Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija slivovi cmoki brez jajc,mleka,pšenice

slivovi cmoki brez jajc,mleka,pšenice

Pozdravljeni

Posredujem vam recept za cmoke.Naša Katarina si je oblizovala prste.

skuhamo dva krompirja , solimo
odlijemo vodo in zmiksamo, da postane lepljiva zmes
dodamo žlico sončničnega olja , koruzno moko in riževo moko, da je testo lepo gnetljivo (ne preveč suho)
naredimo cmoke , vmes damo izkoščičeno slivo
skuhamo v slanem kropu (cca 15 minut , da cmoki priplavajo na površje)
na dveh žlicah sončničnega olja stopimo sladkor in s tem polijemo cmoke .

Pa dober tek!

Mojca hvala za super recept. Mislim, da bomo pri nas danes jedli cmoke za večerjo 🙂 (pa še domače sliva je odlično obrodila).

Ali morda veš, ali se lahko cmoki iz tega testa zamrznejo?

Moja mama je slivove cmoke zmeraj zamrznila (tiste s krompirem in pšenično moko ) in jih potem skuhala . Pa so bili odlični in tudi nikomur niso povzročali trebušnih težav . Tako da mislim , da ja. Zamrzni jih pa tako, da jih daš na pladenj in v zmzovalnih in ko so že zamrznjeni jih daj skupaj v vrečko. Tako obdržijo lepo okroglo obliko.

Jaz sem iz sliv, ki sem jih dobila v dar (domače slive nimamo) skuhala super marmelado. Po “ta starem” recepu .
Če morda zanima kakšno mlajšo gospodinjo .

Slive operemo in razkoščičimo . V velik lonec (naj ima čim debelejše dno) damo malo vode, da se ne prismodijo in slive . Ko se že malo pokuhajo dodamo sladkor ( 2 kg sliv – 1kg sladkorja) . Zaradi pektina , ki ga vsebuje jaz dodam še na krhlje narezano jabolko (neolupljeno) . Ker moji otroci ne marajo olupkov v marmeladi, jo jaz z paličnim mešalnikom zmiksam , drugače pa je zelo dobra tudi z olupki.
Lahko dodate tudi citronko ali limono , jaz je zaradi alergij ne.
In potem kuhate in mešate in kuhate … cca 4 ure na majhnem ognju.

Še vrelo nalijemo v čiste kozarce in zapremo. Kozarce obrnemo in pokrijemo , da se marmelada počasi ohladi.
Dober tek .

Metka

Metka, mogoče je naključje, a jaz sem ravno včeraj prvič naredila slivove cmoke brez jajc, moke in mleka, kar tako malo po svoje, ker nisem imela recepta.
Torej: skuhaš krompir, ga zdrobiš, posoliš in dodaš pirino moko. Moko dodajaš počasi, sicer nastane trda kepa, ki jo potem stežka po dolgem gnetenju spet zmehčaš. In potem s slivo oblikuješ cmok, tako kot pri tapravih cmokih.
Prelila pa sem jih samo s stopljeno margarino (dietetično! brez mleka), malo sladkorja in cimetom. Tako sem se jih najedla, da me je bolel trebuh!
nekaj sem jih tudi zamrznila, tako kot to opisuješ že ti.

Dober tek vsem!
Irena

Tole sem privlekla na plano, ker je dobra ideja. Namesto koruzne sem uporabila ajdovo moko. Namesto preliva pa sem si privoščila maslo in med. Odlično je bilo, čeprav najbolj zdrava hrana tole ni.
Hvala 🙂

New Report

Close