sladkor na tešče – vrednosti
Ne najdem odgovora, pa tudi sama diabetologinja mi ni dala dobrega odgovora glede moje dileme.
V praksi velja, da če izmerim sladkor na tešče ob 6h zjutraj, da naj bi bil le-ta nižji, kot če bi ga izmerila ob 8h zjutraj. Pri meni je ob 8h zjutraj nižji, kot ob 6h (ob 6h – 5,4; ob 8h – 4,7; vmes sem šla nazaj spat).
zakaj prihaja do tega? Kako bi lahko to spremenila?
Sicer imam gestacijski diabetes, po obrokih se vrednosti gibljejo v mejah, na tešče pa nikakor ne spravim pod 5 kot naj bi bil cilj. Imam nočni insulin, ki ga dnevno povečujem za 2 enoti (trenutno na 34 enotah, še 3 tedne do poroda). Povprečna vrednost zadnjih tednov je 5,4. Imam pa konkretno povišano težo.
Morda gre za fenomen zore. Zjutraj, nekako ob sončnem vzhodu, zna pri nekaterih narasti sladkor. Pač, delovanje organizma. Še posebej zna to biti izrazito pri majhnih otrocih. Npr. za jutranji koliličnsko enak obrok kot npr. dopoldanska malica, si morajo aplicirati tudi 200 ali 300% večinsulina kot za malico. Pa tudi nekateri odrasli diabetiki, si morajo zjutraj samo za vstajanje dati nekaj insulina ali pa to uredijo z bazalnim insulinom.
Morda je to. Ker imaš tudi svoj lasten insulin, ti le-ta potem zbije sladkor nazaj. Saj konec koncev nimaš tako zelo povišanih vrednosti. Ok, pri nosečnicah je treba biti strikten.
Morda je to razlog, da telo jutro dojema na nek način kot stres.
Nekako nisem čist zadovoljna z odgovorom.
Sprašujem se ali bi morda v mojem primeru bolj odgovarjalo, da si insulin vbrizgam že ob 8h zvečer, pa da preteče toliko ur od 6h zjutraj? Sedaj zaradi tega vstajam ob 8h zjutraj, vrednosti so fajn, pa tudi čez dan se ne obremenjujem več, kako vrednost bo pokazalo in so te vrednosti vedno pod 6.
Drugo pa kar me matra… zadnje čase opažam, da mi, ko vbrizgam insulin, preštejem minimalno do 10 (večkrat do 20) potegnem inekcijo ven, spolzi kapljica insulina zraven 🙁 nej že pride bebi vn, da bo mir pr bajt
Pozdravljeni,
jutranji dvig krvnega sladkorja (KS) je posledica povečanega sproščanja hormonov (predvsem kortizola in hormonov nosečnosti), ki delujejo nasproti insulinu in imajo cirkadiani – dnevni ritem. Sproščanje po urah je pri vsakem posamezniku nekoliko različno, pri vas je vrh najverjetneje okoli 5 do 6 ure, nato že postopoma upada. Pravilo, ki ga navajate, da je KS ob 8 uri višji, kot ob 6 uri, lahko velja za osebe, ki se zdravijo z insulinom, ker bi delovanje insulina v tem času lahko že nekoliko upadlo, pa tudi to ni nujno oz. je individualno. Vi imate še veliko lastnega insulina, zato to pravilo za vas očitno ne velja.
Ko si aplicirate insulin, morate prišteti do 5, preden izvlečete iglo, potem tudi ne bo kapljice, ki vam uide.
Lepo se imejte
sem kar malo pozabila na tole moje vprašanje.
Hvala za odgovor, vsaj ena, ki končno malo bolj razloži.
Glede apliciranja… navodilo je prešteti do 10, ugotavljam pa da je najboljše do 20 – nič ne uide ven 😉
Večji nadzor boste dosegli z uporabo inzulinske črpalke. Bazalne odmerke lahko spreminjate na pol ure natančno. Pogovorite se z diabetologom.
Star sem 36 let pred dnevi mi je sosed ki jesladkorni bolnik izmeril sladkor v popoldanskih urah in sem mel 14,9..Zgrabila me je panika pred tem sem pojedel 5 slaščič in dva kosa kruha z zaseko 10 min po obroku mi je izmeril. Sedaj sem si kupil svoj aparat za merjenje sladkorja. Merim si vsako jutro na tešče in mi pokaže tam od 4,9 do 5,3 kakšen dan tak drugič tak. nimam pa neke povečane žeje edino včasih sem otrujen. nevem če zdaj to moram iti k zdravniku ali je panika odveč po obrokih kosilu večerji pa mi pokaže od p,5 do 6,5 pa tudi 7 včasih odvisno kaj jem za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
Pozdravljen,
10 min po obroku je tudi pri zdravemu ”normalno” da poskoči sladkor višje. Pri ljudeh, ki nimajo diabetesa je 2 uri po obroku lahko največ 7mmol/l. Na tešče imate sladkor OK.
