Slovenci na Dunaju
sem na obisku Dunaja privi dan, ostanem se 5 dni, ce je kasen Slovene´c ki tu zivi in dela, se lahko dobimo na pivu, nad mestom sem cisto navdusen, nic ne bi imel proti, ce bi bil tu zaposlen, pisi na [email protected], pa se ti javim jutri 03.06.2010
Pozdravljeni!
Naša družinica se ponovno seli na Dunaj ta oktober, tokrat v razširjeni zasedbi, z dve-letnim sinom.
Zato me zanima, če poznate kakšno slovensko govorečo varuško, ki bi od ponedeljka do petka hodila predčasno po sina v vrtec in preživljala z njim del popoldneva od cca 14.00/15.00 do cca. 17.00 ure, občasno pa tudi kakšen vikend in zvečer.
Delo je na Donauinselu, saj delam pri OZN.
Vesela bom kakršnegakoli priporočila ([email protected])
Lp, Romana
Zivijo,
zdajle sem sele nasla tole stran. Vidim, da je minilo ze ogromno casa, od kar sem pisala.
Ja, sluzbe se vedno nisem dobila, nemscina se izboljsuje. Sicer s polzjo hitrostjo.
Zato se enkrat, ali je kje kdo, ki bi mi lahko pomagal, oziroma svetoval, kam se naj obrnem
za delo.
Zanima me tudi, kako ste uredili z dovoljenji? Malce sem ze obupana.
In da ne govorim, kako sem osamljena. Moj dragi je “biznis men” in ga ni nic doma.
Lep slovenski pozdrav!
A
Pozdravljeni,
moje ime je Roman in zivim v Celovcu priblizno 5 let,drugace pa sem ze skoraj 19 let v Avsriji.
Opravicujem se ker nimam hacka na tipkovnici.
Slovencev res ni prevec na avstrijskem Koroskem,ne mislim koroskih Slovencev.
Skoda,upam da se bo kdo javil pri meni,bi me zelo veselilo.
Moram reci da mi ni zal da sem pred skoraj 19 leti zapustil Slovenijo zaradi sluzbe,ampak tudi v Avstriji ni bilo lahko.
V vseh teh letih sem ostal Slovenec,ceprav sem imel tudi drugo moznost.
Se moj elektronski naslov dodam,da mi lahko kdo pise ali pa Skype:
[email protected] in Skype:romanh69
Upam da se kmalu vidimo ali pa slisimo
pozdrav iz Celovca
Pozdravljena ga. Romana,
sem zasledila, da delate pri OZN.
A je mogoče tja priti delati, če govoriš samo angleško in malo nemško?
Hvala za odgovor.
LP
Karmen
mi je Avstrija tako zelo všeč, da bi prijel gori za vasako delo, tudi konjske fige čistil na Dunaju, samo da je sedaj huda konkurenca od Filipincev, sem jih opazoval pri tem opravilu in bil malo ljubosumen, [email protected], naj se javi nekdo, ki lahko nudi konkretno delo, pa bom napisal kaj vse sem po poklicu …
Zdravo vsem!
Evo se javljam, imam dobre novice in sicer od decembra lani sem udi uradno zaposlena na Dunaju in prav tako živim tu. Moje delo je povezano s SLovenijo in dosti potujem še vedno nazaj, kar me veseli in mi omogoča, da nisem doživela prevelikega kulturnega šoka. Torej, še še kdo spremlja tale forum, javite se, da se vidimo kaj… ([email protected]) ! Veliko sreče in uspeha vsem ki delate in živite v tujini … ni lahko, vendar že mora biti tako. Pozdrav!
Imam sestro na Dunaju. Živi v 6 Bezirku. Tudi sama sem pred leti bila na Dunaju. Vendar mi ni žal, da sem se vrnila v domovino. Imela sem srečo, da sem takoj dobila službo in sedaj sem v pokoju 4 leta.
