Slikanje zob v nosečnosti
Pozdravljeni!
Noseča sem 11t 5d in imam v tem tednu pregled pri zobozdravniku. Predvidevam, da bo zobozdravnica hotela, da naredim ortopan, kot vedno, ko pridem na kontrolni pregled po enem letu. Zanima me, koliko lahko škodi slikanje zob v tej fazi nosečnosti? Ali pa je bolje se temu izogniti, če res ni kritičnih težav z zobmi? Kaj pa injekcije za omrtvičenje oz. proti bolečinam, ko popravlja zobe, jo lahko dobim ali je lahko tudi ta škodljiva za plod? Prej je nikoli nisem vzela, odkar sem pa enkrat probala, sem pa rekla, da zakaj bi trpela bolečine, če mi ni treba in jo vedno vzamem. Sedaj pa nisem prepričana, da bi jo.
Hvala že vnaprej za odgovor in lep pozdrav!
Spoštovani,
sicer ortopan ne prestavlja pomembne sevalne obremenitve in če je potreben, bi ga lahko opravili tudi v nosečnosti. Iz vašega dopisa pa sklepam, da vaša zobozdravnica to preiskovalno metodo uporablja rutinsko, kar pa je pretirano in tega ne razumem. Zobe se da dokaj dobro pregledati na letni osnovi tudi brez ortopana. Ta metoda se uporablja, če ima pacient konkretne težave z zobmi in ne zato, da se namesto zob gleda RTG sliko. V takšnem primeru bi pa ocenil, da je uporaba te invazivne metode slikanja verjetno nepotrebna.
Če se karkoli na zobeh ali dlesni počne, kar boli, pa je tudi v nosečnosti dovoljena lokalna anestezija.
Pozdravljeni,
jaz bi se navezala kar tu, saj imam podobno vprašanje.
Jaz se sicer še trudim zanositi.
Primerilo se je, da me je danes ponoči zbudil močan zobobol. Zobozdravnik mi ga je danes odprl, ugotovil zelo globok karies in mi v zob dal zdravilo, saj se zoba ne bo dalo drugače zdraviti. Naročena sem čez dva tedna, ko sledi čiščenje zoba in verjetno ponovna vstavitev zdravila. Ovulacijo bom imela (če bo ciklus potekal tako redno, kot do sedaj) 4-5 dni pred tem posegom pri zobozdravniku. Če bom torej uspela zanositi, bom čisto na začetku nosečnosti izpostavljena zdravilu v zobu in rentgenskemu slikanju tega zoba, saj bo moral zobozdravnik preveriti zobne kanale.
Glede na vse povedano, sem kjub veliki želji mene in partnerja, da zanosim čim prej, sedaj v dilemi, ali naj ta mesec sploh poskušamo z zanositvijo ali je boljše, da projekt dojenček odložimo na januar, ko bo zdravljenje zoba končano.
Hvala za vaše mnenje že vnaprej.
vse to, kar omenjate, da je in bo še potrebno storiti pri zobozdravniku se da izvesti tudi za nosečnost na povsem varen način.
Zdravo,
Sem bila v podobni situaciji kot je opisano zgoraj. V nedeljo (pred 2 tednoma) sem imela pozitiven test ovulacije. Sklepam da je bila ovulacija v ponedeljek naslednji dan, ko pa me je zvečer začel zelo močno boleti zobovje, pojedla sem tudi 2 močni protibolečinski tableti (neklofen). Naslednje jutro sem šla k zobozdravnici, ki me je poslala na rentgen (lokalni 3 zobje), zato da je lahko locirala kateri zob je problematičen. Potem mi je zob odprla (pod lokalno anestezijo) in očistila korenine.
To se je vse dogajala torej 2-3 dni po zanositvi. Danes zjutraj sem na testu nosečnosti zagledala +.
