Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Slišim, a ne razumem

Slišim, a ne razumem

Prosim za razlago:
Imam izgubo sluha, potrjeno, dokazano.
V zadnjem času opažam, da sem navkljub preostanku sluha postal gluh v drugačnem pomenu: slišim okolico, govor, vse, vendar moji možgani tega nočejo pretvoriti v meni znano obliko. Ljudje lahko pred menoj govorijo, jaz pa tega ne razumem; kot da bi govorili tuji jezik. Ali pa razumem z zamudo. Dobesedno. Avto mi lahko hupa, dojel in reagiral bom na to šele čez sekundo, dve. Pa nimam problema z refleksi. Nekdo me lahko vpraša, koliko je ura, v moji zavesti pa bo informacija o tem vprašanju potovala dolgo, predolgo, tako, da bo sogovornik medtem vprašanje trikrat ponovil, predno “ga bom slišal”. Ob meni lahko zvoni telefon, ki ga slišim, pa me bodo drugi opozorili, da zvoni.
Če poenostavim: slišim z zamudo; zamuda pa je v (možganski?) obdelavi slušnih zaznav Laično zapisano. Ali gre res za golo motnjo “naglušnosti”?
Padam v komične in “maloumne situacije” v vsakdanjem življenju.
Res je, da sem pod stresom in velikimi psihičnimi pritiski, da ni to v povezavi? Ker je ta “težava” v zadnjih tednih zelo izrazita.
Kam naj se obrnem za ustrezno rešitev težav(e)?
Imam napotnico za ORL, svetujte, kje je specialist, ki bi znal pomagati. Zanimivo: ko sem si nadel slušni aparat (ki ga sicer ne nosim), nisem dosegel hitrejših reakcij na obdelavo sprejetih zvokov.
Pri predhodnem pregledu na ORL pred tremi leti sem to omenil, a ni bilo reakcije, razen opravljenega hitrega pregleda in avdiograma z ugotovitvijo, da se stanje ne spreminja (verjetno zaradi Fowlerjevega izračuna).
Za nasvet in napotitev – hvala.
Če je za tovrstne težave ORL naslov – sploh pravi?

Spoštovani!

V primeru poslabšanja sluha se pojavi nerazumevanje govora. Ampak pri vas me moti ta zamik v prenašanju impulza do možganov.
Priporočam vam pregled v avdiološki ambulanti KC (prof. Vatovec ali dr. Alčin) ali SB Maribor (dr. Špindler).
Priporočam tudi pregled v nevrološki ambulanti, saj bi glede na opis bilo bolj verjetno, da je patologija v predelu možganov.

Lepo pozdravljeni, B.O.

New Report

Close