Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika Slabši vid

Slabši vid

Pozdravljeni! Zadnje čase opažam, da se mi občasno na levem očesu megli vid (zjutraj ali pa popoldne), ko gledam na daleč. Mislim, da se mi je dioptrija spremenila, ker sem prej imela očala z dioptrijo +0,5 na obeh očesih in sedaj mi ta očala ne ustrezajo. Na blizu še lahko gledam, ko pa gledam na daleč, mi pa se megli vid. Ali je to posledica mojega dela, saj opravljam delo za računalnikom, kjer je potreben vid na blizu in da se je dioptrija mogoče zaradi tega spremenila. Ali bi potrebovala očala samo za delo na računalniku ali pa bi morala imeti očala za na daleč? Ali je + dioptrija povezana z slabšim vidom na daleč? Če bi morala imeti očala, koliko kaj stanejo okulistični pregledi v vaši optiki in ali se je treba naročit? Lep pozdrav!

Torej dokaj možno je, da se vam je vid poslabšal zaradi računalnika. To kar opisujete za levo oko je jasen znak!

Če potrebujete očala samo za računalnik, se zdravnik odloči pri pregledu. Tudi + dioptrija je povezana s slabim vidom za daleč (daljnovidnost).

Pregled je pri nas zastonj (za naše stranke) in se je treba naročiti, da se izognemo čakalnim dobam:

tel.: 02/25-25-200

ali po internetu:

Lp.

živjo.

imam eno vpršanje, ker se mi včasih dogaja nekaj podobnega kot sem prebrala zgoraj. ko zjutraj vstanem imam nekaj časa meglen vid ( vedno levo oko), včasih se pojavi tudi zvečer, ob gledanju TV-ja ali pa če sem za računalnikom. dioptrije nimam, šla sem tudi na pregled h okulistu, njena ugotovitev je bilo tudi ventje veznice ali nekaj podobnega, svetovala je kaplijice, ki naj jih uporabljam kadar se mi zazdi, da so oči utruhene ali kaj podobnega.

zanima me samo, zakaj se to dogaja. pravijo tudi, da so svetle oči bolj občutljive itd.?

To nima nobene povezave z dioptrijo, zakaj se vam pa to pojavlja, pa bi bilo najboljše vprašati zdravnika, ki vam je predpisal kapljice, saj je razlogov lahko več.

Lp.

Zdravo! Zanima me zakaj se mi je vid kljub očalam poslabšal. Očala nosim v šoli,doma,za računalniku in pred televizorjem. Ne nosim jih pa ko grem ven. Je mogoče to razlog zakaj se mi je vid poslabšal. Zdaj ne vem kaj naj naredim. Ali si naj grem po nova dioptrijska očala ali očal naj sploh več ne nosim. In zanima me ali lahko kljub slabemu vidu izberem srednjo šolo,kjer se na veliko uporabljajo računalniki?

Lp.

Torej razlogi zakaj se dioptrija povečuje še niso povsem znani, eden je sigurno dedni razlog. Očala nosite redno in redno hodite na preglede. Zaostajanje za realno dioptrijo in prenehanje nošnje očal niso sprejemljivi. V vsakem primeru pa se odločite za šolo, ki vam je všeč in ne na podlagi očala (saj ni nujno, da pa se bi vam zaradi druge šole dioptrija ustavila).

Lp.

Pozdravljeni,

Zanima me nekaj glede tete.Ona ima 59 let in slabo vidi.Namreč ima motnje vida.Vzrok je absolutno primeren letom.Ali je v LJ kaksen strokovnjak da bi ji mogoce z operacijo izboljsal vid?Mogoče kakšen oftamolog ? Če je kak strokovnjak (oftamolog) mi prosim pomagajte da jo peljem v LJ na pregled.

Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem.

Lep pozdrav.

Žal za Ljubljano nimam podatka, saj sem iz Maribora. Mogoče vam bo pomagal kateri obiskovalec tega foruma.

Lp.

Zdravo!
zanima me če bom jaz potrebovala nositi očala glede na to da so mi na sistematičnem pregledu ugotovili da na levo oko slabše vidim.

LP

Sicer je to zelo splošno vprašanje na katerega ob pomanjkanju podatkov težko odgovorim. Mislim, da boste morali nositi očala, seveda pa vam bodo to odgovorili na očenem pregledu, katerega vam toplo priporočam.

Tudi meni se zadnjih 20 dni pojavlja slab vid na daleč. Ali je mogoče to na kak način povezano z kolesarjenjem, (da bi me napihalo) kajti v očeh imam občutek kot da so mokre oz vlažne in zjutraj se zbujam z veliko zaspančki…
Čez dan je vid dokaj vredu, ko pa se stemni pa se mi zdi da oči postanejo utrujeno in ko pogledam daleč kakšno luč je brez ostrine….

