Najdi forum

sladkorna PREHRANA

lahko tiste, ki imate izkusnje, za vse nas nevednice, napiste nekaj navodil in zivil, ki se jim moramo izogibat, ce ti najdejo sladkor? kaksna dieta je najboljsa?

hvala vsem!

Hojla!

Jaz imam “samo” povišano toleranco za glukozo. Na predavanju so nam povedali, da gre tako ali tako za zdravo prehrano, ki je priporočljivo za vse, ne
samo za sladkorne bolnike. Torej veliko sadja in zelenjave (ne priporočajo pa lubenic, grozdja, suhih fig in melon, ker imajo veliko sladkorja), belo meso, vse kar ima oznako lahko itd. Na predavanju na polikliniki so nam predstavili tudi prehrano enega dneva. Sem ugotovila, da če bom toliko pojedla, se bom pošteno zredila, ker niti približno toliko ne pojem.
Aja, pa pijače. Priporočajo seveda vodo (meni je po njej v nosečnosti slabo!!), nesladkane zadeve, bistri sok… Odpadejo pa razne cockte, coca-cole, nektarji…
Lep pozdrav

Buča

PS. Na polikliniki je to predavanje vsak dan ob pol enih.

… kaj pa kruh, testenine, orescki, jogurti,.. zelenjava lahko vsa? kaj pa krompir?

v naprej hvala!

Črtaj beli sladkor, belo moko, bele testenine in bel riž. To nadomestiš s polnozrnato moko in testeninami, ter z rjavim, neoluščenim rižem. Sadje je treba jesti omejeno, črtaj ananas in lubenice. Precej je treba paziti pri melonah (1 tnka rezina na obrok) in pri grozdju (za jogurtov lonček grozdov na obrok). Tudi pri jagodah, borovnicah – za en lonček na obrok. Še največ lahko poješ češenj. Zelenjavo lahko ješ neomejeno (edino s korenjem ne pretiravaj). Priporoča se ribe, ampak ne pohane v olju. Izogibaj se krompirja, če že, naj bo pečen v pečici na foliji ali pa kuhan v oblicah. Sir, jogurte, skute in podobno kupuj light varianto, mleko jaz pijem s 3,5%mm. Oreščke in suho sadje je treba jesti omejeno, za eno pest na en obrok. Umetna sladila (Natreen) so prepovedana, če že, je bolje uporabiti rjavi sladkor. Meso – najbolje je konjsko, potem puran, teletina, piščanec. Od salam kupi tiste, ki imajo gor znak srce in piše varuje zdravje.

Sama se trudim, da vsak dan zaužijem vsaj 2,5 litra vode, bolje je več (nekaj tekočine dobiš tudi s sadjem, juhami,…). Če ne moreš piti same vode, si notri stisni limono ali pomarančo. Če piješ samo sok stisnjene pomaranče (brez vode), potem na en obrok samo eno pomarančo. Hrano si razporedi na 6 obrokov dnevno, med večerjo in zajtrkom naj ne bi minilo več kot 10 – 12 ur. Kruh zdaj kupujem graham in sem ga zelo omejila (prej sem pojedla čisto preveč stoletnega).

LP

----------------------------------------------------------------------------------------------- Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney) ------------------------------------------------------- Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)

Jaz sem dobila v svoji diabetološki ambulanti zgibanko o zdravi prehrani oz. načinu prehranjevanja med nosečnostjo s povišanim sladkorjem (ali sladkorno boleznijo) Notri je navedeno število obrokov in kakšno hrano lahko ješ.

Npr: zajtrk: sadje 1 enota, OH 1 enota, mleko 1 enota
kosilo: meso 1 enota, OH 3 enote, zelenjava 3 enote,…

V drugi razpredelnici pa je navedeno kaj pomeni 1 enota:

sadje: borovnice 12 dag, breskve 1 manjši plod, češnje 12 plodov, jabolko 1 manjše, marelice 2 ploda,…

OH (ogljikovi hidrati) ali škrobna živila: bombetka črna 1/2, kosmiči ovseni 2 žlici, kruh beli 1/2 koščka (3 dag), krompir 1 srednje velik, testenine 2 žlici, polenta 1/2 skodelice, kroketi krompirjevi 2 kom,….

mleko: jogurt (bifidus, navadni, tekoči) 1 lonček, mleko 2 dcl, sladoled diabetčni 100 ml (1 kepica), mleko čokoladno 2 dcl, …

zelenjava: bučke kuhane 15 dag, brokoli kuhan 10 dag, čebula 1 manjša, kisla repa 10 dag, paradižnik 15 dag, rdeča pesa vložena 10 dag, zelena solata 20 dag, sveže zelje 10 dag, stročji fižol 15 dag, špinača 10 dag,…

Iz vseh navedenih tabel izbiraš živila v poljubni obliki in kombinaciji, samo količin se moraš držati. Ravno tako za malico, kosilo in večerjo. Se kar navadiš da ješ večkrat na dan in po malem.

