Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo sladkorna-nosečnost

sladkorna-nosečnost

Pozdravljeni,

za diagnozo nosečnostne sladkorne bolezni obstajajo smernice, tako tuje kot slovenske, po katerih v to kategorijo uvrstimo nosečnice, ki imajo eno vrednost enako ali višjo od 5,1 mmol/l. Vrednost nora biti določena v uradnem laboratoriju in ne z glukometrom, ki ga dobijo sladkorni bolniki za domov. Vrednosti in kriteriji so v času nosečnosti povsem drugačni kot pri ostali populaciji. Če namerimo vrednost krvnega sladkorja na tešče pri nosečnici 5,1 mmol/l ali več, pomeni, da so visoko ogrožene za razvoj višjih vrenosti krvnega sladkorja v nadaljnji nosečnosti, zato je pri njih potrebno redno spremljanje in edukacija o zdravi prehrani brez sladkih jedi in pijač, brez bele moke, s 5 do 6 obroki dnevno, s čimveč zelenjave in sadja ter z redno telesno dejavnostjo, vsaj pol ure na dan, toliko, da se malo preznojijo in da se nekoliko dvigne srčni utrip. S tem, da nosečnice poučimo o zdravi prehrani, redni telesni dejavnosti in željenem porastu telesne teže, omogočimo, da ne pride do večjih povišanj krvnega sladkorja. Seveda se nosečnice, ko jim razložim, da je to pomembno predvsem za njihovega razvijajočega otročička, se vse navodil pridno držijo. Glede glukometra se pomenimo, ali ga potrebujejo, ali ga želijo, seveda po dogovoru o tem, da se držijo dogovorjenih priporočil. V kolikor pa zaznam kakršen koli porast krvnega sladkorja pri kasnejših kontrolah, se takoj domenimo za meritve. Moje mnenje je, da se manjši porasti krvnega sladkorja lepo uravnavajo z zdravim življenjskim slogom, da gre za povsem naravno nosečnost, in da jih s pretiranim merjenjem prehrane in meritvami krvnega sladkorja preveč psihično obremenimo. Seveda se je potrebno z nosečnico o vsem tem pogovoriti in poučiti, za kar so potrebne določene izkušnje. Rezultati se preverjajo po porodu.

Tako, da draga nosečnica, ne obremenjujte se preveč glede diagnoze, seveda pa v toliko, da hodite na redne kontrole, živite zdrav življenjski slog in s tem povsem poskrbite za svojega otročička. Menim, da bi morala biti prav vsaka nosečnica poučena o zdravem življenjskem slogu in se ga tudi držati. Tiste, ki pridete do diabetologa, imate pravzaprav privilegij glede edukacije o zdravem življenjskem slogu in upoštevajte ga tudi v kasnejšem življenju, pri celotni vaši družinici.

Lep dan

Karmen Janša

http://www.planet.slointer.net
Ce imate cas raje precitajte tole,ki bo koristlo tudi vasim otrokom.

Pozdravljeni,

sem v 10 tednu nosečnosti in sem imela na prvem pregledu sladkorja 5,1. So me napotili k diabetologu in sem dobila aparat za samokontrolo sladkorja. Merim si sladkor vsak dan uro in pol po zajtrku, kosilu in večerji. Vendar me pa zanimajo nihanja, ker npr. po zajtrku imam 4,2 po kosilu 6,1 po večerji pa 4,7. Ali so ta nihanja normalna ali je kaj narobe?

Hvala za odgovor

buba 123

Sem vam že odgovorila v sosednem sklopu.

LP

Karmen Janša

Pozdravljeni !

Zanima me imam sladkorno že 25 let . Ali ti krvni sladkor naraste ko zanosiš. Če prav sem imela do sedaj
lep krvni sladkor .Načrtujem otroka . In ja menstruacija mi zaostaja .

Hvala za odgovor

Pozdravljeni,

pri sladkorni bolnici tipa 1, kot jo najverjetneje imate, mora biti krvni sladkor dobro urejen, že pred nosečnostjo in ves čas nosečnosti. Niste zapisali, kakšen je vaš HbA1c, ki je dober če je pod 7% in zelo dober, če je pod 6,5%. Nosečnice s sladkorno boleznijo tipa 1 se običajno spremljajo tako ginekološko, kot diabetološko v UKC Ljubljana ali Maribor.
Morda ste že noseči, insulin prilagajajte krvnemu sladkorju, na začetku ne bo povečane potrebe, več boste noseči, več insulina boste potrebovali, zaradi hormonov nosečnosti. Seveda pa čimprej pojdite k svojemu diabetologu, da se pogovorita in da vas napoti na kliniko, če ste že noseči..

Lep dan

Karmen Janša

Pozdravljeni,
ali popit kozarec navadne vode brez okusa vpliva na rezultat krvnega sladkorja? Je možno, da je zaradi tega vrednost 5,7 na tešče? hvala za odg. LP

Pozdravljeni!

Pri meni je situacija sledeca: sem v 12.tednu nosecnosti, pri prvem odvzemu krvi pa je bila vrednost sladkorja 5,5. Zdravnik mi je rekel, da to ni nic posebnega, da naj se ne sekiram. Razen tega, da mi je rekel naj se izogibam bele moke in njenih izdelkov, slascic, sladkih pijac, mi ni bilo receno nic. Niso me napotili nikamor, niso mi predpisali nobene diete,..Ostali izvidi so v redu. Me mora torej skrbeti ali lahko zaupam zdravniku, da se s tem ni za obremenjevat?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close