slive – kam z njimi
Imam precej (zelo sladkih sliv). Ok, nekaj jih bomo pojedli, kam pa z ostalimi? Marmelade ne bom kuhala, ker slivove ne maramo (fine ritke, ne!), tudi vložene nam ne dišijo… Imate kakšen enostaven recept za hitro pripravljeno, a dobro sladico s slivami? Vreme je ravno primerno za peko!
Pozdrav, pa lep popoldan!
Slivov kolač s smetano
Sestavine:
– 150 ml mleka,
– 21 g kvasa,
– 250 g moke,
– 110 g sladkorja,
– ščep soli,
– 1 rumenjak,
– 250 g masla ali margarine,
– 1 kg sliv,
– 3 jajca,
– 2 kisli smetani.
Mleko nekoliko segrejemo in v njem razdrobimo kvas. V skledo damo moko, 60 g sladkorja, sol, rumenjak in margarino. Pridenemo mleko s kvasom in vse skupaj stepemo v gladko testo. Posodo pustimo in pokrijemo za pol ure, da vzhaja na toplem.
Prebrane in oprane slive narežemo na rezine. Vzhajano testo pregnetemo in z njim napolnimo pomaščen pekač. Po testu razporedimo slive. Jajca, smetano in preostanek sladkorja zmešamo in prelijemo po slivah. Pečemo pri 200 st. pol do ene ure.
Mi smo ta kolač spekli ravno danes.
Dober tek
Iva
Pozdarvljena,
ne vem kaj so ti druge odgovorile, ker nisem vse prebrala, vendar če jih res ne moreš porabiti, jih posuši in so zelo dobre za v čaj, če imate probleme z zaprtjem. Mi nimamo problemov, pa vseeno dajem v čaj vsak dan dve suhe slive. Lahko jih pa ješ kot suho sadje. Sicer pa: zavitek iz sliv(dodaš skuto ali pa malo več droptinic, ker so tekoče), pita iz sliv, slivovi cmoki.
Darja