Moja sestra je roj. 1951. leta., jaz pa 1950. Bom jo vprašala, ali želi vspostaviti kontakt z vami. Pošljite mi vaš naslov, da vas lahko obvestim.
Lp. iz Slovenije, Cvetka.
hej vsem domači,pred dobrimi 3 mesci sem se preselil na dunaj iz Maribora in še tudi nisem srečal nobenega našega, blo bi fajn čut malo domačega jezika moj mail [email protected]
Zdravo!
Tud jaz zivim in delam Dunaju ze eno leto in pol, sedaj pa iscem se delo za mojega fanta, ki je elektricar in monter dvigal, da se se on preseli gor k meni.
Govori tekoce anglesko, hrvasko in slovensko, nemscino pa samo osnove (se se uciva). Ce kdo koga pozna, ki bi zaposlil kaksnega elektricarja oz. monterja dvigal se priporocam.
Seveda se lahko dobimo tudi za kaksno pijaco 🙂
Pisete mi lahko na moj mail [email protected]
hvala!
Mene pa zanima, kje si si uredila na Dunaju za živet? Najeto stanovanje, soba? Koliko so stroški? Preko česa to začneš sploh urejati?
In kako je živeti in delati na D po enem letu?
1) Najprej si najdes sluzbo
Poslala prosno na razpis, sla 2x na razgovor in nato so me zaposlili.
Razpise sem iskala na njihovih straneh za prosta delovna mesta kot je http://www.karriere.at. http://www.jobkralle.at,…
2) Najdes sobo/stanovanje in podpises pogodbo z lastnikom (pazi kaj pise noter!)
Ko so mi poslali pogodbo, sem zacela iskati sobo na Dunaju na internetnih straneh kot je http://www.wiener-wohnung.at/
Zmenila sem se za par ogledov za en petek in sla zjutraj na Dunaj, s sabo sem imela tudi ze kavcijo za sobo in na koncu sem se odlocila za eno od sob v stirisobnem stanovanju za 270EUR na mesec z vsemi stroski. Podpisali smo pogodbo z lastnico, ki mi je isti dan tudi ze dala kljuce. Vselila sem se v nedeljo, v ponedeljek pa zacela delati.
3) Prijavis stalno bivalisce na Dunaju in odjavis v Sloveniji
Lastnici sem prinesla tudi ze obrazec za prijavo stalnega bivalisca (Meldezettel), ki ga najdes na:
http://www.wien.gv.at/amtshelfer/dokumente/verwaltung/meldeservice/anmeldung.html
Izpolnjen in podpisan obrazec neses na urad, ki je pristojen za bezirk v katerega spada stanovanje.
Na Dunaju je fajn zivet, ce imas sluzbo s katero si zadovoljen…vse ostalo ni problema uredit. Jaz sem zelo zadovoljna in ne bi sla nikdar nazaj v Slovenijo.
Bo pa problem, ce ne najdeva sluzbe za fanta 🙁
Upam, da sem ti kaj pomagala s temi informacijami….
1) Poisces redno sluzbo
Jaz sem poslala prosnjo na enega izmed razpisov na strani http://www.kralle.at, sla dvakrat na razgovor in nato so me zaposlila za nedolocen cas s poskusno dobo enega meseca.
Delodajalec ti placuje zdravstveno zavarovanje in ostale prispevke. Na spletni strani http://www.bmf.gv.at/service/Anwend/Steuerberech/NettoBrutto/NettoBrutto.htm lahko preveris kako se izracuna bruto-neto placa v AT.
