Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija SLIKANJE EEG

SLIKANJE EEG

Pozdravljeni,
prosila bi, če mi lahko razložite spodaj napisani izvid. Hči ima sedem let in je pred mescem dni padla v nezavest. Šle sva k zdravniku – pregled krvi (je bil v redu9, slikanje EKG (tudi v redu) in pregled očesnega ozadja (v redu). Ni pa mi povedala nič o EEG izvidu, samo to, da če se še enkrat zgodi, da bo padla v nezavest, da moramo v bolnišnico. Hkrati pa mi reče, da ni nič takega, kar bi me moralo skrbeti.
V kartoteko je napisala tudi, da ima še enkrat slikanje glave čez pol leta. Takrat na začetku je napisala, da je hči imela “kolaps”. Naj še povem, da je hči drugače zdrava in ješča. Pred tem je prvič izgubila zavest, ko je bila stara 4 leta (je imela vse preiskave in je bilo vse v redu) in še enkrat pri 6 letih, pri šolskem sistematskem pregledu – ob jemanju krvi.

Prosim za odgovor in hvala.

Renata

IZVID:
Pogoji snemanja: 21-kanalni EEG, monopolarni in bipolarni odvodi, 20 elektrod,cas snemanja 20 min./pri epi 25 min./
Metodi aktivacije: HV in IFS
Nad okcipitalnimi odvodi prevladuje srednje voltazna nekoliko slabse oblikovana alfa aktivnost fr. 9 c./sek., ki dobro reagira na odpiranje in zapiranje oci. Nad predcentralnimi odvodi prevladuje nizkovoltazna aktivnost mesanega spektra alfa-beta s proradicno interponiranimi theta valovi.
Tekom snemanja se obcasno nad temporoparietalnimi odvodi desno se zaznamujejo skupine in krajse serije visjevoltaznih, iregularnih pocasnejsih valov spektra theta.
Specificnih epilepticnih grafoelentov in paroksizmalnih izbruhov v danasnjem posnetku ni.
Med HV in po njej, med IFS: analogno.
[u]Zakljucek:[/u]
Mejni, do lahno abnormen EEG posnetek, kar gre na racun diskretne dizritmije visjevoltaznih iregularnih valov spektra theta temporoparietalno desno. V danasnjem posnetku brez specificnih
epilepticnih grafoelentov in brez paroksizmalnih izbruhov.

Pri posnetku EEG je za vse nas, razen nevrologov, pomembno le mnenje oz zaključek.
Mnenje je v tem primeru, da EEG sicer kaže določene blage nepravilnosti, da pa ni izbruhov, ki bi potrjevali epilepsijo (saj to iščemo z EEG). Je pa po takšnem zaključkui potrebno sledenje in kontrono snemanje.
Glede na anamnezo (padci po odvzemu krvi ipd.,) bi sicer lahko rekli, da gre za običajne kolapse, v zvezi z razbujrjenjem in labilnim krvnim obtokom. Je pa tudi res, da so taki kolapsi bolj pogosti pri deklicah v puberteti.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,

hvala za vaš hiter odgovor.

Lp, Renata

Pozdravljeni!

Imam sestro, ki je 14 let stara in je imela lani prometno nesreco ( kot pesca jo je podrl avtomobil). Od takrat jo mocno boli glava, je veliko utrujena, slabo ji je, bruha,..Bila je na slikanju glave, mnenje na izvidu glasi takole;

MNENJE: EEG posnetek je bil lahno abnormen zaradi občasne asimetrije z nekoliko višjimi amplitudami in bolj priostreno aktivnostjo levo parielolemporookcipilalno. Sledenje med IFS je bilo levo zadaj slabše izraženo.

Napotena je k nevrologu. A mi lahko prosim pojasnite mnenje na izvidu?

V naprej hvala in lepo pozdravljeni!
Svobodica

Mnenje je, da je posnetek lahno nenormalen nad predeli leve mogžanske polovice. Ni pa tipično za npr. epilepsijo. Seveda je nevrolog pravi naslov za kronične glavobole, tudi za glavobole, ki so posledica poškodbe.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close