SLIKANJE ZOB
Pozdravljeni!
Mogoče se vam bo zdelo moje vprašanje malo čudno, zato upam, da boste tako prijazni in mi kljub temu odgovorili.
V kratkem bom mogla na slikanje celega zobovja, sicer sem bila na slikanju celotnega zobovja pred 10 leti in se spominjam, da so mi aparat z rentgenskim snopom pritisnili na dlesen in slikali vsak zob posebaj. Še posebaj je bilo zoprno pri kočnikih ali je zadeva kaj napredovala?
Zanima me kako poteka slikanje celotnega zobovja ali se slika vsak zob posebaj ali vse skupaj?
Kako pa je s slikanjem zobovja v prvih terh mesecih nosečnosti in kako je z popravilom zob v nosečnosti?
Ali grem na slikanje zob lahko brez napotnice ali me mora poslati moj zobozdravnik?
Hvala in lep pozdrav!
Spoštovana Lučka,
če prav razumem vaše pismo, potem ste se sami odločili za slikanje zob. Na osnovi tega vam težko odgovorim, kako vas bodo slikali. Načeloma zobozdravnik na napotnico napiše, kakšno sliko želi imeti. Uporabljamo t.im. ortopan, to je pregledna slika celotnega zobovja, vidijo se tudi čeljustne kosti, sklep in sinusi. Film je v posebni napravi izven ust, ki se pri slikanju zapelje okrog glave (nič neprijetnega).Potem imamo še lokalne slike posameznih zob. Pri tem slikanju je film v ustih na posebnem nosilcu, ki ga držite z zobmi (to zna biti neprijetno). Lahko slikamo tudi samo zobne krone, kjer v film prav tako ugriznete, poseg pa ni neprijeten.
Slikanje je v nosečnosti prepovedano (izjema so življenje ogrožujoče situacije za mati – tega v zobozdravstvu ni), zobe pa vam lahko popravljajo. Prav tako lahko dobite anestezijo.
Lepo pozdravljeni!