Najdi forum

Slovenci na Dunaju

Na Dunaju sem bila 4 dni pred božičem, žal je dežealo. Amapk Dunaj je ful lep, takoj bi živela tam, čeprav nikoli nisem marala mest, Ljubljane npr. in zdaj živim na vasi. Žal ne znam dovolj nemško (sem se učila nekaj let, pa ne znam dobro). Res sem pa kr začela govorit in razmišljat v jeziku v teh 4 dneh 🙂 Ne vem pa kake službe se da najt, bi se tudi nemško nekako naučila, problem je ta, ker je moj partner prepričan, da se je nebi… In mu je to gorzen jezik, Dunaj mu je pa bil všeč.

Najbolj fajn se mi je pa zdela podzemna, to je ko pride kmet v mesto :)) No, dejansko imam samo hiško na vasi in nič drugega, ampak še vseeno 🙂 Se mi je zdelo fajn, da niti avtomobila ne rabiš.

Jeesy84423
Ti mogoce nimas problemv s tem, zaenkrat. Toda avstrijci imajo problem s teboj, ker oni te ne bojo nikdar sprejeli , kot sama pravis,kot eno od svojih. Namrec v tvoji prisotnosti se ne bojo avstrijci nikoli pocutili sprosceni in bo med vami obstojala vedno dolocena napetost posebno, ce debata preide na probleme emigracije itd. Namrec v tvoji druzbi avstrijski kolegi ne morejo reci kaj res mislijo o tujcih ali ne? Zato se te bojo vec ali manj izogibali.Tebi ne bo preostalo drugega kot da iscec slovensko druzbo, katere se ti izogibas, saj to je razlog, da si tam,kaj ne? Avstrijci niso gostoljubni narod ze iz pantiveka. Zakaj mislis, da je France Presern tako hrepenel po svoji Vrbi, ko je zivel na Dunaju.
Lp Peter

jas sem gor zaradi sebe in ne zaradi njih tko da mi dol visi hehe

dober komentar marko 12,bic 🙂 sem istega misljenja… boli me kaj si mislijo o men, vazn da mam dobro placan siht 🙂

Avstrijci so mi tud edini dali sanso, da sem se nekaj novega naucila in imam zdaj zaradi tega odprta vrata po celem svetu… kdo v slo ti da moznost, da zacnes delat brez izkusenj, se posebej v IT-ju. Vsak se mora pri sebi odlocit, kaj bo sprejel in kaj ne in predvsem zakaj gre gor… Jaz sem sla zaradi kariere in mi je uspelo…

Peter1 – To kar ti opisujes je hinavstvo…tega je pa tudi v slo na pretek… tko da…

Jaz sem tudi na Dunaju (eno leto na studentski izmenjavi), vendar imam gor namen ostati ker imam fanta dunajcana. A mogoce kdo ve za kaksno sluzbo? Studiram ekonomijo (smer racunovodstvo), imam izkusnje prek studentskega servisa v marketingu. Nemsko ne znam dobro, anglesko pa tekoce.

Jessy
sicer imas prav, koga briga danes kdo je sosed, vazno je da ti nic ne manjka. Velemesta so polna tujcev vseh mogocih narodnosti v isti ulici lahko zivijo jludje 10 razlicnih religij. ki se med seboj pravzaprav sovrazijo. To zame ni dom, dom je tam kjer si sprejet kot enakopraven in to v vseh obzirih.ne samo politicno.

pozdravljeni sem na novo priseljena v avstrijo in imam že domotožje .sicer nisem daleč od meje do Mariborav.pa me zanima Če je gdo v okolici Leibnitza zelo bi bila vesela ker neznam tako dobro nemško je še huje ker ljudje potrebujemo pogovor in kakšen pameten nasvet—sem čist izgublena moj mož zna prisno nemško za njega ni to tako hudo vendar lepo je slišat slovensko besedo.potrebovala pa bi oba kakšen nasvet ker sva čist zgublena

hvala lepa

JERNEJ,

LEP POZDRAV!

DANES SEM PRIŠLA IZ SLOVENIJE NA DUNAJ.GLEDE NA TO,DA PIŠEŠ NAJ SE TI OGLASIMO,EVO ME.MOŽ ŽE KAR NEKAJ ČASA DELA TUKAJ,JAZ TUDI IŠČEM ZAPOSLITEV,VENDAR ZELO SLABO GOVORIM NEMŠKO.IŠČEM STIK Z NAŠIMI LJUDMI,DA BI MI DALI KAKŠEN PAMETEN NASVET,KAM IN KAKO SE OBRNITI.UPAM,DA DOBIM ODGOVOR,ČE SE KJE SREČUJETE.
L.P. ŠE ENKRAT,

EMA

Zivjo! Tudi sama sem šele kratek čas na Dunaju in iščem službo. Obstaja pa na fb skupina Slovenci na Dunaju in se srečujemo vsak konec meseca…pa poglej tja. Lp Petra

Jaz se vam kmalu pridružim. Nekaj osnove jezika že imam, trši oreh bo iskanje službe. Bomo pa veseli vsakega kontakta. moj mail je [email protected]

No pa k sem lih to najdu 😀 lahko kdo poklice pa se gre kdaj kei spit pa podebatirat mogoce se kei novga naucimo 😀 😀 06766723345 😀 lp Aleks

Hallo !!

