Sladkorna in bolečine na blazinicah prstov nog in rok
pozdravljeni,
v zadnjem času se mi pojavlja bolečina v blazinicah prstov nog in rok: naj podrobneje objasnim: bolečina se pojavlja kot nekakšno “pikanje z žeblji” na blazinicah prstov na obeh nogah in desni roki medtem ko jih na levi roki ne občutim….ali je to posledica visokega sladkorja ki ga imam in ali bodo bolečine izginejo če bo sladkor padel na normalne vrednosti…..
lep pozdrav,
Pozdravljeni,
težave, ki jih opisujete, so posledica sladkorne bolezni, kasni zaplet, ki ga imenujemo diabetična periferna nevropatija. Uredite si krvni sladkor, težav bo manj.
Lepo se imejte
Karmen Janša
Pozdravljeni,
ker je pri meni tudi ugotovljena periferna nevropatija – vendar sladkorne nimam, me zanima ali obstaja način za lajšanje nevropatskih bolečin.
Sicer sem dobil Neurontin 300 mg, ampak sem ga zaradi neučinkovanja in stranskih učinkov opustil.
Sedaj sem že 2 leti brez teh tablet, je pa problem nevropatska bolečina, ki se je spremenila. Najprej je bilo tako kot navaja gospa s sladkorno, sedaj pa se je stanje spremenilo tako da čutim bolj kot da me peče koža po nartu stopala. in sicer na obeh nogah. Občasno to bolečino spremljajo nenadni boleči sunki v prste.
Zanima pa me zakaj je bolečina intenzivnejša le v ležečem ali pol-sedečem položaju?
Tudi če se uležem bočno, bolečina malo popusti, vendar nikoli popolnoma. Pekoča bolečina se tudi kaže s sopojavom občutka mrzlih nog, čeprav na otip le to niso. Posledično so noči dolge in neprespane.
Torej vprašanja:
-ali je možno da gre tudi za okvaro živčevja v predelu hrbtenjače, ker se mi bolečine pojavljajo v točno določenih položajih
-ali obstaja kakšna metoda za lajšanje teh bolečin – mogoče naravna prehrana (ne tablete).
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
Pozdravljeni,
težave, ki jih navajate, so najverjetneje posledica periferne nevropatije ob sladkorni bolezni, podobne težave pa povzročajo tudi pritiski na izhodiščne živce iz hrbtenice in tudi alkohol. Nevropatske težave ob sladkorni bolezni so hujše v mirovanju, predvsem ponoči, ko se razmigate, so manjše ali povsem izginejo (čez dan). Zaradi navedenega svetujemo čim več gibanja. Pomembno je, da imate urejen krvni sladkor, ker tako težave ne napredujejo tako hitro, kot če je krvni sladkor visok.
Glede konzervativih ukrepov je torej pomembno, da uredite krvni sladkor, da se veliko gibljete, morda lahko poizkusite tudi z masažo stopala, ob tem uporabite lahko kakšne naravne pripravke.
Ob blagi nevropatiji pogosto pomaga tioktinska kislina (Thiogamma), ki je v lekarnah v prosti prodaji.
Zdravniki se ob hujših težavah odločamo za več vrst zdravil. V kolikor Nevrantin ni imel učinka, svetujem uvedbo duloksetina (Dulsevija, Cymbalta) ali pregabalina (Lyrica, Pregabalin Krka).
Lep pozdrav
Karmen Janša
Spoštovana ga. Janša,
mogoče ste spregledali vendar sem navedel, da sladkorne nimam, alkohola pa ne uživam že vsaj 1 leto .
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Pozdravljeni,
res sem spregledala, da nimate sladkorne. Glede na to bi vam svetovala, če ne gre za obolenje hrbtenice oz. pritiske na izhodišča živcev, da se oglasite pri svojem zdravniku in se pogovorita še o drugih možnih metaboličnih vzrokih, glede na vaše morebitne druge znake.
Lep pozdrav
Karmen Janša
Forum je zaprt za komentiranje.