Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Neplodnost slikanje maternice

slikanje maternice

Koliko časa je potrebno čakati, da prideš na vrsto? Kakšen je potek slikanja? Kaj vse se lahko vidi na slikanju? Mi lahko kdo odgovori na moja vprašanja?

LP, Irena

Irena,
Zelo odvisno kje se naročiš. Mene so v Postojni naročili zelo hitro. Slikanje opravijo takoj po menstruaciji. Samo slikanje je malce neprijetno, vendar se da potrpeti.Slikanje je potekalo tako; na maternični vrat ti pritrdijo cevko, skozi katero spustijo barvilo. Nato malce počakaš, da se barvilo porazdeli po trebušni votlini,potem sledijo slike.Meni so naredili samo eno, vendar vem, da nekaterim naredijo več, s časovnimi razmaki. Po končanem slikanju počivaš v sobi. Jaz sem se počutila kar vredu in sem po eni uri tudi šla domov, nekatere pa ostaneju tudi čez noč. Odvisno je kako se počutiš.
S slikanjem vidijo obliko maternice, razne nepravilnosti,ali so jacevodi prehodni,…
Mene so vsi strašli, da HSG zelo boli, zato me je bilo zelo strah. Po pravici povedano je res neprijetna in boleča preiskava, vendar se da potrpeti.
Želim ti vso srečo !
Tina

Mene so naročili zelo hitro.
mene je zelo, zelo bolelo
ampak sem po eni uri tudi imela kosilo in šla domov
lp
m

Na slikanje maternice nisem rabila čakati dolgo, vendar se je po slikanju stvar tako zapletla da me je še zdaj groza. Že samo slikanje je bilo zelo boleče, tako boleče da so solze tekle kar same od sebe. Ko so mi nastavili nastavek na maternični vrat in izlili barvilo ter povečali pritisk so ugotovili, da nimajo plošč za slike.Šel jih je nekdo iskat toda meni se je zdela cela večnost. Potem so me na mizi obračali sem in tja kot vrečo moke ves ta čas so bile bolečine neznosne. Ko je bilo vsega konec so me odpeljali na oddelek kjer sem ležala do večera. Po viziti so me spustili domov. Doma sem dobila vročino, ki ni in ni hotela pasti zato sem klicala ginekologa, kaj naj naredim. Svetoval mi je obisk pri nej in ko me je zagledal ga je skoraj kap. Bila sem takšna kot da bom vsak čas umrla brez barve in nisem morala več govorit.Vročino sem imela 40,5. Takoj so me odpeljali v bolnico kjer so me hospirtalizirali celih 15 dni. 13 dni sem bila na antibiotikah na 6 ur. Injekcij proti bilečinam sem dobila še in še. Rit me je bolela leto in pol. Dobila sem takšno zastrupitev da 4 dni nisem spregovorila niti besede.Moj dragi in starši so se hodili jokat k meni kot da bom umrla in tako je tudi hazalo. No hvala bogu se je vse pošlihtalo in sem še tukaj. In ko so mi potem rekli, da bi šla še enkrat na slikanje sem jim povedala, da če se stvar ponovi jih dam v časopis in tižim. Toda to se na srečo ni zgodilo, ker je bilo drugič popolnoma brez problemov.
Takšno sepso kot sem jo imela jaz po slikanju sem prebrala nekje dobi vsaka 100.000 ženska ki ji slikajo maternico.
Nisem te hotela prestrašit hotela sem povedat kako se je zgodilo meni. Verjamem da bo pri tebi vse OK. Nič se bat!!!
Eva

Ponavadi pokličeš prvi dan menstruacije in potem sestra izračuna datum pregleda. (čez kakšnih 10 dni) Sama preiskava ni prijetna, bolečine so podobne kot pri boleči menstruaciji. Na preiskavo moraš priti tešča in po njej približno pol do ene ure počivaš, nakar greš lahko domov. Najprej te ginekološko pregledajo, nato ti vbrizgajo kontrast (skozi maternični vrat), obrnejo na trebuh, parkrat slikajo in to je to. Zadeva je neprijetna edino med vbrizgavanjem kontrasta, kako boleča je, pa je odvisno od posameznice kot tudi od zdravnika, ki vbrizgava. Mene je zdravnica stalno spraševala kako se počutim in, ko sem zajamrala, da me boli, je prenehala z vbrizgavanjem in nadaljevala, ko je bolečina popustila, tako, da ni bilo hudo. Na sliki se vidi oblika maternice in jajcevodov. Izvidi pridejo približno čez deset do štirinajst dni po pošti domov. Obvezno vzemi s sabo kakšen vložek, ker so tisti, ki jih dobiš na GK ta najbolj pocen varianta. Po preiskavi dobiš preventivno antibiotike, ki preprečijo morebitno vnetje in tri dni bolniške. Približno tretjina žensk po tej preiskavi zanosi (tudi sama sem med njimi), saj vbrizgavanje kontrasta razširi in do neke mere tudi očisti jajcevode.
Kar pogumno.

SILVY!

Nekaj me zanima. Kdaj pa lahko imaš po HSG-ju spolne odnose (za dojenčka seveda)?!

