Sladkorna bolezen tipa 1 in zaposlitev
Zanimajo me vaše izkušnje pri iskanju zaposlitve. Ali poveste morebitnim delodajalcem, da se zdravite z inzulinom? Ali smo to dolžni povedati? Občutek imam namreč, da smo diskriminirani?
Zanimajo me tudi vaše izkušnje s sladkorno boleznijo tipa 1 na vašem delovnem mestu? Kako gledajo na to vaši delodajalci in sodelavci?
Vnaprej hvala za vaša mnenja in odgovore in lep pozdrav vsem skupaj.
Jaz imam sladkorno tipa II. Pa bom v kratkem menjavala službo. Tudi mene zanima , ali mora zdravnik to na zdravniškem pregledu vpisati, oz. sporočiti delodajalcu??
> Zanimajo me vaše izkušnje pri iskanju zaposlitve. Ali poveste
> morebitnim delodajalcem, da se zdravite z inzulinom? Ali smo to
> dolžni povedati? Občutek imam namreč, da smo diskriminirani?
Jaz sem dobil sladkorno ko sem bil že zaposlen pri zdajšnjem delodajalcu, tako da nimam pravih izkušenj. Sicer pa ti tega nikakor ni treba povedati. Kajti nikjer ne piše, da ne moreš opravljati poklica, če si sladkorni bolnik. Če pa se počutiš diskriminirano, lahko sprožiš ustrezen postopek (ki pa bo najbrž trajal dolgo …). Seveda je to teorija, saj vemo kako je v praksi z nosečnicami … ampak, če ne bomo dovolj glasni …
> Zanimajo me tudi vaše izkušnje s sladkorno boleznijo tipa 1 na
> vašem delovnem mestu? Kako gledajo na to vaši delodajalci in
> sodelavci?
Sodelavce sem navadil, da imam pač svoje obveze in kolikor mi zagotavljajo mojih meritev in špikanja sploh ne opazijo več. Skratka nimam nobnih problemov.
Pozdrav in srečno pri iskanju zaposlitve,
SuGar
Od kar imam sladkorno sem zamenjal že 5 službo.
Nikjer do sedaj nisem povedal, da imam sladkorno razen pri delodajalcu. Po mojem jih nima kaj zanimat ali imaš sladkorno ali ne. Moraš pa sam precenit ali te bo ovirala na delovnem mestu ali ne. Težko greš po mojem s sladkrono tip 1 v vojsko ker tam so nepredvidljive situacije in če nimaš sladkorja je panika. Lahko te pa sredi noči odvlečejo z 4 dni v gozd pol se pa znajdi.
In ko sem kasneje sodelavcem povedal za sladkorno so do sedaj še vsi sprejeli to z razumevanjem in spoštovanjem ter tudi zanimanjem.
Sploh ni panike.
Delodajalci ti tega nikakor ni treba povedati, če si za delo sposoben oceni spec. medicine dela na pregledu, ki ga opraviš pred nastopom službe (on seveda ve oz. mora za bolezen vedeti). Kar se službe tiče je pa seveda lahko koristno, če poveš sodelavcem za kaj gre, da bi znali ukrepati pb zapletih (hipa…)
Jaz imam sladkorno tip 1. in uporabljam insulinsko črpalko. Delodajalcu sem razložila in ni bilo nikoli nobenih problemov glede tega. Dobro se mi zdi, da so seznanjeni s tem, ker v primeru, da se ti kaj zgodi vejo kako ukrepati. Sama sem imela veliko hip in so mi vedno znali pomagati.
Forum je zaprt za komentiranje.