Pa še to: če so testenine kuhane al dente (še malo trde) potem jih lahko poješ več (ne dvignejo sladkorja v krvi), če pa so že mehke potem samo polovične količine.

Precej sem se razpisala.

Lp, Ela S

Oprosti, ampak navodilo za sladkorne bolnike je 10 češenj na dan. Nekateri lahko sicer malo več ampak zagotovo ne kilogram .Tudi izdelkov iz bele moke ni potrebno črtati popolnoma. Navodilo diabetične ambulante je tudi NE UŽIVAJTE LIGHT JOGURTOV z 0,1% mlečne maščobe ker imajo veliko ostalih dodatkov, ki zgostijo jogurt. Vsi z diabetos naj bi zaužili 5 obrokov na dan, vsake tri ure in to vsak dan ob približno isti uri, da se slinavka lepo navadi kdaj naj dela.
Zadnja dognanja na podroćju prehranjevanje so,da je potrebno uživati hrano z nizkim glikemičnim( eni pišejo glikemijskim) indeksom. Testenine iz bele moke imajo enak glikemijski indeks kakor polnozrnate testenine.
Porcije so majhne in se ni potrebno bati,da bi se človek zredil,če bi se jih držal. Aja, pri zelenjavi odsvetujejo mlad korenček, grah, rdečo peso, koruzo,… skratka vso zelenjavo, ki ima malce več sladkorja. Priporočajo cvetačo, ohrovt, zelje. Žal je tko,da ima vsak od nas edinstven organizem. Enim krompir popolnoma nič ne škoduje, drugim dvigne sladkor v nebesa.
Pojdi v knjižnico ali si od kakšnega sladkornega bolnika izposodi revijo Dita. Če slučajno poznaš koga s sladkorno ti naj pokaže knjižico prehranjevanja , kjer boš našla primere jedilnika in predvsem so na koncu tabele kjer piše koliko katerega živila predstavlja eno enoto. Žal do nedavnega v slovenščini ni bilo uporabnih tabel glikemičnega indeksa. Pred kratkim je izšla knjiga Dieta GI ( ali nekaj podobnega). Nisem je prebrala , sodelavka se je pričela prehranjevati po njej in se počuti znatno bolje. Sicer imaš tudi v knjigi Motignaca Hujšam torej jem posebej poglavje o diabetesu in poglavje o prehrani nosečnic. Ker obstaja nevarnost hipoglikemije (nenadnega padca sladkorja) je dobro pri sebi imeti coca colo. So nam razložili,da sladkor v njen najhitreje pride v kri. Seveda so dobre tudi kocke sladkorja. AMpak kdo bo to s seboj prenašal. Eno pločevinko coca cole imaš pa lahko vselej spravljeno doma, v službi, v predalu avtomibila,…..
Če nisi bila na nobenem predavanju se pogovori z nekom, ki je diabetik. VSaj kar se prehrane tiče.
Aja, dognanja na področju prehrane se spreminjajo. ZAdnjič sem brala v enem od slovenskih dnevnikov članek,da umetna sladila, ki jih še danes uporabljamo izdelali v 60tih letih in ker temeljijo na starih tehnologijah kot taka ne sodijo v prehrano niti diabetikov niti ostalih.
Ljudje smo edinstveni in vsi organizmi ne delujejo enako. Ker predvidevam,da gre za nosečniški diabetes se drži splošnih navodil. Če se boš po kakšni hrani, ki jo sicer najdeš na “seznamu ” počutila slabo jo črtaj.
Tolaži se,da nosečniški diabetes mine. LP

Glede češenj sem informacijo dobila na predavanju na Polikliniki… Ubistvu vse, kar sem napisala, je od tam. Light variante mlečnih izdelkov ne pomenijo nujno 0,1% mm – jaz kupujem vse light, pa je 1,3%mm. Edino mleko pijem polnomastno. Načeloma je pri diabetičnih bolnikih res 5 obrokov na dan, ampak pri nosečnicah jih svetujejo šest, še povečerjek. In med večerjo in zajtrkom naj ne bi minilo več kot 10 – 12 ur.