Hvala za odgovor

Kaja

Pozdravljena Kaja,
Mislim, da sem prvi spolni odnos imela en teden po slikanu. Malce sem krvavela (tri dni), potem pa sem se bala kakega vnetja, zato sem raje malce počakala. Ginekolog pa mi je svetoval naj kar pohitiva s spolnimi odnost, kajti je velika možnost, da po HSG-ju zanosiš. Žal meni ni uspelo, upam pa, da bo vam !
Lep pozdrav
Tina

Jaz sem prišla na vrsto takoj po menstruaciji.Bolelo me je, nekatere so celo bruhale. Dajo ti tablete proti bolečinam a vseeno ni prijetno. Sicer pa smo ženske zelo vzdržljive kajne.Kar pogumno saj je hitro mimo. Za otročka vse.

Jaz sem prišla na vrsto takoj po menstruaciji.Bolelo me je, nekatere so celo bruhale. Dajo ti tablete proti bolečinam a vseeno ni prijetno. Sicer pa smo ženske zelo vzdržljive kajne.Kar pogumno saj je hitro mimo. Za otročka vse.

Spolne odnose imaš lahko po treh dneh oz., ko ti paše. Spolne odnose za dojenčka pa šele v naslednjem ciklusu, za vsak slučaj, če je že prišlo do ovulacije v času RTG.

Za vse, ki imate pregled oz. slikanje maternice, lahko povem, da najboljše to delajo na Jesenicah. Sama sem bila pred kratkim tam. Če ste preobčutljive na bolečino to poveste in vam dajo primerno protibolečinsko dozo, vse prilagodijo vam in vas ne bo prav nič bolelo. Jaz sem imela tudi zarastline na desnem jajcevodu pa me ni nič bolelo, tko da kar korajžno! So zeloooo prijazne, vse, sestre in zdravnica, tudi, lahko vprašate karkoli, vse vam razložijo. Za prijaznost jim dam čisto desetko! Bodite sproščene, pa delajte tako kot vam rečejo, jaz sem bila zelo zadovoljna! pa tudi spolne odnose za dojenčka lahko imaš takoj po treh dneh, ker ni nič nevarnosti zaradi sevanja, tako kot govorijo. KAR POGUMNO IN VELIKO SREČE VSEM BODOČIM MAMICAM!

Še izkušnja z moje strani, ki sem imela slikanje pred kratkim v Ljubljani.
Nekateri izmed zgornjih komentarjev so me precej prestrašili, tako da sem bila vsa posr…, ko sem šla na slikanje, spet drugi so mi pomagali z nasveti o sproščenosti in uboganju osebja.
Sama procedura je izgledala nekako takole:
– v sprejemni pisarni sem se prijavila, kjer so me tudi usmerili pred prava vrata,
– nekaj časa sem sicer čakala, ker je bilo kar nekaj nujnih primerov. Ampak izrazi na njihovih obrazih so opravičili vse …,
– kasneje je prišla sestra z listi papirja o samem postopku in vprašanji, ki jih je bilo potrebno izpolniti. Ko sem vprašanja izpolnila, jih je vzela in nesla nazaj notri k ginekologinji, da si jih je ogledala,
– nato so me poklicali notri. Za zaveso sem se pripravila, slekla hlače, zgornji del sem lahko obdržala gor (predlagam kakšno daljšo srajco, če vam je nerodno :-)) nato pa na mizo,
– namestiš se v ginekološki položaj, ginekologinja se predstavi in pregled se prične. Sam poseg je precej neprijeten (mešanica sesanja, skelenja in neke teže, ki se je ne moreš znebiti). Traja kakšno minuto ali dve, ne znam točno oceniti. Osebje je bilo zelo prijazno in stalno so me spraševali, če sem v redu (verjetno posledica čisto prestrašenega obraza).
– ko je bilo vbrizgavanje kontrasta končano, so vse priprave odstranili in začeli s slikanjem. Par slik, nato pa sem dobila vložek, ki sem si ga dala med noge že na mizi, zaradi kontrasta (priporočam, da imate s seboj še kakšen svoj vložek, da ga kasneje lahko zamenjate). Za zaveso sem se oblekla in šla nazaj v čakalnico za 10-15 minut.
– drugo slikanje je bilo brez posebnosti. Oblečena sem se ulegla na mizo, hlače dala z bokov dol (spodnjice sem lahko obdržala gor), dobila zopet zaščito čez prsi, osebje pa je naredilo par slik.
– Na izvide sem čakala kakšno uro, vmes pa so mi priporočili naj grem kaj pojesti. Tako, da sem šla v menzo na rogljiček.

Bolečin ali kakšnih drugih stranskih učinkov po samem posegu nisem čutila, tako da bi se lahko brez problemov sama peljala domov, vendar sem vseeno imela prevoz.
Pri opisu samega postopka je tudi pisalo, da se lahko v popoldanskih ali večernih urah pojavijo krči, ki so podobni menstrualnim krčem, vendar tudi teh nisem imela. Edino kar se je pojavilo je bila rahla napihnjenost pa še zato nisem čisto prepričana, če ni bila posledica večernega sladoleda :-).

Tako, da kar pogumno in pa srečno :-)!

New Report

Close