Če boste merili krvni sladkor, potem merite pred jedjo in 2 uri po jedi. Tako boste relavantno videli, če imate krvni sladkor v normali ali povišan.
V pomoč lahko preverite na tej spletni strani: http://www.diabetes.co.uk/blood-sugar-checker.html
Drugače pa zmernost pri uživanju hitrih ogljikovih hidratov. Priporočam, da upoštevate načelo zdrave prehrane in ”sladkarije” uživate skupaj z večjim obrokom – npr.kosilo.
LP
Pozdravljeni,
krvni sladkor, izmerjen kadarkoli, ki je višji od 11 mmol/l in krvni sladkor na tešče nad 7 mmol/l predstavlja kriterije za diagnozo sladkorne bolezni.
sami ste opazili, da je vaš krvni sladkor odvisen od hrane, zato kot vam je že svetovala Pokapoka Lonica, zauživajte zdravo prehrano, z ogljikovimi hidrati z nizkim glikemičnim indeksom, izogibajte se predvsem jedem, ki vsebujejo sladkor (seveda tudi sladkim pijačam), in jedem iz bele moke. Jejte 5 krat na dan, po malem, jejte čimveč sadja in zelenjave, poskrbite za primerno telesno težo in redno telesno dejavnost.
Glede na vaša leta, se ob priliki le oglasite pri zdravniku, da vam postavi ali ovrže diagnozo sladkorne bolezni.
Lep dan
Pozdravljeni,
odkrili so mi sladkorno bolezen tipa 2. Redno jem tablete in pazim pri prehrani. Ne glede na vse se jutranja meja sladkorja giblje 7-7,4 (brez večjih odstopanj). Zanima me kako to uravnati in kakšne so posledice?
LP in hvala za odgovor
Pozdravljeni,
preverite, kaj jeste zvečer in koliko. Pojdite na večerni sprehod. Več bi vam lahko svetovala, če bi napisali katera zdravila jeste in kdaj.
lep dan
no danes sem dala kri in šok, cukr na tešče je bil 7.3. Jutri dam še test za sladkorno. Naj povem da sem zadnje čase pod precejšnjim stresom (že na meji paničnih napadov). Stara sem 38. spomladi marca je bil cukr na tešče 4,9. Kaj lahko sama naredim? Se ne gibljem, velika sem 161 in tehtam 73 kg. Sedaj se bojim hujšat (kaj pa če bo že sladkorna te kg pobrala) -spet meje panike. Prosim svetujte. Mogoče tudi link kaj jesti, da se zniža sladkor.
Pozdravljeni,
imate samo eno vrednost krvnega sladkorja, ki pa je v območju povišanega sladkorja.
Za diagnozo rabite še eno meritev ali pa znake, kot so povečana žeja, nočno in tudi sicer pogosto odvajanje urina, utrujenost…Telesna teža se zaradi sladkorne bolezni zniža sama od sebe, samo kadar gre za visoke vrednosti krvnega sladkorja, ob občutnem pomanjkanju inzulina. Takega stanja pri vas ni. Opisujete hud stres, ki je lahko povzročitelj ali sprožitelj povišanega krvnega sladkorja.
Glede prehrane svetujem izogibanje sladkim pijačam in sladkim jedem, beli moki, jedem, ki vsebujejo ogljikove hidrate z visokim glikemičnim indeksom, 5 obrokov na dan, čim več zelenjave in sadja, polnozrnatih izdelkov.. Poleg prehrane je zelo pomembna telesna dejavnost, najmanj pol ure na dan, taka in toliko aktivna, da se malo preznojite, pa še vedno lahko govorite. Če se boste odpravili na sprehod v naravo, poleg hoje opazujte lepote okoli sebe, prisluškujte zvokom, naužijte se svežega zraka, skratka uživajte. Ob tem se boste tudi sprostili. Sprostite pa se lahko tudi ob glasbi, prijetnem klepetu s prijateljico ali partnerjem, s hobiji oziroma sami morate poiskati, kaj vas pomirja in sprošča. Morda vas bo ob tem zapustila tudi panika.
Lepo se imejte
vrjetno je res stres.. naredila sem ogtt test, in na koncu je bil cukr 5.4 Vseeno se bom držala navodil, ker veliko presedim, da bom izogibala se beli mki, saščicam…..in pa predvsem ker sem do sedaj zanemarjala gibanje to vključila v vsakdajnik.
Forum je zaprt za komentiranje.