Sladkorna po porodu – vrednosti
Pozdravljeni,
V nosečnosti so mi diagnosticirali sladkorno. merila sem si sladkor 6x dnevno in imela strogo dieto, ki mi je pomagala. 5.1. sem rodila in sedaj sploh ne vem kako naprej. Kakšne so sedaj vrednosti zame, da so še vedno v mejah normale? Merila sem si pred vsakim obrokom in 1,5h po obroku? Kako si naj sedaj merim in kakšne vrednosti so normalne? Moram še vedno držati dieto ali lahko normalno jem? Dojenje kaj vliva na sladkor oz. ali sladkor vpliva na dojenje?
Hvala in lep pozdrav,
Pozdravljeni,
v nosečnosti odkrita sladkorna bolezen (običajno v tretjem trimesečju) običajno po porodu povsem izgine, pri približno 2,6% žensk pa ostane. Kasneje v življenju, glede na strokovno literaturo pa po 28 letih po porodu 70% žensk, ki so imele sladkorno bolezen v nosečnosti, dobi sladkorno bolezen tip 2. Ogroženost za nastanek sladkorne bolezni je 7,5 krat večja kot pri ženskah, ki niso imele sladkorne bolezni v nosečnosti.
Po porodu lahko uživate povsem normalno prehrano, svetujem seveda zdravo prehrano, katere osnove ste se držali tudi med nosečnostjo. Potrebna je skrb za telesno težo in redno telesno dejavnost. Omenjeni ukrepi zelo, za več kot 50% zmanjšajo ogroženost za kasnejši pojav sladkorne bolezni.
6 do 8 tednov po porodu pri ženskah, ki so imele sladkorno bolezen v nosečnosti, napravimo 2 urni 75 g OGTT (obremenitev z glukozo), na podlagi katerega vas izključimo iz zgornjih 2,6%.
Tudi sicer je potrebno 1 krat letno napraviti krvni sladkor na tešče in na 3 leta ponoviti OGTT.
Krvni sladkor si lahko pomerite enkrat na teden, pred zajtrkom in 1,5 do 2 ure po zajtrku ali drugem obroku. Za normalne vrednosti poglejte prejšni prispevek.
Vaš sladkor nič ne vpliva na dojenje, dojenje pa kvečjemu porabi več energije in niža krvni sladkor.
Lep pozdrav
Pozdravljeni,
ponovno se obračam na vas z vprašanjem. Sem v zadnjem tednu nosečnosti in danes sem imela kontrolo pri diabetologinji. Zadnji mesec sem tudi na inzulinu z najmanjšo enoto (na začetku 3,2,3; sedaj pa 7,3,6) Vrednosti sladkorja pa imam urejene in pod mejo. Redko gre čez 6.5 eno uro in pol po obroku. Na naslednji pregled sem naročena čez 3 mesece.
Mi je pa naročila naj imam še naprej do pregleda enako dieto z enakim odmerjanjem količine hrane – to pomeni še 3 mesece. Me pa zanima kakšno je vaše mnenje, saj kot prebiram po forumih nikjer ni bilo potrebno nadaljevanje z dieto, kvečjemu le z zdravo prehrano. Kot razlog je diabetologinja navedla mojo težo ter dojenje. Kar se tiče moje teže se popolnoma strinjam, čeprav se v nosečnosti nisem zredila preveč…do 10 kil, kar se mi ne zdi pretirano, moja teža pa tudi ni tako previsoka, da bi bila potrebna stroga dieta. Glede dojenja pa ste tudi v zgornjem prispevku omenili, da sladkor na dojenje ne vpliva. Tudi o morebitnem OGTT testu po 6 tednih ni bilo omembe (razen če se moram o tem dogovoriti z svojim ginekologom?)
