Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija sleep apnea-zastoj dihanja

sleep apnea-zastoj dihanja

spoštovani!
Imam 3 letnega sina z ahondroplazijo. Ponoči ima težave z dihanjem, slabše je pozimi, ko je prehlajen. Vsake toliko časa naredi pavzo v dihanju, pa potem spet zajame sapo. Sumimo, da gre za sleep apneo. Predlagali so mi že spalno študijo, ker pa bi se rada takim stresnim pregledom izognila, če se da in če je to smiselno, vas sprašujem, ali bi bil najprej mogoče smiseln en ORL pregled v tem smislu, da se ugotovi, ali bi bilo mogoče smiselno odstraniti žrelnico in ali bi pregled dal nek odgovor na vprašanje, ali bi bilo po takem posegu dihanje lažje. Naj povem še to, da so sleep apneje lahko pogoste pri ahodroplaziji zaradi zoženih prehodov. Njegovemu bratu dvojčku so lani odstranili žrelnico istočasno, ko so mu vstavili cevke in diha precej lažje. Prosila bi vas tudi, če mi lahko poveste, kam naj se obrnem, da bi bila čakalna doba čimkrajša.

Hvala že vnaprej!

Odgovor:
Spoštovana!
Očitno imate z zastoji dihanja že izkušnje in o njih tudi veliko veste. Strinjam se z vami, da bo pri vašem sinu najverjetneje potreben poseg kot pri drugem dvojčku.Za to odločitev je potreben ORL pregled. Pri celostnem obravnavanju motenj dihanja pa je preiskava spanja tudi potrebna (in sploh ni stresna) saj z njo z ugotovimo (potrdimo) pravi vzrok za težave. Razen ovir v zg. dihalih je vzrok lahko tudi nevrološki. Torej, če želite biti prepričani o pravilnosti postopkov vam spalno preiskavo svetujem.
Za pregled in dogovor za poseg na žrelnici se oglasite v ORL ambulanti na Njegoševi 4. Ob težavah, ki jih ima vaš sin vam na poseg ne potrebno dolgo čakati.

LP, IF

Pozdravljeni.

Zadnje dva meseca imam težave z prenehanjem dihanja med spanjem.To se mi zgodi 2 krat na noč ko za 2-3 sekunde preneham dihat kar me prebudi in sunkovito skočim pokonci,ter zaspim naprej. BIl pri otologu,kjer je vse v redu razen da se mi mehko nebo po vsej širini nasloni na žrelo.Sam tonus mehkega neba pa je primeren.Zaenkrat mi ni svetoval nič drugega kot sprej nasonex,ter prijavo k specialistu za motnje spanja na Golnik.K spacialistu sem se prijavil in sem na vrsti šele 4 decembra 2015. Zanima me samo ali se je mogoče zadušiti med spanjem,čeprav otolog posebih težav ni zaznal, razen zadeve ki sem jo omenil? Namreč zadnje dni hodim z strahom spat. Zanima me tudi kako naj težave ublažim do pregleda v decembru,da bi imel manj napadov z zastojem dihanja. Srar sem 45 let in pacient z dolgoletnim ulceroznim kolitisom v mirovanju in zdravljen zaradi občasne aksioznosti z antidepresivom Coaxil že 15 let.

Hvala za vaš dragocen odgovor.

Aleksander

Spoštovani,

brez strahu – prav zadušili se ne boste.

Imajo pa seveda zastoji dihanja med spanjem in pogosto prebujanje kratkoročen vpliv na dnevno zaspanost, padec koncentracije, razdražljivost in dolgoročen vpliv na visok krvni tlak, pljuča in srce.

Po preiskavah pri specialistu za motnje spanja boste glede na stopnjo težav morda dobili CPAP masko (continuus positive airway pressure), preko katere aparatura vpihuje zrak v dihala celo noč. Morda pride tudi v poštev operativna korekcija v ustnem žrelu – preberite temo SMRČANJE na vrhu foruma.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close