Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Sledovi krvi v sputumu

Sledovi krvi v sputumu

Pozdravljeni,

naj se najprej presdstavim: stara sem 29 let, od 15. leta kadilka (prva tri leta sem v povprečju skadila 10 cigaret/dan, kasneje škatlico, zadnja tri leta pa zopet v povprečju 10 cigaret/dan), sedaj tri tedne ne kadim, in sicer od kar je test potrdil nosečnost (noseča sem 7 tednov in 4 dni). Do sedaj sem imela sledeče operativne posege:
– Februar 2008: opreativno so mi odstranili endometroidni tumor na desnem jajčniku (zamrzli rez med operacijo je pokazal mejno malignost, kar naj bi kasneje podrobnejše histopatol. raziskave zavrgle)
– Marec 2009: na levi dojki so mi operativno odstranili mezenhimski tumor (predhodne raziskave citološke punkcije so kazale na maligen potencial)
– Maj 2009: v 8/9 tednu nosečnosti sem morala umetno prekiniti nosečnost, ker je bila GV prazna, beta HCG je bil pred posegom zelo visok, tako da je obstajal sum na molarno nosečnost, vendar so na mojo nesrečo založili tkivo oz. ga niso poslali na nadalnje preiskave, tako da niso ne potrdili in ne zavrgli omenjenega suma, beta HCG je počasi padal, več kot mesec dni, nikoli padel na vrednost 0, imela sem še 2X pregled krvi, nazadnje v avgustu, vrednost je bila okoli 2, rekli so da je vse vredu in lahko ponovno zanosim, pljuč mi niso slikali.
In sedaj k mojim skrbem, ki mi ne pustijo spati: že tri tedne občasno (vsak teden po tri dni) opažam v sputumu kapljico krvi premera 2-3 mm, kapljica je dobro omejena in pravilne oblike (okrogla oz. ovalna) in svetlo rdeče barve, pojavi se ena kapljica 1x dnevno (prva dva tedna v večernih urah, ta teden v jutranjem izpljunku), in sicer pri izkašljevanju (ki ni intenzivno, je bolj neke vrste pokašljevanje, ki je bodisi spontano, bodisi ga izzovem sama) sputuma, ki je zjutraj gostejši in zeleno-rjave barve, kasneje je v slini primešanih nekaj (včasih več in drugič manj) zeleno-rjavih “flekcev”. Kot sem omenila kašelj ni intenziven in ni nič pogostejši (zdi se mi celo, da nekako manj pokašljujem kot npr. pred tednom dni), vročine nimam, prehlajena nisem. Seveda sem obiskala zdravnika, ki me je napotil k pulmologu, pri katerem sem opravila pregled v torek, in sicer mi je pogledal grlo, poslušal pljuča, ki naj bi bila bp (na slikanje me ni napotil zaradi nosečnosti) in poslušal moje opise skrbi ter sputuma, na koncu pa mi zagotovil, da kri ni iz pljuč (njegovi argumenti so bili svetla barva, okrogla in ovalna oblika in količina krvi) ter mi razložil, da imam v grlu ogromno kapilaric (sploh sedaj v nosečnosti), ki pač pokajo ali morda priteče kakšna kapljica iz nosu v grlo, lahko pa je kaj povezano tudi z refluksom (sicer z zgago nekih velikih težav nimam, morda občasno zapeče, vendar ni dolgotrajno in ne pretirano moteče), pregledal je še krvno sliko, ki naj bi bila, razen znižanih eritrocitov, bp (sedimentacija 8, kar naj bi bilo super) ter me poslal domov z besedami, naj ne skrbim. Sicer ne dvomim v pulmologovo strokovnost, ampak vseeno nisem pomirjena in me vse skupaj še vedno zelo skrbi, zato se tudi obračam na vas ter vas prosim za mnenje oz. nasvet. Menite, da so moje skrbi pred najhujšim res neopravičene oz. kakšne preiskave, če sploh katere, mi priporočate, še posebaj glede na omenjeno nosečnost in na koga naj se sploh obrnem, saj je strah pred najhujšim res ogromen.

Zahvaljujem se vam za vaš čas in trud ter vas lepo pozdravljam!

Spoštovani!
Izkašljevanje krvi zahteva natančno obravnavo. Če se
domneva, da je izvor v grlu ali zgornjih dihalih je
potrebna napotitev k otologu. Če on ne najde izvora
krvavitve je potrebna bronhoskopija. Pred tem še
izključevanje drugih vzrokov kot je pljučna embolija.
Priporočam, da vas vaš osebni zdravnik napoti k otologu in
če ta ne najde vzroka krvavitvi, ponovno k pulmologu.
V primeru kakršnihkoli težav z dihanjem pa priporočam
takojšen pregled v ambulanti nujne medicinske pomoči.

Lep pozdrav
Katarina Osolnik dr.med.

New Report

Close