Sladkorna bolezen – porod
Pozdravljeni,
v 26. tednu nosečnosti mi je diagnosticirana nosečniška sladkorna. Sem na dieti in redno ter pridno vzdržujem sladkor v mejah normale. Enkrat na teden se zgodi, da ga imam povišanega, ker še včasih raziskujem hrano. Npr. prejšnji teden mi je rdeča pesa povečala sladkor po obroku na 8.0.
Obiskujem dr. Tomažič in Hba1C vrednosti so bile:
14. 5. – 4,8%
26. 6. – 5, 7%.
Naslednji pregled imam 31. 7.
Zanima me, kako nas nosečke z NS obravnavajo pri porodu. Ginekologinja mi je povedala, da mi bo pri naslednjem obisku dala še dodatno napotnico za porodnišnico, ker imam sladkorno. Kaj to pomeni? Ali mi bodo med porodom merili sladkor in ali bodo po porodu otroku naredili dodatne preiskave. Sem v 37. tednu nosečnosti.
Ali sprožijo porod, če je vse ok (teža otroka je v mejah normale) ali nas pustijo do 42. tedna?
Hvala za odgovor!
LP
Pozdravljeni,
vaša sladkorna bolezen v nosečnosti je lepo urejena, teža otroka je UZ normalna, tako da poteka porod tako kot pri vsaki nosečnici. Ko se otrok rodi, pa mu izmerijo krvni sladkor, da ne bi imel hipoglikemije. V kolikor ste sladkor urejali samo z dieto, tudi ni potreben poseben režim merjenja krvnega sladkorja, v kolikor pa bi bili zdravljeni z insulinom, pa so potrebne meritve med porodom.
Ženske, ki so imele sladkorno bolezen v nosečnosti, imajo povečano ogroženost za nastanek sladkorne bolezni tipa 2, zato jim je potrebno enkrat letno določiti krvni sladkor na tešče pri osebnem zdravniku. Vsem ženskam z nosečnostno sladkorno boleznijo pa 6 do 8 tednov po porodu tudi določimo krvni sladkor na tešče. Vrednost je normalna, če je krvni sladkor manjši od 6,1 mmol/l.
Za preprečevanje nastanka sladkorne bolezni tipa 2 svetujemo zdrav življenjski slog, s skrbjo za telesno težo (ITM med 18,5 in 24,9 kg/m2) , redno zmerno telesno dejavnost (vsaj 30 minut dnevno) in prehrano, razdeljeno v pet dnevnih obrokov, ki vsebuje ogljikohidratna živila v obliki polnozrnatih žit, sadja, zelenjave in stročnic, zmerno količino maščob ter dovolj vlaknin.
Lepo se imejte in uživajte v pričakovanju vašega novega družinskega člana
Pozdravljeni,
hvala za odgovor! Zdaj sem pomirjena!
LP in vse dobro!
Pozdravljeni!
Se bom navezala kar na zgornjo objavo. V nosečnosti sem bila na insulinu, ko bom pa rodila so mi pa rekli, da naj samo pazim na prehrano. Ks si na vsake toliko časa izmerim na tešče in je vedno okrog 5,0. čez dan si ga pa kdaj pa kdaj izmerim naključno, ne glih 90 min po jedi. Nisem pa tudi nikjer zasledila koliko naj bi bila vrednost 90 min po jedi, le da nikoli ne sme presegati 10. Ali je to pravilen podatek?
Pozdravljeni,
krvni sladkor (Ks) na tešče je normalen do 6,1 mmol/l, po jedi naj bi bil do 7,8 mmol/l, če govorimo o povsem normalni glukozni toleranci.
Če pa gledamo pojav sladkorne bolezni pa je ta diagnosticirana, če je Ks na tešče 7,0 mmol/l ali višji, in dve uri po jedi višji od 11,0.
Vmesne vrednosti govorijo za motnjo v glukozni toleranci oz. za prediabetes.
Lep dan
Pozdravljeni,
nikjer ne najdem podatka, kako je pri nosečniški sladkorni s sprožitvijo poroda. Je res, da porod sprožijo en teden po PDP ali počakajo do 42. tedna? Ali je enako v vseh porodnišnicah v Sloveniji?
V prvi nosečnosti (rodila sem pred 15-imi meseci) so mi odkrili GD, mislim da v 6. mesecu, takrat ko te stvari testirajo. Do konca nosečnosti sem z rahlo regulacijo prehrane držala sladkor pod kontrolo. Po porodu težav ni bilo več. Rodila sem pet dni po PDP, dojenčka težkega 3750 g in velikega 50 cm. Drugi dan so odkrili da ima zlatenico in je bil dva dni pod lučko (sestra mi je rekla, da je to najbrž zaradi dvakrat zavite popkovnice, ne vem če je to lahko drži).
Sedaj sem drugič noseča (18. teden) in sem že takoj na začetku opravila testiranje za sladkor, ki je bil ponovno povišan. Enako kot prvič pazim, da ne pretiravam pri prehrani in sladkor je zaenkrat v redu. Imam pa tudi železo na spodnji meji (če je morda tudi to lahko dodaten razlog za sprožitev) in jemljem sirup za železo. Skrbi me, ker si zelo želim roditi po naravni poti. Slišala sem že za štiri primere induciranega poroda (drugi razlogi, ne GD) in vse so se po dolgih mukah končale s carskim rezom. Pa še to, moj izračunani datuma poroda (glede na možnost spočetja) je en teden za PDP glede na menstruacijo (po prvem porodu imam različno dolge cikle). Ginekologinja je rekla, da je sicer otrok za nekaj dni manjši kot bi naj bil glede na PDP, ampak naj datum vseeno ostane kot je.
Se opravičujem za dolgo besedilo.
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Zala
Forum je zaprt za komentiranje.