Me pa še nekaj zanima…diabetologinja mi je svetovala, da naj ne bi šla s porodom čez rok. Da naj povem ginekologu da me obdrži na dan poroda. Zanima me zakaj je rok toliko pomemben? So kakšne nevarnosti za otroka če gre čez rok?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Vesele praznike
Pozdravljeni,
zelo pomembno je vzdrževati ciljni krvni sladkor do poroda, zato, da ima otrok pred in ob rojstvu normalne vrednosti krvnega sladkorja ob normalnem sproščanju lastnega insulina. S tem je verjetnost nizkih vrednosti krvnega sladkorja ob rojstvu pri otroku manjša. Diabetologinja je najverjetneje svetovala rojstvo ob terminu zaradi strahu pred preveliko težo otroka. Telesna teža otroka se s starostjo povečuje in če gre čez rok, se še dalje veča. Pri nosečnostni sladkorni bolezni pa je teža pogosto problem. Vendar to vedo tudi ginekologi, zato je prav, da jih ob kontroli spomnite, da imate nosečnostno sladkorno bolezen.
Po porodu lahko pričnete jesti normalno, vendar zdravo prehrano, ker se krvni sladkor v večini primerov povrne v normalno območje. Sama nosečnicam povem o pomenu zdrave prehrane, večje ogroženosti za nastanek sladkorne bolezni po porodu, običajno čez nekaj let, pomen vzdrževanja telesne teže in telesne dejavnosti za odložitev nastanka sladkorne bolezni tipa 2. V kolikor imajo previsoko telesno težo, jo najlažje izgubljajo ob zdravi prehrani in telesni dejavnosti ob dojenju. 6 do 8 tednov po porodu svetujem določitev krvnega sladkorja na tešče ali OGTT.
Glukometer imate, svetujem, da si po porodu še nekajkrat pomerite krvni sladkor in videli boste, kako je s stanjem krvnega sladkorja. Kot sem napisala pa sledi 6 do 8 tednov po porodu tudi testiranje, pri nas ga opravimo v naši diabetološki ambulanti, ker želimo imeti podatke o stanju matere in otroka, o telesni teži in stanju otroka ob rojstvu, z namenom, da z rezultati otroka preverimo našo uspešnost zdravljenja ter da podamo materi nadaljnja navodila glede spremljanja njenega sladkorja.
Veliko srečnih in veselih trenutkov ob rojstvu vašega novorojenčka
Karmen Janša
Pozdravljeni,
Mene malo skrbi glede sladkorne bolezni, prva nosečnost je potekala normalno, po porodu pa sem dobila sladkorno bolezen, začela sem z dieto in redno merila sladkor vsak dan zjutraj in zvečer, po 6tednih na kontroli so ugotovili da ni več sladkorne bolezni. sedaj pa sem v drugo noseča in imam skrbi, koliko je možnosti da se tudi po drugem porodu zgodi da dobim sladkorno bolezen?
hvala za odgovor
Pozdravljeni,
v kolikor ste imeli v preteklosti povišane vrednosti krvnega sladkorja, to povejte ginekologu, da vas v času nosečnosti redno spremlja glede krvnega sladkorja. Da ste imeli po porodu povišan sladkor, med nosečnostjo pa ne, in da so se potem vrednosti normalizirale, bi bilo lahko posledica jemanja določenih zdravil ali hormonskih nepravilnosti. Kaj se bo dogajalo v tej oziroma po tej nosečnosti vam ne morem odgovoriti, ker ne vem, zakaj je bil vaš krvni sladkor po porodu povišan za kratek čas. Niti ne navajate vaših vrednosti.
Najbolj pomembno je, da vam občasno kontrolirajo krvni sladkor, da se zdravo prehranjujete, ste telesno dejavni in se izogibajte stresu.
Lep dan vam želim
Pozdravljeni,
Zanima me v kolikom casu se mora sladkor po nosecnosti normalizirati. Sama sem imela namrec v nosecnosti povisan sladkor po obrokih, tako je ostalo tudi po porodu. Ko so mi prvi dan po porodu izmerili sladkor sem imela po malici (2 kosa belega kruha in 2 sircka ter pol salice sladkane bele kave 10.7, prav tako sem imela povisanega tudi drugi dan po malici (2 kosa belega kruha s pasteto ter nesladkana bela kava). To pomeni da je bila pri meni sladkorna prisotna ze pred porodom oziroma da bo ostala tudi po porodu?ali obstaja moznost da se sladkor normalizira v 1 meaecu po porodu?zanimivo pa je da na tesece moje vrednosti niso bile nikoli povisane, prav tako je bilo povprecje zadnjih 3 mesecev vredu (se v casu nosecnosti, tudi za obdobje 3 mesecev preden mi je bil diagnosticiran nosecniski diabetes).
