Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo sladkor, sladkor…

sladkor, sladkor…

Pozdravljeni. Na vas se obracam prvic in se vam ze vnaprej zahvaljujem za odgovor. To je moja četrta nosečnost ( 15 t ), a prvič sem se srečala s povišanim sladkorjem v krvi. No, v preteklih nosečnostih sem imela mogoče po enkrat-dvakrat rahlo povečan sladkor, potem pa sem ukinila sladkarije itd in je šlo ok mimo 🙂
Tudi sicer sem bila nedolgo nazaj na rednem zdr. službenem pregledu, kjer sem imela vsega ravno prav, tudi sladkor je bil v redu.
Zdaj, v tej zadnji nosečnosti, pa mi je že takoj na začetku pokazal sladkor v krvi in sicer 5,18. Gineko. je rekla, da je to gotovo od stresa ( pod katerim se namreč takrat bila….), da naj se ne sikiram in grem čez en teden še enkrat. Sladkarij že tako ali tako ne jem, ker se mi takoj “pozna”, bila pa je v tistem tednu velika noč in sem si nekaj dobrot vseeno privoščila. Posledica, sladkor 5,25.
No, šla sem na diabet. posvet oz. tisto “predavanje”, kjer so nam razložili, kako, kaj, koliko. TZdaj je od tega že slab mesec in se tega držim kar se da. Sestra je svetovala, naj se držimo diete že pred obiskom pri diabetologu in jaz sem skušam. Problem je, da grem v službo ok. 9 in me do 16 ni, vmes pa je v službi tudi kosilo, kakršno pač je. Seveda sladkega ne jem, vseeno pa je včasih to bel, riž, makaroni itd…poskusila sem z malico, vendar sem bila ob tistih dveh malicah, ki sta mi do 16, ko sem doma potem imela kosilo, preveč lačna..
Ker imam posvet pri diabetologu šele čez nekaj tednov, pa sem si izposodila merilni aparat, bolj iz firbca, kot kaj drugega, saj sem bila prepričana, da glede na to, da sem se v enem mesecu res ržala diete, mogoče trikrat rahlo pregrešila vsega skupaj, da bo sladkor ok. Celo shujsala sem 2 kg in imam zdaj enako težo, kot pred nosečnostjo.
Nekajkrat sem si merila, in je bilo vse ok, tako zjutraj, kot po obrokih. Ko sem včeraj zvečer po večerji merila 1,5 ure, je bil sladkor 5,8, kar mislim, da je ok ( < 6,6). potem pa sem za povečerjek 0k. 21,30 šele pojedla še dve jabolki ( !!!). Zanima me, ali je možno, da sem zaradi teh dveh jabolk imela sladkor zjutraj ob 6.00 na tešče kar 6,8?? Me je skoraj kap...potem sem jedla zajtrk, in 1,5 ure po zajtrku je bil sladkor 7. Ne vem, saj najbrž manj po moji logiki bi bil težko, če sem ga imela že na tešče 6,8. Naj še povem, da sem bila zadnjih 14 dni aktivna NIČ, ker sem imela strogo ležanje, da o stresu ne govorim, zaradi krčev pa sem morala piti magnezol ( prebrla sem , da vsebuje tudi saharozo,). Zanima me vaše mnenje, ali je možno, da sem imela sladkor zjutraj tako visok zaradi 2 jabolk ( VEM,da je dovoljen en kos sadja naenkrat 🙁 ) Imam še vprašanje glede prvega obiska: tam bom najbrž dobila to napravico in kako potem poteka v praksi…jaz si to merim doma in zapisujem…koliko časa in kdaj potem običajno sledi ponovni pregled pri diabetologu? Pa samo tole še: eno vprašanje, ki se ne navezuje direktno na sladkor, pa vseeno…Kako je s temi listki za kri in za merjenje ketonov? Ali tudi tega kaj dobiš zraven, ali si moraš to kupiti? Seveda človek naredi vse, da bi bilo zanj in njegovega otroka najboljše, vendar pa sem se zgrozila ob misli, da bi si morala meriti na dan npr. 4x, včasih najbrž še večkrat, da bi ugotovila, kaj in kako in za to dati tudi 100 eur / mesec? Ali ti “pripada” na zavarovalnico? Kdaj ti doktor predpiše inzulin oz. koliko časa si najprej na “dieti” in merjenju sladkorja? Še enkrat hvala za vaš odgovor, Andreja

Popravljam. zjutraj sem imela na tešče sladkor 5,8 in ne 6,8 ! 🙂 Pa še vseeno preveč…

Pozdravljeni,

krvni sladkor – KS -zjutraj je pri nosečnici običajno najvišji zaradi delovanja hormonov, ki delujejo nasproti insulinu. Če prav razumem, ste na začetku nosečnosti, zato zaenkrat večernega poobedka še ne potrebujete. Ena sama meritev ne pove veliko, zato si KS še kdaj izmerite. Tokrat ob 1 ali nič jabolka. KS lahko čez noč zmanjšate z večernim sprehodom, seveda, če vam stanje nosečnosti to dopušča. Vi imate strogo ležanje.

Aparat in 3 diagnostične trakove na dan dobite v breme zavalovalnice.

V kolikor se KS ne more znižati s prehrano in telesno dejavnostjo, kar je pri vas problem, se doda insulin. Insulin se lahko daje samo zvečer pred spanjem ali pa pred obroki ali pa oboje, odvisno od KS.

Poiskusite se sprostiti, morda z vajami za mišično sproščanje, lepimi mislimi..Tudi to zniža KS.

Lep dan

Karmen Janša

Hvala za vaš hiter odgovor. Gibam se zdaj lahko normalno, tudi delam, le zaradi nekega posega sem pač morala ležati. Zdaj je na srečo to mimo in sem tudi malO “zadihala” 🙂
Če sem vas prav razumela, bom najprej dobila za merjenje ks in tudi nekaj časa merila, nato pa, če bodo vrednosti take, kot morajo biti, z dieto nadaljevala, v obratnem primeru pa se doda inzulin? LP; A

Pozdravljeni,

dobili boste merilnik in navodilo za merjenje, držite se predpisane prehrane (nič sladkorja in sladkih jedi ter pijač, nič bele moke) ter vsaj enkrat, še bolje pa dvakrat na dan telesna dejavnost, običajno sprehod), ki pa mora biti zmerne aktivnosti, tako, da se nekoliko prepotite in vsaj 30 minut.

LP

Karmen Janša

Oh, dokaz, da se ucimo vse zivljenje, sem jaz…ugotovila sem, da sem si narobe merila sladkor! Namesto, da bi prst oz, kri nanesla na konec merilne palcke, ki bi vskrala kri in v 6 sekundah pokazala rezultat, sem kri nanasala po vrhu palcke. Zato pa sem imela probleme z merjenjem oz. odcitavanjem, ki mi je veckrat nagajal 🙂 Tako da, sem sla se enkrat brat navodila, ker se mi je pa cisto nemogoce zdelo, da bi imela sladkor 8 po kosilu 2 uri 🙂 No, zdaj so meritve povsem drugacne in normalne, zjutraj na tesce danes 5,0, po zajtrku 1,5 ure pa 5,3. prav tako vceraj zvecer vse ok 🙂 Hvala za vase odgovore in lep pozdrav, A

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close