slikanje maternice
Zdravo, Kaja!
Jaz ti lahko povem svoje mnenje, da HSG malo boli, ni pa tako hudo, da ne bi mogla zdržati. So podobne bolečine kot ob menstruaciji.
No jaz imam ravno jutri HSG(drugič). Moram priznati, da je mene bilo prvič tudi zelo strah, zdaj pa nič več.
Postopek(sem ga že malo pozabila):
Zjutraj te obrijejo (bolje, če se sama doma), potem pa čakaš in čakaš, da prideš na vrsto za slikanje (vsaj v Celju). V sobi za slikanje so 1-2 sestra ali brat,1-2 zdravnika in tisti ki te potem slika. Vseskozi so zelo prijazni, tako, da je malo lažje. Slikanje traja cca. 20-30 min.Zdravnik te sproti sprašuje če te zelo boli.
(podrobnosti pa si lahko prebereš v arhivu-veliko je bilo o tem napisanega).
Nikar te naj ne bo strah, za bebico je treba potrpeti.
Čau-bau.
Pozdravljena!
Jaz sem bila točno pred enim tednom na HSG-ju v CE. En dan pred slikanjem greš v CE na pregled, daš kri in vodo in gin, pregled (če bi bilo kakšno vnetje, potem ne bo nič). Nato pri nas dobiš nek sirup za “čiščenje” in navodila (drugod menda tega ni). Dan slikanja se začen s sprejemom, britjem in odhodom na slikanje. Tam se vležeš na mizo za slikanje in potem ti zdravnik (rentgenolog) opiše cel postopek. Skozi nožnico vstavijo kateter in nato po cevki s pomočjo vakuuma vbrizgajo kontrastno sredstvo (skoz te sprašujejo ali boli ali še lahko). Mene ni nič bolelo, imaš pa občutek polnosti, napihnjenosti. Ko je konec vbrizgavanja še slikanje in nato ti pri nas že kar povedo kako je. Takoj ne smeš vstati, zato te kar peljejo nazaj na oddelek. Normalno je, da bo preiskavi še malo krvaviš (jaz sem samo tisto dopoldne). Drugače pa nič posebnega. Pri nas ostaneš v bolnici do naslednjega dneva, potem pa glede na mnenje sobnega zdravnika še bolniška doma.
Strah je precej večji kot dejansko potem je, zato se mi zdi prav, da se oglasimo tudi tiste, pri katerih ta preiskava ni bila tako huda. Negativne izkušnje lahko tudi prestrašijo. Upam, da te bo nič bolelo in da bodo izvidi čim boljši.
Pogum in lep dan
Bernardka
Meni so slikali maternico marca in te ne obrijejo kaj šele, da ti dajo sredstvo za čiščenje. Ampak to je mogoče čist odvisno kam greš. Jaz sem bila v Ljubljani.
Samo izvid od krvnega pregleda rabiš, da vidijo ali je s tabo vse o.k. za začetek.
Ko prideš tja ob zmenjeni uri in se počekiraš vam bo dala tablete (nam so dali spasmex- proti krčem). Drugače so ful prijazni in vse poteka relativno hitro (no me smo čakale ful dolg), postopek sam je podoben gin. pregledu le, da ti da eno cevko notri in vbrizga kontras s pomočjo vakuuma.
Mene je bolelo drugače pa je čisto odvisno kok imaš občutljivo maternico, ker eni čist nič ne čutijo. Pa tudi bolečina je prehodna in znosna. Potem dobiš vložek zaradi kontrasta, ko steče ven in recept za antibiotike, ki jih moraš jemati mislim, da en teden.
V tem ciklusu je potem tudi bolje, da ne zanosiš, zaradi antibotikov.
Jaz sem pa zanosila takoj naslednji ciklus, ker ti prepiha jajcevode in ti spuca??? morebitno sluz ali nekaj takega- zako so nam rekli.
Lp Ema
Mene so slikali v Kranjski porodnišnici. Zaradi slikanja sem morala biti 3 (z besedo: tri) dni v bolnici. Na predvečer slikanja sem dobila odvajalo, obrili so me, pa še zelo me je bolelo – o Spasmexu ne duha ne sluha.
Ko berem zgornjo pošto se mi zdi, kot da sem bila žrtev španske inkvizicije.
;-))
Natasha
jaz sem bila pred parimi dnevi tudi na tem čiščenju- drugič. Prvič me ni dosti bolelo, zato pa tudi poseg ni bil uspešen in ga je bilo treba zdaj ponoviti. Tokrat me je zelo bolelo, nisem bila pripravljena na take bolečine. Rečeno mi je bilo, da sem zdaj godna za zanositev, in poslana domov. že med potjo domov me je začel trebuh hudo bolet, nato pa me je napihnilo, da sem mislila, da me bo razneslo. prvi dan sem nekako prenesla, drugi dan pa odšla na urgenco, kjer so mi dali injekcijo spazmexa. šele 3 dan mi je trebuh malo oplahnil. Res mi je čudno, da nekaterim dajo tablete proti bolečinam, druge zadržijo v bolnici…..no, jaz nisem bila nič od tega deležna, niti opozorjena , da lahko nastopijo take težave. Tudi ne vem kdaj lahko poizkusim z zanositvijo , ali je dobro počakati do 2. ovulacije in to prvo izpustiti, da se trebušček pomiri?