Mein Name ist Christian. Ich bin aus Wien (20 bez.) und bin 35j. alt.Ich bin in Wien geboren,aber meine Mutter kommt aus Slowenien (in der nähe von Maribor).
Ich schreibe hier Deutsch,weil ich es besser kann (bin ja hier zur Schule gegangen).
Also wer Interesse hat mich kennen zu lernen oder Fragen hat über Arbeit,Wohnung oder Papieren soll sich bei mir melden.

Liebe Grüße Christian

Pozdravljeni,
kot podjetje iščemo slovenko-ca ali podjetje na Dunaju za pridobivanje poslov. Smo aktivni na področju industrijske montaže in montaže hotelskega in ladijskega pohištva. Kot slovensko podjetje težko pridobivamo posle, zato iščemo agenta, ki bi jih za nas pridobival. Ker poznamo cene, ki jih lahko slovensko podjetje preko agenta pridobi in cene, ki jih pridobivamo mi vam lahko zagotovimo zelo lepo provizijo.
Če se vidite v tem, se javite na [email protected]

LP

Spoštovani,
letos začnem študij prava na Dunaju in sedaj iščem stanovanje. Zanima me ali pozna kdo koga, ali kdo slučajno tudi išče stanovanje na Dunaju in je iz Slovenije? Za delitev stroškov seveda!

Ostani doma.Avstrijci sovrazijo slovence in ste za njih se vedno hlapci.Zakaj mislis da je Presern tako zaloval za tisto svojo Vrbo kjer hisa njegovega stoji oceta.saj je komaj cakal da se resi tistega kmetavstva tam. Zato ker so ga avstrijci stalno suvali v njegovo slovensko intelektualno rit.Danes je pa se slabse ker slovenci tam so uspeli s svojim vedenjem v zadnjih desetletjih posteno razpickat tamkajsno lokalno populacijo avstrijcev. Slovenci terajo svoje samo da se lahko kregajo. Kaj pa ima slovenija svojega, da se splaca toliko kregat za: folklora je avstro/nemska musika,narodna nosa tudi, aja , kozolec, ta je baje slovenskega porekla.
haha brit

brit
vi ste eno t*** s takimi izjavami. kaj pa veste o odnosu avstrijcev do slovencev?????
zivite v zdruzenem kraljestvu vecji del zivljenja. ali ste morda cigan, ki se s karavano seli iz kraja v kraj?
ne, da vam oporekam v vasih komentarjih, ker dolocene stvari imate tudi prav, vendar niste posteni s taksnim komentiranjem. kaksen je to odgovor ostani doma????
a ste morda fous, ker gre clovek studirat pravo in ustvarit kariero? morda vam ni uspelo v tujini is sedaj zelite prepreciti ostalim, ki poskusamo?
lepo vas prosim no. bodite realni, korektni.

Mala pomota.oprosti.Moje izjave se nanasajo predvsem na tiste ki iscejo delo ali pa delajo v Austriji.toda sploh ne na studente.Kar se pa tice slovenske manjsine v austriji pa ni nobena skrivnost, da so tam trenja ze od druge svetovne vojne, ce ne ze prej?. Zapirali so slo sole ,radio, cestne napise in vse ostalo kar slovenci poskusajo uvest.da ne nastevam vec ker lahko vse beres v Odnos med Slovenci in Austrijci itd. To je ze stara zgodba saj so isti problemi med Italijo, Madzarsko in celo Hrvasko ali ne?
lp brit

adija mae

“Kozlu se ogni spredaj, konju zadaj, hudobnežu od vseh strani.” Ruski pregovor

Človek želi le pomoč oz. nasvete, in upa da smo Slovenci še mogoče sposobni pomoči, ampak tole… 🙁
In potem se še sprašujemo zakaj smo tako zapisani v Svetu!? Tisti ki pa mogoče poznajo Slovenijo oz. neko deželo iz rovt, pa jim je tako ali tako vseeno ker smo zaradi obnašanja, pokvarjenosti, faušije, zlobnih jezikov… za vse preostale ljudi le predpražnik sveta.

Na žalost:(
Pa brez zamere!!!

“Nekateri ljudje lovijo ribe, drugi pa samo kalijo vodo.” Afriški pregovor

In glede Prešerna: ali mislite da on ni pomislil na to, kako bo sprejet na Dunaju? Ga je to ustavilo? Bi potem bil naš največji pesnik in PRVI SLOVENEC, ki se je po kakovosti pisanja lahko kosal s sodobniki po Evropi? Bi postal Svetu znan, če bi študiral (če bi bili seveda takrat za to pogoji v NAŠIH ROVTAH) doma? Lepo vas prosim!

Za vse preostale Slovence in Slovenke: če je kdo pripravljen ponuditi roko, se mu že v naprej lepo zahvaljujem!!!!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close