Slikanje glave – izvid
Pozdravljeni,
Pišem vam v zvezi z izvidom CT glave moje 62 – letne mame, ki je bil narejen zaradi dlje časa trajajočih glavobolov. Omeniti velja, da jo občasni glavoboli spremljaljo že več kot 30 let z večjo / manjšo intenzivnostjo. Poleg tega so se pred 6 leti ob predhodnih hujših glavobolih (močan pritisk v glavi) začeli pojavljati panični napadi. Redno jemlje cipralex in sdaj tudi po potrebi Helex (ko se začne izgubljati, pritisk in pulz narasteta). Sicer ima zelo nizek pritisk, živi zelo zdravo, je suha, veliko športne aktivnosti. Pred 4 leti je bil naključno ugotovljen in operiran adenom hipofize, pred 21 let ozdravljen rak dojke.
Sedaj je prejela izvid CT glave, kjer pa je nekaj izrazov, ki jih ne razumemo – zato lepo prosimo, če bi lahko pomagali pri razlagi:
Subkortikalno inzularno desno se nakazuje par drobnih hipodenznosti – lahko drobne lakune. Drugih posebnosti v možganovini ni videti. Visoko frontalno ob falksu je na levi strani vidna okoli 1,2 cm velika kalcinirana sprememba – najverjetneje kalciniran meningeom – naključna najdba. Ni krvavitve, edema ali pomikov možganovine.
Ventrikli in ostali likvorski prostori so starosti primerni.
V orbitah ni videti posebnosti. Droben polip medialne stene desnega maksilarnega sinusa.
Najlepša hvala za vaš odgovor in morebitne napotke, kako naprej.
Lep pozdrav, Lana
Spoštovani!
Subkortikalno POD MOŽGANSKO SIVINO inzularno OB DELU, KI SE IMENUJE INZULA desno se nakazuje par drobnih hipodenznosti MANJŠA GOSTOTA – lahko drobne lakune LUKNJA. Drugih posebnosti v možganovini ni videti. Visoko frontalno V ČELNEM DELU ob falksu OPNI NA SREDINI je na levi strani vidna okoli 1,2 cm velika kalcinirana POAPNELA sprememba – najverjetneje kalciniran meningeom BENIGNI TUMOR – naključna najdba. Ni krvavitve, edema ali pomikov možganovine.
Ventrikli NORMALNE MOŽGANSKE VOTLINE in ostali likvorski VOTLINE, KJER JE MOŽGANSKA TEKOČINA prostori so starosti primerni.
V orbitah DELIH KOSTI NAD OČMI ni videti posebnosti. Droben polip IZRASTEK medialne SREDNJE stene desnega maksilarnega ČELJUSTNE sinusa OBUŠESNE VOTLINE.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Pozdravljeni.
Zanima me kaj bi pomenil moj izvi. Če mi lahko razložite.
Mnenje:
sprememb signala v CŽS, ki bi opozarjali na možnost MS ne vidim.
Meningeom levo frontoparietalno parasagitalno – korelacija s CT?
Hiperostoza frontalne kosti.
Kifotična angulacija cervikalne hrbtenice z blago do zmerno stenozo spinalnega kanala.
Hvala v naprej.
Lp
Pozdravljeni,
izvid ne pomeni nič nevarnega, ni pa v mejah normale. Spinalna stenoza je zožen kanal v hrbtenici, kjer poteka hrbtenjača in živci. Meningeom je nenevaren tumor, se pravi benigna sprememba. Se pa odstranjuje, ker lahko zraste in dela simptome.
Potrebna je klinična presoja, če so najdbe za vas pomembne in če zahtevajo zdravljenje.
LP!