Glede na povedano, vas je malo napihalo in imate malo vnete oči. Vendar to z ostrino ne bi smelo imeti povezave. Počakajte, da se oči normalizirajo in potem pojdite na pregled, saj kot ste opisali, smatram da imate dioptrijo za daleč.

Pozdravljeni! Tudi meni se vid poslabšuje.Pred let sem začela nositi očaka za na blizu sedaj pa že moram nositi za na daleč.V obeh primerih brez očal imam zamegljen vid,ne vidim razločno.Ker pa delam na blagajni je težava v tem da si moram stalno menjavati očala in me pri tem zelo moti.Stara sem 49 let in vas prosim kaj naj naredim,kajti za očala ki so prilagojena za daleč in blizu pa si ne morem privoščit,ker so predraga.Hvala in LP!

Toliko koliko je optik, toliko je tudi lahko cen za očala, ki so namenjena hkrati za blizu in daleč (multifokalna oz. progresivna). Pri nas jih lahko dobite že za 189,35 € z okvirjem vred (plastična stekla z antirefleksom):

Pozdravljeni ! Star sem 13 let in prej nisem imel kakšnih problemov z vidom. 2 dni nazaj sem imel sistematski pregled in sem na daleč slabo videl. Imel sem tudi tremo pa ne vem zakaj. Nadel sem si očala, kjer je ena leva ali desna oka otemljena da gledaš samo z eno oko. Najprej ko sem pogledal nisem bil navajen in sem pod otemljenim delom zamižal. S temi očali sem dokaj dobro videl, ko pa sem menjal očala pa skorajda je bilo vse zamegljeno. Je mogoče kaj vplivalo mižanje in trema ? Ali preprosto dobro ne vidim ? Ali se lahko po 2 letih pokvari vid, saj sem pred 2 leti dobro videl? HVALA ZA ODGOVORE !! In ja vem bom moral iti na pregled.

To je sedaj težko presodii, saj nisem bil zraven. V vsakem primeru svetujem profesionalni pregled oči, kjer se izključi vaše ravnanje….v 2 letih je možno, da so tudi spremembe na očeh.

Lp.

Pozdravljeni!
Opravljala se kontrolni zdravniski pregled zaradi oduzema izpita zaradi alkoholiziranosti, v izvidih mi pise da moram ponovno opraviti pregled cez najvec 3 mece, zacasni vd sem sicer dobila nazaj. Povedali so mi da moram pridobiti mnenje okulista. Vid se mi je mogoce res poslabsal, in ce bo okulist to potrdiv ali to pomeni da nebom mogla vec vozit avta, nikoli vec ali da bom dobila novo dioptrijo ocal oz. lec, zelo me skrbi, zato bi prosila za cinprejsni odgovor
Lp

Niste na pravem forumu, to so vprašanja za forum: Oftalmologija in očesna refraktivna kirurgija !

Lp.

pozdravljeni! slabo vidim že odkar pomnim. kot otrok sem nosila očala, pri 13 letih sem prvič dobila leče. spomnim se, da je bila takratna dioptrija -1.75. ko sem se po kakem letu končno navadila na leče sem jih nosila vsak dan v šolo, ko sem šla na zabave in podobno, doma pa vedno očala že zaradi udobja. sedaj pri 24 letih imam dioptrijo -5.25. vid se mi nenehno slabša, že v zadnjih 5 letih sem iz -3.00 prišla na -3.50, -4.00, -4.50 in sedaj -5.25. mojemu oftalmologu se to ne zdi nič nenavadnega, mene pa že pošteno skrbi saj vsakič, ko pridem na pregled dobim močnejšo dioptrijo. se tudi vam zdi to normalno ali bi morala na kak poseben pregled? nekje sem videla, da bi lahko šlo za spremebo roženične ukrivljenosti. kaj vi mislite? razmišljam tudi o operaciji vida v prihodnje, ampak sem brala, da se mi mora najprej dioptrija stabilizirat. je to res? najlepša hvala za odgovor že vnaprej, kaja

Žal se dioptrija lahko vsakemu spreminja, zato se tudi vam. Vsi v življenju se enkrat srečamo s to realnostjo….pri vas je najbrž bolj krivo podaljševanje zrklne osi in s tem podaljševanje mrežnice.

Za operacijo še niste primerni, saj se vam dioptrija še spreminja, pa še potem ko bo nekaj časa stabilna, ni garancije, da se vam po operaciji ne bo spremenila. Mi imamo kar nekaj strank, ki so spet na očalih po 5 letih po operaciji in kaj so sedaj dosegli – nič, razen da imajo še večje probleme zvečer pri lučeh in suhe oči.

Lp.

New Report

Close