Lep pozdrav
Pozdravljeni,
običajno testiramo sladkor 6 do 8 tednov po porodu. Zdrava prehrana, brez belega kruha in sladkorja, naj bi bila prehrana vsakega človeka. Vi ste bolj ogroženi, zato se držite načel zdravega življenjskega sloga, skupaj s celo družinico.
Lep pozdrav
Razumem, sploh glede zdrave prehrane, a v bolnicah se niso toliko napredni, in ceprav naj bi imela dietno hrano dobim vsak dan bel kruh, bel riz, pire krompir. Nekaj pa morem tudi pojest. se pravi se mora v 6 do 8 tednih normalizirati ali ze prve tri dni po porodu?
Pozdravljeni,
po porodu lahko pričnete jesti običajno prehrano. Sladkor se hitro normalizira, ker se s porodom spremeni hormonsko stanje, ki je generator povišanega sladkorja v nosečnosti. Pri posameznih ženskah po porodu sladkor ostaja nekoliko višji še v času dojenja. Seveda pa je nivo krvnega sladkorja odvisen od vašega osebnega metaboličnega stanja. Pri posameznih ženskah sladkorna bolezen ostane tudi po porodu, pri posameznicah motena toleranca za glukozo.
Glede prehrane v bolnišnici ne bom komentirala. Recite, da gre za tri dni. Ko pridete domov, pa se prehranjujte po svoji izbiri.
Lep dan
V nosečnosti sem imela nosečniško sladkorno. Po porodu so bile vrednosti sladkorja na tešče 5.7 ali manj. Če si izmerim sladkor po obroku, so najvišje vrednosti bile 7.9, (ob tem, da sedaj pojem tudi kaj sladkega, če mi paše).
Danes so mi po dobrih 6 tednih po porodu spet delali OGTT. Vrednost sladkorja na tešče je bila 4.4, po eni uri 11, po 2 urah pa 9.7. Ali to pomeni, da imam moteno toleranco za glukozo? Ali je možno, da je sladkor povišan zaradi dojenja in predvsem malo spanja? Koliko je testni rezultat realen – glede na to, da je tudi prehrana pri dojenju malo drugčana kot je bila v nosečnosti, saj ne jem toliko sveže zelenjave? Zanima me, če je potreben ponoven obisk pri diabetologu oz. obravnava,(tablete) ali je dovolj, da se še naprej držim načel zdravega prehranjevanja in gibanja?
Ker dojim, ne bi rada obremenjevala otroka s tabletami. Naj povem, da sem noseč. sladkorno lepo uravnavala z dieto in sprehodi, da nisem jemala inzulina in da je z .otrokom vse v redu, tudi z njegovim krvnim sladkorjem.
Kaj svetujete?
Lep pozdrav M.
Pozdravljeni,
OGTT govori za moteno toleranco za glukozo. Svetujem vam zdrav življenjski slog z zdravo prehrano in telesno dejavnostjo. Sama sicer vse pacientke z moteno toleranco za glukozo povabim na pogovor, ker se mi zdi pomembno da se pogovoriva, kako naprej. Tablet pa ne potrebujete, samo pravilno prehrano, redno telesno dejavnost in skrb za telesno težo.
Lepo se imejte
Karmen Janša
Pozdravlejni!
Zanima me, če bo mi lahko dali link za to literaturo:
v nosečnosti odkrita sladkorna bolezen (običajno v tretjem trimesečju) običajno po porodu povsem izgine, pri približno 2,6% žensk pa ostane. Kasneje v življenju, glede na strokovno literaturo pa po 28 letih po porodu 70% žensk, ki so imele sladkorno bolezen v nosečnosti, dobi sladkorno bolezen tip 2. Ogroženost za nastanek sladkorne bolezni je 7,5 krat večja kot pri ženskah, ki niso imele sladkorne bolezni v nosečnosti.
Hvala Vam,
Lp,
Ines
Forum je zaprt za komentiranje.