Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Sladkorna in alkohol – NUJNO!

Sladkorna in alkohol – NUJNO!

Dober dan!
Z možem sva srednjih let. Več kot 15 let je mož popil več meric vina in piva na dan (po mojem prepričanju je bil že alkoholik). Po nekaj težavah z zdravjem pred 1,5 letom, pa je ves alkohol popolnoma opustil. Začel se je ukvarjati s športom tudi do 5x na teden, poje ogromno sadja, veliko pa popije tudi navadne vode, pritisk ima sedaj po dolgih letih urejen tudi z zdravili. Ker ga je začel mučiti vid, enkrat vidi bolj na daleč, drugič pa bolj na blizu (tudi pogost pojav glivic, slabše spanje, “moške” težave”, žeja), mu je okulist predlagal pregled sladkorja, ki pa je zelo visok – na tešče med 15,2 in 19,6. Sedaj se je odločil za še bolj strogo prehrano (polnozrnato hrano, večkrat bo jedel na dan – sedaj je zaradi obilice dela jedel nekako 2x, včasih 3x na dan).

Moje mnenje je, da samo s tem ne bo uspešno znižal tako visokega sladkorja. Sem pa prepričana, da je to posledica vseh preteklih let (preveč alkohola, neredna prehrana – pa še ta bolj beljakovinska, premalo gibanja, stres,…). Ali bi ga z bolj strogim načinom življenja res lahko zmanjšal na neko normalo ali ne? Bi bilo potrebno zdravljenje in ali bi pomagala že samo zdravila?

Pa še nekaj. V priporočilih za zbijanje je tudi uživanje vina. Glede na preteklost je on sam prepričan, da je bolje ne popiti nič, kot pa samo napr. 1 dl – ker misli, da ne bi ostalo zgolj pri tem. Ali je po vašem mnenju še vedno bolje, da bi vseeno popil 1 dl vina in da s tem tvega ponovitev pretiranega pitja alkohola, ali bolj škoduje ne piti nič? Sama se tega tveganja ponovitve življenja iz preteklosti zelo bojim – iz več razlogov, ki pa jih ne bi navajala.
Je še kaka druga pot za izboljšanje ali zgolj zdravnik?
Hvala za odgovor v imenu naju obeh! Lp Lijana

Pozdravljeni!
Za ureditev sladkorja je uživanje vina popolnoma nepotrebno. Mož ima prav, da je glede na preteklost bolje oz. nujno popiti nič alkohola. Glede na vrednosti sladkorja je tudi nujen obisk zdravnika, zelo neverjetno se mi zdi, da bi le s spremembo življenjskega sloga spravil vrednosti sladkorja na normalo.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close