Najdi forum

slano testo

Zanima me kakšne so sestavine za slano testo za oblikovanje figur, se kje dobi modelčke za okraske na jelko, se da testo obarvati?

Lp Mili

Čisto enostavno,
1/2 kg moke, 1/2 kg soli in voda po potrebi, mora biti kompaktno, modelčke uporabim tiste za piškotke, za obarvanje testa pa v vodo dodam tempera barvo…

Veliko užitkov,

Angela

Za kompaktnost in trdnost testa je dobro dodati malo mekol lepila..ali pa gustin..sicer pa recept..3(moke) 2(soli) 1(vode)…meni uspe…

Je zelo pomembno,da ni ne premehko in ne pretrdo…
Takle je moj recep…..4 jogurtove lončke moke in 4 jogurtove lončke soli….( sol tista fino mleta,je še pregroba za slano testo,zato jo je potrebno zmleti v multipraktiku..) nato pa počasi dodajaš približno 2 kozarčka hladne vode…ne tople!!Vodo vlivaj previdno,dobro pregneti in testo mora biti ravno prav suho in kompaktno. le pravilno narejeno testo,se bo lepo oblikovalo.testo naj počiva 15 minut,ovijemo ga v prozorno folijo.Če nam testo ostane,ga tudi shranimo nekam na suho mesto ( ne v hladilnik!!) zavitega v folijo.Vsakič ko z njim začnemo delati,mu malenkost dodamo moke..ker postane premokro,ko tako stoji….
Tudi za peko slanega testa obstaja posebna procedura.Če želite jo lahko napišem….redkogdaj lahko testo posušimo na zraku,radiatorju..ampak ga moramo pustiti tako, kar par dni,da se močno presuši,ker v nasprotnem primeru začne plesneti…in postane lomljiv…..neobstojen….Izdelke iz testa imamo na suhem prostoru,kjer ni vlage..zato so uporabni za v stanovanje…
Barvamo izdelke,še najbolje z vodenimi barvami.S čisto vodenimi,le tako bodo izdelki lepi in ohranili bodo še malo materialne osnove na prvi pogled.-testo.Ne barvamo z gostimi barvami,kajti izdelek s tem samo pokvarimo.
Ne lakiramo ampak izdelek le dobro posušimo..
veliko ustvarjalnosti želim….

Zdravo,
če ti ni odveč, bi te prosila še za postopek sušenja. Sva z mojim sončkom ustvarjala pred 14 dnevi, pa dala sušit na radiator, kar sva kasneje ugotovila, da ni najboljša varianta. Pa luknjice imava, ker sva uporabila morsko sol…
Hvala za pomoč.

New Report

Close