Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Sladkorna pri 24 letih?

Sladkorna pri 24 letih?

Pozdravljeni.

Moja mama je pred dnevi dobila zraven ne vem katerega nakupa aparat za merjenje sladkorne ter holesterola Luna Duo od Wellion, pa sem rekel da poskusim tudi jaz ga izmeriti da vidim koliko sladkorja imam in mi je naprava pokazala 9,2 (to seveda ni bilo na tešče).
Nato sem rekel da si ga bom meril zjutraj na tešče, včeraj mi je pokazalo na tešče 8.2, popoldan ob 17h mi je pa pokazalo 6.0. Ali je to mogoče da je krvni sladkor popoldan nižji po hrani itd kot zjutraj na tešče? To mi nekakor ne gre v račun?
Danes zjutraj sem si ga zmeril je pokazal 7.0, se pravi bi rekel da mam sladkorno in bom moral do zdravnika, vendar še vedno mi ne gre v račun tisti 6.0 katerih sem mel včeraj popoldne, zato ne vem ali so takšne meritve OK ali aparat kaj nagaja?

Lep pozdrav

No naj še to povem sedaj 1h 40min po hrani sem si ga izmeril in mi je pokazalo 6.6.

Pozdravljen,

lahko je kriv aparat ali sama meritev, lahko je sladkorna bolezen. Pravite, da ste stari 24 let, ne pišete pa, kakšna je vaša telesna teža in koliko ste telesno dejavni. Ta dva podatka sta pomembna, da pri teh letih govorimo o sladkorni bolezni tipa 2. Sladkorna bolezen tipa 1 pa nastaja hitreje in bi bile vrednosti povišane tudi čez dan.

Zjutraj je lahko KS višji kot čez dan, ker gre pri začetni sladkorni bolezni za motnjo v zavori produkcije glukoze v jetrih (vpliv inzulina in glukagona) in se čez noč sprošča več glukoze. V jutranjih urah je večji tudi upor proti delovanju inzulina, večjega vpliva hormonov, ki delujejo proti inzulinu.. Pri drugih bolnikih pa je kot prvo povišan KS po jedi. Lahko bi rekli, da je tudi znotraj tipa 2 več mehanizmov.
Čez dan pa se sladkor porabi s telesno dejavnostjo.

Lep dan

Karmen Janša

Moja telesna teža znaša trenutno 102kg (188cm) (pred dvemi meseci 106kg). S športam se res nisem ukvarjal že dolgo, sedaj od kar sem si začel meriti gre vsaj 3x na teden po 40min na sobno kolo ko bo lepo vreme in toplejše pa ven. Kaj mi priporočate, da poskusim z prehrano in športom sam zmanjšati sladkorno bolezen če je to sploh možno (poznam prijatelja kateremu je uspelo to) ali naj grem do zdravnika na pregled in potem se vidi?

Hvala ter lep pozdrav

Pa še to sem hotel vprašati.
Pri pregledih kot je zdravniški za zaposlitev, pregled preko faksov smo morali vedno na tešče it, ker so nam vzeli tudi kri. Ali se ne potem pri takih pregledih tudi vidi ali imate krvni sladkor ali ne glede da je vzeem krvi na tešče? Je pa res, da sem bil na zadnjem leto pa pol nazaj.

Hvala ter lep pozdrav

Pozdravljeni,

v kolikor imate v kratkem sistematični pregled, lahko počakate z obiskom pri zdravniku, seveda pod pogojem, da že danes pričnete z zdravo prehrano, športom in dodatnim znižanjem telesne teže. Res da bi vam zdravnik postavil diagnozo, vendar bi vam svetoval enak režim zdravega življenjskega stila.

Lep dan

Karmen Janša

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close