slepič pri otroku?
Pozdravljeni,
moj fantek je star 9 mesecev. Zanima me ali imajo dojenčki že slepič (slepo črevo- če sem se prav izrazila)?
Rada bi vprašala, če je možnost, da se mu pri taki starosti pojavi vnetje?… vprašanje je čisto tako… ker sem se pač spomnila in še nikjer nisem zasledila te teme…
Po porodu (nekaj mesecev kasneje) so mi začele močno izpadati lase. Ker sem ga ponoči podojila v najini postelji, je bil v stiku z izpadlimi lasmi… vemo, da je možnost, da je kakšno pojedel…. vsaj zadnjič sem dobila potrditev…. saj sem ob brisanju rite opazila las v blatu!!! Me je sram, vendar kljub temu da si jih skrbno spenjam in pobiram, še vedno kje kakšna ostane.
Ponovno sem zanosila in stanje se je bistveno izboljšalo… izpadanje ni več tako izrazito.
Hvala za vaše mnenje!
Lp
Gatmana25
Pozdravljeni, Gatmana25,
otroci imajo že ob rojstvu vse potrebne in nepotrebne organe (kajti slepič je dejansko funkcionalno nepotreben).
Ko rečemo, da ima nekdo slepič, mislimo na vnetje slepiča, ki je nujno kirurško stanje in tako tudi poteka-s povišano temperaturo, bolečinami v trebuhu, otrok je tudi videti bolan.
Pri tako majhnih otrocih bi bilo vnetje slepiča izjemno redko, sploh pa nima nobenih znakov za vnetje.
Nič naj vas ne bo sram, človeku se vse zgodi, samo tistemu, ki nič ne dela, se ne more nič zgoditi in se ta tudi nikoli ne more zmotiti:))
lp
Tanč
Ja, tako sem mislila… kot nepotreben organ… torej, možno je da se mu vname?
Ponavadi so nam govorili, da vnetje stakneš, če si grizeš nohte (in mimo grede kakšen delček še poješ) ali pa se si v usta tlačiš laske (in tudi pri tem kakšna zaide v telo)… tako so nam govorili, ko smo bili majhni…. ali so res to tehtni razlogi za samo vnetje? Zakaj se sploh vname slepič? Mojemu bratu (sva dvojčka in nikoli si ni grizel nohtov, jedel las 😉 ) se je vnel pri cca. 10. letih. Res je bil bogi…. se sploh ne smem spomnit.
Fantek je zdrav in nisem pisala v strahu, ker bi imel kakšne znake… vprašala sem zato, da se naučim nekaj novega… da se (bog ne daj) znajdem v situaciji, če bi se slučajno srečala z njo.
Hvala za vašo prijaznost!
ps: ste pa res hitri! 😉
Lep pozdrav!
Gatmana25
Živ, Gatmana,
saj veste, da so včasih za vzroke bolezni navajali res kar vse živo. Definitivno vzrok vnetju slepiča ni uživanje las ali grizenje nohtov.
Pri 50 do 80 odstotkih primerov se v svetlini vidi zapora, ali s trdim blatom, paraziti, tudi žolčnim kamnom, npr. Zaradi tega pride do vnetja, ki je nujno kirurško stanje. Najpogosteje zbolevajo otroci in šolarji.
oz. vse o slepiču:
lp
Tanč