V roku enega meseca dobis po posti tudi avstrijsko zdravstveno izkaznico na kateri je tudi evropska zdravstvena kartica.
http://www.chipkarte.at/portal27/portal/ecardportal/start/startWindow?action=2&p_menuid=51682&p_tabid=1
2) Poisces sobo/stanovanje
Jaz sem iskala najcenejso variant, zato sem vzela sobo 12m2 neopremljeno v stiri sobnem stanovanju za 270€. Vecina sob je neopremljenih ali pa zahtevajo odkupnino za pohistvo. Kavcija je ponavadi v znesku treh najemnin. Oglase sem nasla na http://www.wiener-wohnung.at/
Zmenila sem se za nekaj ogledov na isti dan in se zapeljala do Dunaja. Vsem sem napisala, da bom imela s seboj tudi ze denar za kavcijo in prvo najemnino in da naj imajo s seboj pogodbo in kljuce, v primeru da se odlocim za njihovo sobo. Odlocila sem se za sobo, ki jo je oddajala lastnica stanovanja, podpisale sva pogodbo, dala sem ji 810€ kavcije, ona pa mi je predala kljuce stanovanja in potrdilo o prejemu kavcije.
S seboj sem imela tudi ze obrazec za prijavo zacasnega bivalisca, ki mi ga je podpisala brez problema. Vprasala sem jo, ce mi bo podpisala tudi za prijavo stalnega bivalisca, in tudi to ni bil problem.
3) Prijavis zacasno/stalno bivalisce na Dunaju (Meldezettel) in odjavis stalno bivalisce v Sloveniji
obrazec – https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/resources/documents/meldez.pdf
Jaz sem najprej prijavila zacasno bivalisce, po koncani poizkusni dobi pa sem prijavila stalno bivalisce in ga odjavila v Sloveniji. Istocasno z odjavo stalnega bivalisca v SLO moras odjaviti tudi obvezno zdravstveno zavarovanje in dodatno zavarovanje, kar pomeni, da v SLO nimas vec zdravnikov, razen samoplacnisko. Zdravstveno zavarovanje ti placuje delodajalec v AT, izberes pa lahko kateregakoli zdravnika na Dunaju, ki sprejema bolnike.
Ko prijavis stalno bivalisce v AT moras spremeniti tudi dokumente (v potnem listu ti dajo nalepko z novim stalnim bivaliscem, osebno moras zamenjati, na prometnem dovoljenju je bivalisce v SLO,…)
4) Odpres bancni racun, kamor ti bodo nakazovali placo
S seboj moras imeti osebni dokument, Meldezettel…mislim da je to vse (pise na spletni strani banke).
Naceloma je to to, ostalo pa uredis pocasi….
Opravkov je veliko, vendar se da vse hitro uredit, ce si organiziran. Meni je na Dunaju super in ne bi sla vec nazaj v SLO. Seveda moras vcasih tudi kaj potrpet, vedno si za njih tujec, sam s tem sem se jaz sprijaznila ze na zacetku tako da nimam problemov.
Lepo pozdravljeni
Sem Jasna iz Maribora(35)in nujno iščem sobo na Dunaju za šest mesecev.
Pozdrav, Jasna
Tel: 022510352
040155348
Pozdravljeni Slovenci,
Me veseli, da obstaja ta forum,… tudi jaz sem nova na Dunaju – ljubezen :))) Vesela bi bila kakšnega novega spoznanstva,…..
Moj elektronski naslov : [email protected]
Pozdravljeni.
Če še nimate varuške za vašega otroka, sem tu ravno za vas. prišla sem na dunaj in živim pri zaročencu, nimam službe in sem prosta 24 ur na dan… nad otroci in delom z njimi sem pa zelo navdušena… stara sem 19 let, po poklicu grafični in medijski tehnik… tu je moja št. če me boste potrebovali.. 004368120926643.
Lep pozdrav Tjaša 🙂
Nanika
Kaj si se ga ze navelicala, to je rekord. Po moje Avstrijci ne zdrzijo dolgo!?
živjo a ve gdo za kaksno šlužbo kot pomozni gradbeni delavec…imam 30 let izpit b,c…res lepo prosim k mam slovenije dost in odhajam v avstrijo.moj mail…[email protected]
joj joj koliko nas je na dunaju
Forum je zaprt za komentiranje.