Ali lahko ta RTG scan, zdravljenje zoba in protibolečinske tablete vpliva na zarodek/genetski razvoj oz deljenje celic, ki se začne takrat izvajati? Zelo me skrbi. Ali bi se morebitna “napaka” v tako zgodnjem času zaznala na ultrazvoku/nuhalni/morfologiji kasneje?
Žal takrat ko sem imela rentgen sploh nisem povezala da sem lahko ravno zanosila v tem času, ker me je tako bolelo da sem se samo želela rešiti bolečine zoba.
Spoštovani,
v času zanositve in še 2 tedna potem velja načelo “vse ali nič”, kar v prevodu pomeni, če zarodek preživi, se bo razvil brez posledic. In slikanje z RTG dandanes tako malo seva, da zaradi tega noben zarodek ne odmre.
Pozdravljeni,
tudi jaz sem zaskrbljena.. 13.7 sem imela rtg zob, zaščitili so me v predelu oprsja, preko trebuha posebej pa ne, saj še takrat nisem vedela, da sem noseča.
Test sem delala v petek 21.7 in pokazal je, da sem noseča 2-3 tedne.
Sedaj pa me zanima kakšna je možnost, da bo z otrokom vse v redu? Res si ga srčno želiva in če bi vedela, da sem noseča nebi šla na to?
ali se lahko posledice vidijo na nuhalni oz.kasneje na morfologiji?
in v kolikor so posledice, kakšne so lahko?
hvala za odgovor
z otrokom bo, če bo nosečnost preživela (govorim na splošno, ne zaradi RTG slikanja) vse v redu in ne nobenih posledic. Ko ste bili na slikanju še niste bili noseči. Nosečnost se dejansko začne z vgnezditvijo, ne z oploditvijo, čeprav se uradno trajanje nosečnosti pravzaprav šteje že od prvega dneva ZM dalje (kar je sicer mednarodni dogovor, ampak za laika zavajajoče)
Pozdravljeni,
hvala za pomirjajoč odgovor.
Zanima me samo še to, kako to, da nisem bila takrat še noseča, saj pa mi je test 21.7 pokazal, da sem 2-3 tedne, kar pomeni, da bi naj zanosila prvi teden v juliju, RTG pa sem imela 13.7. Res sem laik glede tega, zato bi prosila za dodatno razlago. ZM sem pa imela 21.7.
Torej sem zdaj v katerem tednu praktično? In kdaj bi naj prišlo do vgnezitve?
se opravičujem, ampak to me res zanima in sem sedaj rahlo zmedena
predlagam, da ste pri pisanju datumov izredno natančni, sicer se težko meniva. Če bi imeli ZM 21.7. potem 21.7. ne bi mogel biti test +. Tudi če ste imeli ZM 21.6. je do oploditve prišlo šele 2 tedna kasneje in prvih 14 dni po oploditvi zarodek še ne razvija organov ampak je v tako imenovani predembrionalni fazi. Takrat je na trajne posledice absolutno odporen in če karkoli škodljivega deluje nanj, bodisi sploh ne preživi, če preživi pa posledic ni. Glede tega se ne boste mogli dokopati do “razumevanja problematike” ampak boste morali kar zaupati v “end user informacije”.
Najlepša hvala za odgovor. zmotila sem se v zapisu, ZM je bila 21.6. Tako, da lahko sklepam, da sem lahko brez slabe vesti glede RTG, kajne?
Zanima me še samo v kolikor bi vplivalo to na zarodek, ali bi to vedela takoj (krvavenje)? Ali bi šele na prvem pregledu izvedela?
Imam pa še eno vprašanje, ali mi lahko zobozdravnica v času nosečnosti napravi dve beli plombi, saj mora zamenjati začasne in kdaj je najbolj primeren čas za to.
hvala za vaš trud in strpnost
predlagam, da nehava o RTG slikanju in vsem v zvezi, ker je ta zgodba nepotrebna. Bele zalivke pa vam zobozdravnica lahko opravi kadarkoli. Za težje posege na zobovju(kar zalivke seveda niso) je sicer najprimernejše srednje trimesečje.