Sladkorna bolezen tip 1
Pozdravljeni!
Imam diabetes 1, stara sem 25 let, odkrili so ga šele pred 14 dnevi. predpisano imam insulinsko zdravljenje, 4x na dan. popolnoma sem preplašena,ker sem to bolezen dobila naenkrat in o njej vem same “negativne” stvari. Na ta forum pišem zato, ker bi rada na osnovi vaših izkušenj izvedela, kako priti do idealne urejenosti sladkorne bolezni, katere so najpogostejše skrite pasti, ki prežijo na “frišne” diabetike ter predvsem to, ali se je pri katerem od vas pojavil kak kroničen zaplet (oči, ledvice, stopala..) KLJUB dobri urejenosti slad.bolezni. Dobrodošla bi bila vsaka informacija in napotek. hvala in lp
Draga Maja!
Predlagam ti, da si ogledaš spleno stran Zveze društev diabetikov Slovenije:http://www.diabetes-zveza.si/
Tam boš videla imajo tudi forum, kje lahko postaviš isto vprašanje in boš zagotovo dobila vso potrebno in zaželjeno podporo.
Lahko te še povabim v novo ustanovljeno društvo Hba1c oz klub mladih diabetikov, sicer se pa zbirajo na sedežu zveze. Povabljena!
Lahko se včlaniš tudi v društvo diabetikov v vašem kraju in se udeležiš raznih izletov, telovadbe, plavanja ali predavanj… veliko tega je organizirano.
Ne skrbi, verjamem ti, da ti je sedaj na začetku zelo težko ker te je strah, saj si slišala veliko negativnega o tej bolezni… Vendar moraš vedeti, da če imaš sladkor urejen, zadeva sploh ni tako težka, pomembna je prehrana, koliko inzulina si daješ, koliko se giblješ, da se ne izpostavljaš prevelikim stresom oz da se znaš čim bolj sprostiti.
Boš videla, tudi to začetno obdobje tesnobe bo minilo in ti bo lažje, sploh ko boš spoznala še nas ostale diabetike.
Če želiš, mi lahko pišeš na mail, pa se še kaj pogovoriva.
Čao!
Res ni prijetno tako mlad dobiti te bolezni. Ampak, če nimaš izjemne smole, tudi ni tako grozno. Najhuje je to dejstvo sprejeti in se z njim soočiti, ko to “vzameš”, pa že gre. Sama sem res zbolela kasneje, ampak inzulin imam že dolga leta. Dobra stran je, da sam lahko največ vplivaš na potek bolezni, predvsem na to, da se ne pojavijo komplikacije. Te so prava grožnja, ker jih je lahko veliko in so hude. Ampak o tem boš še prekmalu izvedela dovolj. Brez milosti je treba spremeniti način življenja, ker nikoli ne bo več tako enostavno kot je bilo prej.. Ampak kmalu se navadiš. tudi injekcij. Jaz jih imam vsak dan pet, najbrž tudi ti, vendar sem nekje brala, da bo pri tipu 1 kmalu dostopna črpalka. Če hočeš imeti urejeno bolezen, pa se je treba disciplinirati. Če si že po naravi urejena, ti bo to mimogrede. Samokontrola sladkorja, injekcija, hrana, od katere je prepovedana samo nezdrava hrana, ko se bolezen uredi, pa lahko počneš skoraj vse. Omenim naj le še hipe, ko ti krvni sladkor upade pod normalo. To se dogaja, pa če se še tako trudiš. Važno je, da spremljaš svoje počutje in, ko boš doživela kaki dve, boš že vedela, kaj ti grozi. Takrat je treba ukrepati takoj, ker lahko sledi nezavest. Slišim, da hipe potekajo različno, ampak jaz jo vedno začutim pravi čas in še nikoli nisem bila v nezavesti. Upam, da si boš tudi lahko tako prisluhnila, da boš vedela, kako ravnati.
Včasih mi res začne presedati, ampak takrat se spomnim, da so morali še pred kakimi tridesetimi leti diabetiki vsak dan prekuhavati brizgalke in igle. Insulin je bil v steklaničkah po pol deci, potegnil si ga z iglo in brizgalko, pred ponovnim vbodom pa je bilo treba vse spet prekuhati. Danes so peresa, skalo imaš pred sabo in z z gumbom določiš količino.
Prišla sem že do tam, da mi zdravnik reče, da sem sama sebi najboljši zdravnik, ker je treba včasi predpisano dozo tudi spremeniti. Danes to storim že brez skrbi, ker vem, da ga ne bom polomila.
Če se boš včlanila v društvo, boš prejemala približno dvakrat na leto časopis Sladkorna bolezen. Izhaja tudi Dita, ki ja za začetek kar v redu.
draga Maja. želim ti, da se hitro in dobro navadiš na nove razmere in, da si boš bolezen čimbolje vodila.
Hvala za nasvete, nekaj od hip,doz insulina,glukometra sem že prebrala.
zanima me pa-ali se po tokih letih vbrizgavanja kaj pozna na koži (trebuh noge) Ker sem še začetnik, se mi velikokrat naredi, da mi priteče kri,potem sem pa vsa plava po trebuhu in nogah.Obstaja kaka finta za olajšanja vbrzigavanja?
Lp M.
Edina finta so dovolj ostre igle. nikoli jih ne napišejo dovolj. Najraje bi videli, da porabiš eno na teden. Moraš biti kar sitna in zahtevati. Na originalnem navodilu piše, da so za enkratno uporabo. Mesta dajanja pa so opazna premosorazmerno s starostjo, seveda je veliko odvisno tudi od tega, kako ti uspe. Jaz sem vedno bolj marogasta, prva leta pa to ni bilo tako opazno. Maroge imam hujše tudi zato, ker me je že kap in moram jemati zdravila proti strjevanju krvi. Zelo mi gre na živce tudi, kadar priteče kri in se pozna na perilu, ker se po večkrat na dan ne bi problačila. Ampak, če se začneš preveč sekirat, je hudo in se lahko še začneš sam sebi smiliti.