne koncujes Harvarda, faks skoraj nikogar ne briga — nocem reci, da je brezpredmeten, ker je vstopnica za dolocena delovna mesta kamor ne mores brez njega, po drugi strani te pa nihce ne bo vprasal zanj, ker ni eden iz liste prvorazrednih univerz.
lepo, da sta se a taksen acin odpravila in zacela novo pot…
Moje ime je Peter in imam 32 let. V Sloveniji ne zivim ze 13-14 let. Potujem veliko po svetu, predvsem pa po Aziji. Trenutno sem v Moskvi od koder pa imam namen se odseliti predvsem v toplejse kraje. Nekaj let prezivetih v sibiriji me je kar zmatralo. Kako se imaste vi v SF? cool?! pred leti sem bil v NY. Mislim, da bom v kratkem pripotoval v USA, kjer bi si nasel novo (?) zivljenje, narec malo sem ze utrujen…
Upam, da bodo te vrstice prisle do vaju. Lepo se imejta in lep pozdrav iz Moskve
Upam, da bosta mi kdaj odgovorila, do takrat pa lep pozdrav
Peter
Ce hoces res lepe, tople kraje, pojdi v San Diego. Je fantasticno, zelo podobno mediteranski klimi in veliko manj kriminala kot v SF ali LA.
Lep pozdrav.Ime mi ja Boštjan in sem in Ljubljane.Star sem 27 let po izobrazbi kuhar.Zanimma me pa ali obstaja kakšna možnost za nastanitev in zaposlitev v ZDA.Sem sam brez družine in bi rad probal nekje drugje.Hvala za kakršen koli odgovor.Lepo se imejte
Zdravo!
Najti moraš podjetje, ki ti bo dalo delovno vizo, potem lahko delaš in živiš v SF.
Računaj pa na to, da so tu najemnine stanovanj zelo drage (okoli 800-1000 dolarjev za enosobno stanovanje).
LP Klara
Forum je zaprt za komentiranje.