Sladoled
Spoštovani!
Zanima me ali se sladoled, kupljen v trgovini res tako hitro pokvari oz. omogoči razvoj bakterij.
Moja pot od trgovine do doma traja pol ure, včasih še več in v tej vročini je težko preprečiti, da se vsaj ob robovih ne bi stopil. Nikoli pa ni tako stopljen, da bi bil že tekoč.
A je že tako topljenje nevarno za razvoj salmonele in listerije? Lahko te bakterije nastanejo iz nič ali mora sladoled biti že prej okužen z njimi in se potem pač množično namnožijo?
Hvala za pojasnilo.
Lep pozdrav.
Spoštovani, če govoriva o industijsko pakiranem sladoledu (in originalno zaprtem sladoledu?), salmonele in listerije tam ne sme biti. Kontaminacija z Listerijo lahko nastane ob odprtju in izpostavljanju zunanjim razmeram, s salmonelo pa samo, če bi ga polagali na površine, predhodno kontaminirane s salmonelo (npr. polaganje v neoprano skodelico, kjer je bil predhodno surov piščanec, supov puran, …). V pol ure se z originalno zaprtim sladoledom ne bo prav nič zgodilo, čeprav se na robu stopi.