Sladkorna bolezen pri otroku
Spoštovani,
večkrat ste mi pomagali, ko sem se spopadala z nosečnostno sladkorno boleznijo, tokrat pa se na vas obračam v skrbi za svojega štiriletnega sina. Pred kratkim je bil v bolnišnici zaradi uroinfekta, zdaj pa sem prejela odpustnico, na kateri piše, da moramo opraviti kontrolo sladkorja na tešče, ker je imel ob odvzemu pri njih vrednost 9.1. Ta odvzem je bil opravljen na vrhuncu bolezni, ob vročini 40 stopinj, kakšni dve uri po obroku (morda nekoliko manj, točno se ne spomnim), pred tem že nekaj dni ni praktično nič jedel, bil je na infuziji, sam pa je morda spravil vase samo malo sladkega čaja. Zdaj me seveda zelo skrbi, s kontrolo pa moram še malo počakati, ker je tudi zdaj nekoliko prehlajen in verjetno ne bi bili realni rezultati. Ali je glede na okoliščine odvzema zelo verjetno, da je kaj narobe, ali se to vrednost da pojasniti? Naj še povem, da je bila moja sladkorna bolezen v nosečnosti zelo dobro urejena z dieto (brez inzulina), nekaj povišanih vrednosti sem sicer imela, vendar je bil glikirani hemoglobin vseskozi pod 5, tudi za naš življenjski slog si upam reči, da je relativno zdrav. Sin pije v veliki večini vodo, zelo rad ima zelenjavo in sadje, pojemo veliko polnozrnatih žitaric, sladkarije v mali količini in izključno kot sladica po kosilu… Morda je naš največji greh, da za zajtrk velikokrat je (domačo) marmelado – to je ostalo še iz časov, ko smo bili zaradi številnih prehranskih intoleranc zelo omejeni z namazi za kruh in se je tega nekoliko navadil. Pa še to poskušam omejiti, kolikor se da. Zelo bi bila vesela vašega mnenja, ker me je resnično strah – pa čeprav vem, da sladkorna bolezen ni najhujše, kar bi se lahko zgodilo. Vnaprej hvala!
Otroci sladkorne bolezni ne dobijo zaradi tega, ker je imela njihova mama v nosečnosti nosečniško sladkorno.
Peljite otroka na pregled in tako boste vedeli, pri čem ste.
Če se sladkorna bolezen tipa 1 pojavi, je otrok zelo žejen in spije ogromne količine tekočine, pogosto lula in začne hujšati. Vse to se dogaja zelo hitro.
Peljite ga na pregled ali pa jutri vsaj pokličite pediatra in povejte, kakšne strahove imate.
Verjamem, da bo imel za vas dober nasvet!
Vse dobro!
Poročajte, kako ste!
Mamica majhnega sladkorčka, pozdravljeni!
Najprej hvala za odgovor. Vem, da nosečnostna sladkorna ne pomeni, da bo otrok sladkorni bolnik, vendar so me v nosečnosti opozarjali, da so otroci mater z neurejeno sladkorno boleznijo v nosečnosti bolj dovzetni, da zbolijo – čeprav si predstavljam, da verjetno prej za diabetesom tipa 2 kot tipa 1. Sama sem sicer imela na splošno zelo dobro urejen sladkor, ampak posamezne povišane vrednosti pa so se vendarle pojavljale.
Znakov, ki ste jih opisali, sin ni imel nikoli in jih tudi zdaj nima. Prejšnji teden so mu odvzeli kri na tešče, ko je imel test laktozne intolerance, in vrednost je bila 4.8. Glede na to, da nima simptomov, sem zaenkrat mirna, čeprav bom morda vseeno poprosila, če mu bodo kdaj jemali kri, da morda testirajo še to.
Hvala za skrb, bodite dobro!
Forum je zaprt za komentiranje.