Sicer pa sem sama v knjižnici vzela knjigo Darje Lovšin – Kuharski vodnik za diabetike in sem notri našla malo navdiha in idej, kaj kuhati.

----------------------------------------------------------------------------------------------- Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney) ------------------------------------------------------- Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)

sita vsega napisal:

> Testenine iz bele moke imajo enak glikemijski indeks
> kakor polnozrnate testenine.

Spaghetti, white, boiled 5 min
Boiled 5 min (Lancia-Bravo Foods Ltd, Canada)    32
Boiled 5 min (Canada)    34
Boiled 5 min (Canada)    40
Boiled 5 min (Middle East)    44
Mean of 4 studies  38 ± 3
533 Spaghetti, white or type NS, boiled 10–15 min
White, durum wheat, boiled 10 min in salty water (Barilla, Parma, Italy)12    58
White, durum wheat flour, boiled 12 min (Starhushålls; Kungsörnen AB, Järna, Sweden)    47
White, durum wheat flour, 0.6% (by wt) monoglycerides, boiled 12 min (Sweden)    53
Boiled 15 min (Lancia-Bravo Foods Ltd, Canada)    32
Boiled 15 min (Lancia-Bravo Foods Ltd, Canada)    36
Boiled 15 min (Canada)    41
White, boiled 15 min in salted water (Unico, Concord, Canada)  44 ± 3
Mean of 7 studies  44 ± 3
534 Spaghetti, white or type NS, boiled 20 min
White, durum wheat, boiled 20 min (Australia)  58 ± 7
Durum wheat, boiled 20 min (USA)  64 ± 15
Mean of 2 studies  61 ± 3
535 Spaghetti, white, boiled
White (Denmark)    33
White, durum wheat (Catelli Ltd, Montreal Canada)    34
White (Australia)    38
White (Canada)    42
White (Canada)    48
White (Vetta, Greens Foods, Glendenning, Australia)  49 ± 7
White (Canada)  50 ± 8
Mean of 7 studies  42 ± 3

Spaghetti, whole meal, boiled

Whole meal (USA)    32
Whole meal (Canada)  42 ± 4

sicer pa link :

IN? Kolikšna je razlika pri al dente kuhanih? Majhna. Obeje lahko jeste. Seveda v določenih količinah.
Brez zamere navedena tabela je bolj malo uporabna ker zajema hrano proizvajalcev , ki jih je pri nas težko dobiti.
Vsak proizvajalec ima namreč svojo specifikacijo in ni nujno,da sta dva izdelka s podobnim imenom kemijsko enaka. Žal.
Žogica-nogica vsi podatki so iz strokovne literature in navodila dr. HAjdinjakove in dr. Šubica , ki v MBju delata v diabetološki ambulanti. No, dr. Šubic je šel že na svoje. Torej tudi v stroki mnenja niso enotna. Žal pa češnje res ne sodijo med hrano, ki bi je lahko pojedel zelo veliko.
ElaS je napisala natanko to, kar so navodila. V knjižici (vsaj v MBju je knjižica) je res natančno navedeno koliko katerega živila predstavlja 1 enota.
Pri izdelkih z napisom light pazite predvsem na dodatke, konzervanse in emulgatorje,ki so označeni z E in številko. MArsikateri od njih ni najbolj zdrav in lahko povzročijo več škode kot koristi.
Pred nekaj leti, se bojim,da kakšnimi osmimi, so izdali zgibanko kjer so bili navedeni najbolj škodljivi emulgatroji, ki jih najdete v hrani. Ker živilska industrija veliko vlaga v raziskave je tisti seznam najbrž že malo zastarel. Ampak kot rečejo, bolje vrabec v roki kakor golob na strehi.
Prehranjevanje je postalo znanost. Če že na sosednjem forumu pediatrija pogledate koko hraniti malčka, kako ga navajati na gosto hrano,…. Naše mame so to delale poplnoma drugače. Včasih je bilo v hrani manj kemije.

Aja, pa še dodtek. Dr. Hajdinjakova je svetovala naslednje: Namesto light jogurta z 0,1% maščobe, naj damo raje kisat domače mleko,če lahko dobimo, smetano zavržemo ostanek pojemo. Paziti je treba, da je potem porcija le 150g in ne 200g.

New Report

Close